AND I OLJESØL: Denne anden er fanget i oljesøl ved Krogshavn i Langesund. Foto: Silje Lidal

Grunnstøtingen utenfor Langesund: Disse sjøfuglene er fanget i oljesølet

LANGESUND (VG Nett) Sårbare naturperler er truet etter at lasteskipet «Full City» gikk på grunn natt til fredag utenfor Langesund.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Et lasteskip med mannskap på 23 personer fryktes å synke utenfor Langesund i Telemark etter at det gikk på grunn i 01-tiden natt til fredag. Skipet lekker olje og politiet melder i en pressemelding om «sterk diesellukt» i området.

Bakgrunn:Lasteskip på grunn ved Langesund

Silje Lidal har sett konsekvensene av grunnstøtingen på friluftsområdet Krogshavn i Langesund med egne øyne. Der har store mengder olje drevet i land. Flere fugler er fanget i oljesølet.

- Det er olje langt inn på stranda, sier Lidal, som forteller at oljesøl også har drevet i land på den lokale naturperlen Steinvika.

I en pressemelding ber nå Bamble kommune folk om holde seg unna strandområdene i kommunen.

VGTV:- Sjøfugl ligger innsauset i olje

Sterk diesellukt

Flere øyenvitner melder om sterk diesellukt i området etter at skipet grunnstøtte.

- Det regner olje over byen. Jeg måtte skifte fordi klærne mine var fulle av olje og diesellukt, sa lokalpolitiker Geir Glittum til VG Nett i morgentimene i dag.

Artikkelen fortsetter.

GIKK PÅ GRUNN: Det Panamaregistrete bulkskipet Full City gikk på grunn ved Såstein utenfor Langesund i Telemark, natt til fredag. Foto: SCANPIX

Fugler fanget i oljesøl

SVART AV OLJESØL: Sjøfuglen på stranda er helt tilgriset etter at et lasteskip gikk på grunn utenfor Langesund. Foto: Silje Lidal

Fredag morgen tok Silje Lidal flere bilder av fugler fanget i oljesølet.

- Fuglene er helt svarte av olje. Lukten av oljesølet er sterk, forteller Lidal.

Kystverket har foreløpig ikke oversikt over hvor mange strender og naturområder som er rammet av oljesølet.

- Det er bekreftet olje på land og olje på sjøen. Vi vet ennå ikke hvor mye olje det er snakk om, sier informasjonsrådgiver Ane Eide Kjæraas.

Les også:Her prøvder de å redde naturperlen

TRIST: Hotelldirektør Petter Jørgensen ved Langesund Bad ser på oljesølet nedenfor det tradisjonsrike hotellet. Foto: MADELEINE BRÅTHEN BJAALAND

Ved tradisjonsrike Langesund Bad kan hotellledelsen konstatere at oljeforurensningen er betydelig.

- Dette er veldig trist. Dette er flotte områder for folk og dyr. Steinvika er et yndet sted for fotografer når man har bryllup. Dette er jo sånt som skjer alle andre steder, men ikke her. Jeg håper opprydningsarbeidet går fort, sier hotelldirektør Petter Jørgensen.

VG Nett tok følge med Jørgensen og hotelleier Lars Rise for å se på øljesølet nedenfor hotellet. Rise er også forferdet over griseriet.

- Nei, nei, nei! Dette er grusomt og veldig sjokkerende, sier han.

En tilfeldig forbipasserende mann forteller at han ble nødt til å droppe morgenbadet da han fikk se oljesølet i strandkanten. Hele vika er dekket av svart, tykk olje.

Frykter miljøkatastrofe

Leder av Norges miljøvernforbund, Kurt Oddekalv, frykter at «Full City»-grunnstøtingen kan bli en katastrofe.

- Kystområdet utenfor Langesund er et av de verste stedene å få en slik ulykke. Med alle øyene og holmene vil opprydningsarbeidet bli veldig komplisert. Dersom været fortsetter slik det har vært, med høye bølger, kan oljen spre seg fra Sandefjord til Arendal, sier han til VG Nett.

Oddekalv, som nå vurderer å avbryte ferien sin, klandrer ikke skipets eiere elle mannskap for grunnstøtingen.

- Så vidt jeg har forstått, er det ikke noe å si på skipet eller mannskapet. Det virker som om uværet rett og slett har vært for ille, sier han.

1120 tonn olje

Det var 1120 tonn olje om bord av typen IS 1380 da lasteskipet «Full City» havarerte utenfor Langesund. 16 av mannskapet er evakuert fra båten er evakuert, mens syv fortsatt er om bord, opplyser politiet i en pressemelding. Mannskapet på skipet er kinesisk.

- Det er store skader i skroget. Det havarerte skipet står relativt støtt, men det er et utfordrende vær å jobbe i. Før været roer seg er det vanskelig å gjøre undersøkelser eller å få oversikt over hvor mye olje som har lekket ut sier Kjæraas.

Kystverket har nå et overvåkingsfly på vei til området for å ta bilder som vil gi større oversikt over oljesølet.

Blant områdene som nå er truet er flere sårbare naturområder.

- Vi har kjørt frem alt tilgjengelig oljevernmateriell og forsøker å skjerme de miljøsårbare områdene rundt Langesund. Det er fryktelig utfordrende, sier Kjæraas.

Artikkelen fortsetter.

PÅ GRUNN: Et Sea King-helikopter har evakuert 16 av de 23 personene om bord på skipet som har gått på grunn ved Langesund. Foto: Dag G. Nordsveen

- Ikke mulig å trekke

Hovedredningssentralen opplyser om at «Full City» foreløpig står trygt. Men blåser det til er det fare for at skipet skal synke.

- Det er ikke noen umiddelbar fare for at skipet skal synke, men det er klart at hvis det blir liggende og hvis vinden øker er det uvisst hva som vil skje. Sånn som det er nå er det ikke mulig å få gjort noe for å få trukket det av, sier redningsleder Terje Langås i Hovedredningssentralen Sør-Norge til VG Nett i 6-tiden fredag morgen.

Også det lokale brannvesenet kjemper for å redde naturperlene i området.

- Det er et veldig omfattende arbeid. Vi gjør det vi kan for å begrense skadene. Kanskje vi må ha en dugnad langs stranda. Det er litt avhengig av været, som kan være med på å bryte opp oljesølet, sier Morten Meen Gallefos, varabrannsjef i Bamble brannvesen og fungerende beredskapskoordinator for opprydningsarbeidet.

OLJESØL: Olje har kommet inn fra lastebåten som gikk på grunn på utsiden. Foto: Silje Lidal

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder