DREPT: En kurdisk mann er arrestert for å ha drept sin kone og deres to barn på Grefsen i Oslo. Foto: VG

- Drapssiktede var alvorlig psykisk syk

Kona tryglet ham om å fortsette behandlingen. Mannen fikk psykiatrisk legehjelp i hjemlandet Irak

(VG)I månedene før hun ble knivdrept sammen med sine to små barn, skal den 34 år gamle kvinnen ha tryglet sin mann om å gjenoppta psykiatrisk behandling.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Det hevder den drapssiktede ektemannens egen familie overfor VG.

Torsdag ettermiddag ble mannen (44) pågrepet i hospitshuset på Grefsen i Oslo, tilgriset av blod.

Etter at han skal ha drept sine to barn på ett og fem år, og sin 34 år gamle kone, sto mannen på utsiden av huset sammen med personen som ringte inn nødtelefonen, da politiet kom til åstedet.

Kona var i live da ambulansen kom, men hun døde senere på sykehus.

- Sta person

De siste månedene, etter at mannen flyttet tilbake til Norge fra Irak i mai, har han isolert seg selv og familien fra slekt og venner. Kona har vært fortvilet over at mannen nektet å gjenoppta psykiatrisk behandling.

- Kona forsøkte å overtale ham til å gå til en psykiater her i Norge, men han var en meget sta person og nektet, sier en venn av den drapssiktedes familie til VG, på vegne av siktedes eldre bror.

De siste årene har den drapssiktede delvis bodd i de kurdiske områdene i Nord-Irak.

- Den drapssiktede hadde alvorlige psykiske problemer. Dette fikk han behandling for de siste årene han bodde i Irak, og det finnes legejournaler på det. Det forteller hans eldre bror, sier familievennen.

- Dette er forferdelig tungt og helt uforståelig for oss alle. Vi kjente jo kona og barna godt. Hun har brødre og fettere i Tyskland og Storbritannia, men var også godt likt av sin svigerfamilie her. Etter at familien kom hjem igjen til Norge har han isolert dem, fortsetter familievennene.

Svært preget

Den eldre broren vil forklare seg til politiet i løpet av de nærmeste dagene. Han ønsker ifølge vennene at broren får en streng straff, dersom han er skyldig.

Den siktede 44-åringen sa i går ja til varetektsfengsling i fire uker med brev- og besøksforbud, men var så nedbrutt at det ikke var mulig å avhøre ham.

- Han har opplyst at han ikke orket å gå i avhør, men at han vil forklare seg de nærmeste dagene. Vi ønsker selvsagt storebrorens forklaring også, men det er veldig viktig hva siktede selv sier, sier politioverbetjent Grete Lien Metlid, leder for voldsavsnittet ved Oslo politidistrikt til VG.

Metlid sier de vil undersøke mannens helsebakgrunn, og forsøke å få ut eventuelle legejournaler i Irak, dersom siktede samtykker til dette.

- Det er for tidlig å si om helsebakgrunn kan forklare noe rundt motivet, men dette vil vi selvsagt undersøke, sier Metlid.

Mannens forsvarer Solveig Høgtun sier til VG at de vurderer psykiatrisk behandling fortløpende.

- Han har ikke fått diagnosen psykisk ustabil, men er så preget av det alvorlige og tragiske som har skjedd at det ikke var mulig å gjennomføre avhør, sier Høgtun.

Politiet forsøker nå i samarbeid med UDI for å få oversikt over familiens mange ulike adresser siden de kom til Norge. Mannen kom hit som asylsøker i 1999, og kona i 2001 på familiegjenforening. Begge har fast oppholdstillatelse i Norge, mens barna var her på visum. Begge foreldrene har bodd i Nord-Irak på ulike tidspunkt de siste årene.

Meget religiøs

Ifølge flere naboer og bekjente skal den godt skolerte 44-åringen har slitt med å skaffe seg jobb i årene han flyttet tilbake til Nord-Irak. Like fullt skal familien ha advart ham mot å flytte hjem til Norge, grunnet hans helseproblemer.

I hospitshuset var kurderen kjent som en meget religiøs mann, som ofte var sammen med kona og barna.

- Han kalte meg «bror» da han fant ut at jeg også er muslim. Jeg tror han var meget religiøs. Familien var rolige og høflige, de ba meg ofte på middag, og var ute i bakhagen og grillet sammen, forteller Nuha Jammeh, som er gift med Unni Gumbs som eier hybelhuset.

Sist Jameh møtte paret, tirsdag kveld, var de to i godt humør og smilte og lo. Kona, som vanligvis alltid gikk med hodeplagget hijab, viste frem at hun nettopp hadde klippet seg.

- Vi var ikke kjent med noen psykisk sykdom. Han virket helt normal og rolig på meg. Vi ante ingenting frem til dette skjedde, sier Jammeh.

Den irakiske kurderfamilien fikk hjelp av Grorud bydel da de returnerte til Norge. Hittil hadde man ikke lykkes med å finne en permanent bolig til familien.

- De fikk tett oppfølging og vi merket ikke noe spesielt med denne familien, sier avdelingssjef Jan Thorbjørnsen i Grorud bydel.

Trente sammen

Etter det VG kjenner til skal 44-åringen og hans kone i lengre tid ha slitt med å få barn. Da mannens kone kom til Norge i 2001, flyttet paret inn i en hybelleilighet på Rolvsøy i Fredrikstad. Deres høyeste ønske skal da ha vært å skape en familie sammen.

- Han fortalte meg at han hadde vært gift i 7 år uten å få barn. Kona gikk flere ganger til legen fordi hun ønsket seg barn, forteller mannen som leide dem boligen i Fredrikstad.

Etter at familien flyttet til Oslo, lykkes kona med å bli gravid. I gledesrus skal ektemannen ha satt seg i bilen, og kjørt helt til Fredrikstad for å fortelle venner at han endelig skulle bli far.

Ragnhild Aasen er tidligere nabo av den irakiske familien fra de bodde på Skullerud i Oslo. I 2004 trente hun på samme fysikalske institutt som den en drepte kvinnen.

- Jeg snakket alltid med henne i garderoben og når vi møttes på butikken, men aldri dersom mannen hennes var med. Jeg oppfattet han som ganske konservativ og streng. Han snakket ikke så mye til folk. I alle fall ikke til kvinner, sier Aasen.

Hun fikk etter hvert god kontakt med kvinnen.

- Hun var nydelig og hadde en skjønn liten gutt. Hun virket litt ensom og kontaktsøkende, men samtidig veldig oppvakt, forteller Aasen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder