- OVERVÅKET: Kong Harald kommenterte opplysningene om ulovlig overvåking mot Kongehuset da han ankom «Kongen» på Oslo havn for delta i årets Færderseilas i går. Foto: Scanpix

Kongen: - Vet ikke mer enn dere

(VG Nett) Kong Harald sier han ikke vet så mye om opplysningene om at kongefamiliens datatrafikk kan ha blitt ulovlig overvåket. Forsvarsdepartementet bekrefter to tilfeller av mulig overvåkning.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

- Jeg vet ikke mer enn dere. Vi får se hva politiet kommer fram til, sier kongen til P4 ifølge NTB.

Det er Forsvarets sikkerhetstjeneste (FOST) som er ansvarlig for datasikkerheten ved Slottet. De skal ikke kontrollere hva som er av trafikk på det kongelige kommunikasjonsnettet, men det er dette man nå mistenker skal ha skjedd.

I en pressemelding lagt ut på hjemmesiden til forsvarsdepartementet i dag, bekrefter minister Anne-Grete Strøm-Erichsen at det ved to anledninger kom frem informasjon om at FOST kunne ha drevet uhjemlet monitorering av trafikken på datalinjene Slottet og flere departementer leier av Forsvaret.

- Vi tar denne saken svært alvorlig. Det er da også derfor forsvarsdepartementet, i samråd med forsvarsledelsen, besluttet å be politiet om å etterforske saken. Det er imidlertid viktig å understreke at denne saken ikke handler om politisk overvåking, sier Strøm-Erichsen i pressemeldingen.

Kripos etterforsker

Tirsdag kveld smalt bomben som kan få svært alvorlige konsekvenser. Da ble det kjent at Kripos har startet etterforskning etter at Forsvarsdepartementet varslet dem om at FOST kan ha drevet ulovlig overvåkning.

I går kveld ble det kjent at avsløringen kom etter at en ansatt ved Justisdepartementet skal ha surfet på porno-nettsider. Dette skal ha fått alarmen til å gå hos FOST.

SEILTUR: Kong Harald deltar i årets Færderseilas. Foto: Scanpix

I dag tok saken nok en pikant og oppsiktsvekkende vending etter at VG avslørte at politiet etterforsker om også kong Harald og kongefamilien er ulovlig overvåket.

TETT PÅ NETT I DAG: Medlem av Personvernkommisjonen, Michael Tetzschner, mener politikere bør være bekymret etter avsløringen om mulig overvåkning.SEND INN SPØRSMÅL HER!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder