UTFOR: Valgkampen går ikke Siv Jensens vei. Kritikken hagler og velgerne svikter. Foto: Scanpix

UTFOR: Valgkampen går ikke Siv Jensens vei. Kritikken hagler og velgerne svikter. Foto: Scanpix

Knuser Sivs ja til aktiv dødshjelp

Uenige med sin egen partileder

Frps stortingskandidater fossror nå vekk fra landsmøtevedtaket om aktiv dødshjelp.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

23 av partiets stortingskandidater sier nei til aktiv dødshjelp. Bare 11 sier uforbeholdent ja, viser en kartlegging som organisasjonen kristenfolket.no har foretatt.

Likevel fastholder Frp-leder Siv Jensen overfor VG at landsmøtevedtaket som åpner for aktiv dødshjelp, er Frps offisielle syn, og at det dekker hennes personlige standpunkt.

Les hva som skjedde på Frp-landsmøtet!

Skremmer kristne

Men Frps syn på dødshjelp kan skremme vekk kristne velgere. Det bekrefter Bjarte Ystebø, styreleder i den nye organisasjonen Kristenfolket:

- For kristne er aktiv dødshjelp et samvittighetsspørsmål på linje med abort. Vi akter ikke å la Frp slippe unna denne saken før et nytt landsmøte har trukket vedtaket tilbake, sier Ystebø til VG.

I Kristenfolkets kartlegging nektet Siv Jensen selv å svare et klart ja eller nei. Hun svarte slik for to uker siden:

«FrPs landsmøte har åpnet for å tillate aktiv dødshjelp i helt spesielle tilfeller der alvorlig og uhelbredelig ikke kan tilbys smertelindring. Men Frp har fristilt representantene i denne saken.»

Vedtatt om seks år

Senere har Frp-lederen sagt at hun vil legge saken død i denne stortingsperioden. Men overfor VG bekrefter hun sin egen uttalelse fra landsmøtet om at aktiv dødshjelp vil være vedtatt politikk om seks år.

- Ja det gjør jeg. Men vi går altså ikke i gang med dette i kommende stortingsperiode, sier Siv Jensen til VG.

Hvilket parti kjemper for deg?Ta VG Netts velgerguide!

Harald Tom Nesvik, Frps helsetalsmann på Stortinget de siste fire årene, sier at han vil reservere seg mot landsmøtevedtaket.

- Ja, jeg vil reservere meg. Jeg er prinsipiell motstander av aktiv dødshjelp. Jeg har tvert imot fremmet et privat forslag i Stortinget om retten til statlig finansiering av opphold på hospice ved livets slutt, sier Nesvik til VG.

Flere sier nei

Også profilerte Frp-ere som Morten Høglund. Sylvi Listhaug, Kenneth Svendsen, Gjermund Hagesæter, Kjetil Solvik Olsen, Solveig Horne, Øyvind Vaksdal og Per Willy Amundsen, sier nei til aktiv dødshjelp.

Blant de 11 Frp-kandidatene støtter aktiv dødshjelp, er nestleder Per Sandberg og stortingsrepresentantene Tord Lien, Bård Hoksrud, Christian Tybring Gjedde og Ulf Leirstein.

- Vår kamp for å få Frp vekk fra aktiv dødshjelp er 75 prosent vunnet, når saken ikke engang har flertall i Frps egen stortingsgruppe, sier Bjarte Ystebø.

- Siv Jensen, kan du leve med at et flertall i din stortingsgruppe går imot partiprogrammet?

- Jeg lever godt med et hvilket som helst utfall. Frps sentralstyre har klargjort at i dette spørsmålet står representantene fritt, selv om landsmøtevedtaket er Frps definerte politikk, sier Frp-lederen til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder