VIL FORBY: Psykiater Hans Olav Fekjær og Krf-politiker May-Helen Molvær Grimstad mener at å stenge tilgangen for nettspillselskaper er den beste metoden for å begrense spilleavhengighet. Foto: Scanpix
VIL FORBY: Psykiater Hans Olav Fekjær og Krf-politiker May-Helen Molvær Grimstad mener at å stenge tilgangen for nettspillselskaper er den beste metoden for å begrense spilleavhengighet. Foto: Scanpix

- Steng tilgangen til nettspillselskapene

INNENRIKS

(VG Nett) Politikere og Landsorganisasjonen mot spilleavhengighet (LOMS) mener at Norge bør gjøre det umulig å logge seg inn på nettsidene til gamblingselskapene, slik det blant annet er gjort i Nederland.

Publisert: Oppdatert: 21.09.08 17:58

Bjarte Baasland spilte bort 60 millioner kroner på nettspill. Henning Myrer (24) var tidligere ansatt hos nettspillgiganten Bet365. Lørdag fortalte han til VG hvilke metoder selskapene bruker for å få spillerne til å gå på enda flere og større tap.

Leder for familie- og kulturkomiteen på Stortinget, May-Helen Molvær Grimstad (Krf) betegner nettspillbransjen som ufattelig rå og kynisk. Hun mener man gå hardt til verks for å begrense skadeomfanget.

- I Nederland har de innført en sperre på IP-adressene til nettspillselskapene, slik at man rett og slett ikke får kommet inn på deres nettsider. Det er et skritt vi også kan gå til i Norge, sier Molvær Grimstad til VG Nett.

Hun sier at hun ikke kjenner til alle detaljer rundt ordningen i Nederland, men mener at det er noe som også bør innføres her til lands.

Hva mener du? Er stenging av IP-adresser veien å gå for å begrense spilleavhengighet?Si din mening her

- Regjeringen bør snarest mulig ta kontakt med de aktuelle landene og høre hvilke kunnskaper og erfaringer de har gjort seg, med det siktemål å innføre de i Norge, sier Molvær Grimstad.

Hun ser at forslaget umiddelbart kan virke upopulært fordi det begrenser friheten, og fordi folk vil bestemme seg selv.

- Men når man ser og opplever at krisene blir store nok, ser etter hvert også opinionen annerledes på det og det blir også politisk vilje til å gjøre noe, sier Molvær Grimstad.

Les også:- En ufattelig kynisk og rå bransje

- Blir bare verre

Forslaget får full støtte fra Landsorganisasjonen mot spilleavhengighet (LOMS):

- Den eneste måten er å stenge IP-adressene til selskapene. Vi håper at man får gjennom en slik lov når man ser hvilke skadevirkninger spillingen har, sier styreleder Karl Tonny Kværnmo.

Ettersom reglene stadig blir strengere og det blir innført flere begrensninger for nettselskapenes virksomhet, er han sikker på at det vil bli enda verre tilstander og at spillselskapene vil ta i bruk enda mer kyniske metoder for å tjene penger på andres ulykke.

Diskutér:

- Mest effektivt

Psykiater Hans Olav Fekjær er en av landets fremste spesialister på spilleavhengighet. Han sier at en slik avgrensning er den mest effektive metoden for å begrense spillegalskap.

- Å fysisk stenge for muligheten for å gå inn på slike spill er opplagt det mest effektive. Det gjør det mye vanskeligere å spille, og alt som gjør det mer brysomt, tids- og arbeidskrevende og begrenser tilgjengeligheten er bra, sier Fekjær.

Han sier at Baasland-saken nok har vært et sjokk og en vekker for mange, at man kan spille bort så store pengesummer uten at noen reagerer.

- Når man vil stenge tilgangen sammenlikner man det gjerne med Kina og andre lignende land, men et slikt forslag har klart bedre sjanser for å bli vedtatt nå når man ser hvor galt det kan gå, sier Fekjær.

- Må snu hver stein

- Baasland-saken demonstrerer så til de grader at det er behov for å gå gjennom all lovgivingen på nytt og vurdere hvilke virkemidler vi kan ta i bruk for å stanse dette, sier Gunn Karin Gjul (Ap).

Les også:Baasland legger all skyld på spillselskaper

Hun er imidlertid usikker på hvilke metoder man bør gå til for å begrense spilleavhengigehet blant nordmenn.

- Vi står litt hjelpesløse. Teknologirådets forslag om å tillate tror jeg bare gjør vondt verre, sier Gjul.

Hun sier man må snu hver stein og se om det er mer man kan gjøre.

- Vi bør se på de nederlandske kunnskapene og erfaringene, og om de vurderer nye tiltak, sier hun.

Bryter med ytringsfriheten

Teknologirådet har vurdert muligheten for å stenge tilgangen til nettspillselskaper, men mener at det er en lite aktuell løsning.

- En slik filtrering er ganske enkelt å omgå fra spillerens side, ved å gå gjennom en såkalt proxy-server, eller en mellomstasjon, og det er gjort ved noen få tastetrykk, sier Tore Tennøe, styreleder i Teknologirådet til VG Nett.

Teknologirådet mener også at filtrering av utenlandske nettspillselskaper vil kunne føre til sensur av lovlige aktiviteter og begrense ytringsfriheten på internett.

- I tillegg har du problemet med enten overfiltrering eller underfiltrering; enten tar man for mye eller for lite. Og hvem skal regulere listen over de forbudte nettstedene? Og skal alt som ikke er tillatt etter norsk lov filtreres, sier Tennøe.

Les også:Regjeringens forbud biter ikke på nettspillbransjen

- Bør vurdere å gjøre nettspill lovlig

Teknologirådet ønsker heller å se på muligheten for å gå andre veien og liberalisere norsk spill-lovgiving.

- En lisensordning kan gi bedre kontroll, slik at spillet ikke foregår utenfor radaren til norske myndigheter, sier Tennøe.

For å få lisens må spilltilbyderne tilfredsstille en rekke krav som å føre kontroll med hvor gamle spillerne er, opplyse om farene ved spilleavhengighet og at en del av omsetningen skal gå til såkalte allmennyttige formål.

Tennøe sier samtidig at en lisensordning for nettspill kan gi større kontroll, vil det samtidig bli en vurdering om hvor mye selskapene får anledning til å markedsføre seg.

- Utviklingen på nett har skjedd så raskt og internett har etter hvert endret handlingsrommet for myndighetene, som vi ser for eksempel med musikknedlastning. Det gjelder å henge med og vurder hvilke reelle alternativer vi har, sier Tennøe.

Her kan du lese mer om