- En uholdbar situasjon

Stortingspolitikerne krever handling

(VG Nett) Situasjonen for dem som blir ofre for psykisk syke personers kriminelle handlinger oppleves som et hån. Medlemmer av justiskomiteen på Stortinget krever at justisminister Knut Storberget må vise handling.

  • Sun Iren Bjørnås

Artikkelen er over 11 år gammel

KREVER HANDLING: André Oktay Dahl (H) mener det er på tide at noe skjer. - Det er en uholdbar situasjon, sier han. Foto: Scanpix

En 38 år gammel mann begikk i fjor over 130 innbrudd hos bedrifter i Oslo. På grunn av at han er erklært psykotisk kan han ikke straffes på ordinær måte og han får bare fortsette sine innbruddsraid. Både politiet og bedriftene fortviler.

- Jeg forstår at det av bedrifter og enkeltpersoner kan oppleves som et hån mot det de holder på med. Jeg begriper ikke at det skal være så vanskelig å finne en løsning i et land der regjeringen har over 160 milliarder kroner mer til fordeling, sier André Oktay Dahl, medlem av justiskomiteen på Stortinget.

Hva mener du bør gjøres med kriminelle som er for syke til å være i fengsel?Si din mening nederst i saken.

Han mener at det er på høy tid at noe skjer på dette området og Dahl etterlyser konkrete forslag fra regjeringen.

- Vi må få et forsterket tilbud, slik at disse psykisk syke kriminelle kommer seg vekk fra gatene og ikke ødelegger enkeltpersoner og bedrifter, sier Dahl.

Les også:Gjorde syv innbrudd på seks uker hos samme bedrift

Han mener at man må få til en bedre kombinasjon av behandling og straff enn det som er tilfellet i dag.

- Når de ikke kan plasseres i ordinært fengsel, må man være kreativ og finne en slags mellomløsning, sier han.

Dahl får støtte fra justiskomiteens nestleder, Jan Arild Ellingsen (Frp).

REAGERER: Jan Arild Ellingsen (Frp) reagerer på myndighetenes manglende oversikt over drap på norske borgere i utlandet. Foto: Scanpix

- Terroriserer samfunnet

- Jeg synes dagens situasjon er tragisk, på vegne av Odd Einar Dørum og Knut Storberget for at de ikke har evnet å rydde opp i et gammelt og velkjent problem, sier Ellingsen.

Han sier det er kritikkverdig at samfunnet lar grupper eller enkeltpersoner få lov til å terrorisere andre med sine kriminelle handlinger.

Ellingsen frykter at man kan komme til et punkt der dem som blir offer for de kriminelle handlingene sier at nok er nok og tar saken i egne hender.

- Da får man en type borgervern der reaksjonene er ukontrollerbare, og kan i verste fall ende med et forferdelig resultat. Dette forsterker bare det ansvaret det offentlige har, for man må sørge for at de som driver næring har levelige forhold, sier Ellingsen.

Les også:Politiet: - Loven må endres

Trenger umiddelbare tiltak

- Løsningen bør være at personene dømmes etter straffeloven, mens straffesanksjonen iverksettes innenfor helsesektoren.

Han sier justisministeren bør ta forslagene fra Mæland-utvalget og umiddelbart iverksette tiltak.

- Vi må ha mer handling og mindre prat fra justisministeren. Han må vise handling og fjerne det lovfunksjonelle tomrommet, sier Ellingsen.

TAR SELVKRITIKK: Aps Anne Marit Bjørnflaten er leder for Stortingets justiskomite. Foto: Scanpix

Avventer

Justiskomiteens leder, Anne Marit Bjørnflaten (Ap), sier at de nå avventer en sak fra departementet.

Hun sier at det er litt for tidlig å diskutere løsninger på problemet før man har fått en sak på bordet.

- Men dette er noe vi har fokus på og jobber aktivt med, sier hun.

Skal ut på høring

- Vi tar dette alvorlig, og det er derfor man satte ned Mæland-uvalget, sier Lise Mjørlund, informasjonskonsulent i Justisdepartementet.

I to år har en utredningsgruppe jobbet med etterkontroll av reglene strafferettslig utilregenlighet, særreaksjoner og forvaring. Utvalget ble ledet av Øystein Mæland.

Rapporten ble lagt fram 30. april og deretter overlevert til departementet. Mæland-rapporten skal nå ut på høring, noe som trolig vil skje etter sommeren.

Øystein Mæland selv er overhodet ikke i tvil om at noe snart må gjøres.

- Det er sagt at samfunnet må akseptere noe plagsom atferd, men spørsmålet blir: Hvor mye plagsom atferd skal man være nødt til å godta? Jeg føler meg ganske sikker på at noe vil skje på dette området i nærmeste framtid, sier Mæland.

Skisse til løsning

I rapporten støtter utredningsutvalget Riksadvokatens syn, om at det bør vurderes om man skal lempe på vilkårene for å kunne idømme særreaksjoner.

I sin vurdering presenterer utvalget en skisse til løsninger når man står overfor utilregnelige personer og der det er sannsynlig at lovbruddene vil fortsette:

Enten kan man dømmes til innleggelse på psykiatrisk institusjon for inntil to måneder eller etablere en nettverksgruppe som skal følge opp og koordinere oppfølgingen dersom innleggelse ikke påkrevd.

- Det er bare en skisse til løsning, og kanskje finnes det andre løsninger, men den konkrete lovteksten må utredes videre, sier Mæland.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder