- Anniken Huitfeldt har hatt en typisk broiler-karriere

(VG Nett) Anniken Huitfeldt (38) har satt sine spor i norsk politikk. Her er hennes opp- og nedturer, suksesser og «skandaler».

GRATULERER! Anniken Huitfeldt blir møtt av sin søster Astrid Huitfeldt på Slottsplassen i Oslo etter at hun ble utnevnt til barne- og likestillingsminister. Foto: SCANPIX

Av MADS A. ANDERSEN og KJETIL NEVESTAD

- Hun har hatt en typisk broiler-karriere. Hun har gått den samme veien som Jens Stoltenberg gjorde, sier valgforsker Frank Aarebrot til VG Nett.

Fredag offentliggjorde statsminister Jens Stoltenberg at Anniken Huitfeldt er regjeringens nye barne- og likestillingsminister.

Hun tiltrer to uker etter at Manuela Ramin-Osmundsen måtte trekke seg etter å ha holdt tilbake informasjon rundt ansettelsen av nytt barneombud.

Hjermann til VG Nett:- Glad for en avklaring

Aarebrot mener Huitfeldt er et eksempel på den moderne politiske karrieren.

- Før i tiden gikk politikerne gjennom flere år i fylkesting og kommunestyrer, før de kom på Stortinget. Sånn er det ofte ikke lenger, sier han med klar hentydning til Annikens Huitfeldts politiske karriere.

- Brennende engasjement

Kirke- og kulturminister Trond Giske har kjent den nye barne- likestillingsministeren siden 1986, da begge var engasjert i Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon, i henholdsvis Sør-Trøndelag og Akershus.

- Hun har vært politisk engasjert helt siden hun var svært ung. Anniken har et brennende engasjement, hun er idealist og har brukt mye av sin fritid på politisk arbeid, sier han til VG Nett.

- Valgforsker Frank Aarebrot mener hun har en typisk moderne politisk karriere. Hva mener du om det?

- Hun er typisk ved at hun har gått gjennom ungdomsorganisasjonen og vært politisk aktiv før hun ble minister, men hun har også en lang utdannelse og jobbet med andre ting enn politikk, sier Giske.

Et utvalg av hendelser og uttalelser fra Huitfeldts politiske karriere:

1991:
** Medlemsjukset i AUF.

Anniken Huitfeldt sitter i sentralstyret for AUF. Hun ser ikke bort fra at oppblåste medlemstall hadde betydning for at AUF i 1987 sa ja til NATO. Huitfeldt la ikke skjul på hvordan de blåste opp medlemstall i hennes tid som leder i AUF i Akershus.

1994:

1996: AUFs nye leder, Anniken Huitfeldt, blir gratulert av avtroppende Trond Giske. Foto: SCANPIX

** Aktiv motstander av EU

1996
** AUF-leder Trond Giske og nestleder Anniken Huitfeldt til kamp for en kraftig økning av arveavgiften.

** Forsvarer kjønnskvotering:
- Kjønnskvotering har ført kvinnene opp og frem i politikken. Den samme taktikken er nødvendig for å få kvinner opp i sjefsstillinger i offentlig og privat sektor, sier påtroppende AUF-leder Anniken Huitfeldt.

1996
** Overtar som leder i AUF etter Trond Giske.

1997
** Sammen med flere andre AUF-ere flagger hun motstand mot gasskraft.

1998
** AUF-leder Anniken Huitfeldt åpner for å tilby Sp og SV plass i en fremtidig Ap-regjering.
- Jeg tror ikke Ap kan forvente å regjere alene i fremtiden. Derfor må vi åpne for at SV og Sp blir med i en koalisjonsregjering, sier hun.

1998: Tidligere AUF-leder Trond Giske tapte kampen om plass i Aps sentralstyre, og fikk trøst av daværende AUF-leder Anniken Huitfeldt. Foto: SCANPIX

** Nei-folkene i Ap, med AUF-leder Anniken Huitfeldt i spissen, mobiliserer til ny EU-kamp. De er i opprør over at Thorbjørn Jagland vil knytte kronen sterkere til EUs pengepolitikk.

1999
** AUF-leder Anniken Huitfeldt er helt på linje med kvinnebevegelsen mot kontantstøtte etter Jaglands kuvending i saken:
- Vi skal fortsatt være imot kontantstøtten. Å oppgi motstanden i høst for å oppnå et budsjettforlik, er ikke det samme som å si ja til kontantstøtten for bestandig, sier Huitfeldt.

** AUF-leder Anniken Huitfeldt er knallhard i sin kritikk av Thorbjørn Jagland. Hun gikk til angrep på Jaglands 36,9-strategi, som han ene og alene var ansvarlig for.

2000

2000: Statsminister Jens Stoltenberg og daværende AUF-leder Anniken Huitfeldt på sommerleir. Sammen med rundt 600 leirdeltakere sang de "Vi er AUFere". Foto: SCANPIX

** Hvis ønsket om reduserte bensinpriser blir blant de viktigste sakene i Arbeiderpartiet framover, vil det bli opprør i AUF, sier AUF-leder Anniken Huitfeldt når hun innleder organisasjonens sommerleir på Utøya i Tyrifjorden.

- AUF krever en nasjonal handlingsplan for å redusere utslippet av klimagasser, sa hun, og lurte på om Jens Stoltenberg vil gå inn for det samme.

- Lavere bensinpriser vil føre til mer bilbruk, og det er dårlig miljøpolitikk, sa Huitfeldt, som la til at hun blir irritert over å høre lettvinte løsninger fra eget parti.

** En 26-åring, som tidligere har tilstått å ha tent på huset til Yngve Hågensen, truer nå Huitfeldt med det samme. Bakgrunnen skal være Huitfeldts nei til gasskraftverk.

** Med et vedheng på navnet, vil AUF-leder Anniken Huitfeldt sparke liv i Arbeiderpartiet. Arbeiderpartiet - Sosialdemokratene, med vekt på det siste, er Huitfeldts forslag.

2002
** Anniken Huitfeldt går ut i VG og kritiserer gubbeveldet i partiet. Flere eldre kvinner går til angrep på Huitfeldt for at hun uttaler seg.

2002: I 2002 hadde Anniken Huitfeldt ansvaret for Aps skolepolitikk. Her sammen datteren Ida Huitfeldt Flem (6 mnd.) under landsstyremøtet. Foto: SCANPIX

Nestlederen i Akershus Ap, og den tidligere lederen av AUF, vil gubbeveldet til livs. Unge kvinner oppfordres til å danse med flest mulig eldre menn for å skaffe seg innflytelse i partiet.

- Den personen som har truet seg til å danse med Anniken Huitfeldt må ha vært jævla full, sier Thorbjørn Berntsen.

** Valgkommiteen foreslag om to nestledere blir nedstemt på landsmøtet, og Anniken blir ikke valgt.

2004
** Huitfeldt varsler et korstog som hun håper skal forhindre at forslaget til nytt kristendomsfag blir vedtatt i Stortinget. Hun aksepterer ikke at faget skal ha «kristendom» i navnet, men vil ha et religionsnøytralt navn.

2005
** Anniken Huitfeldt takket nei til å bli statsråd for å prioritere familien.

2005: En hyggelig samtale mellom Huitfeldt og Gerd-Liv Valla under et møte i Arbeiderpartiets sentralstyre. Foto: SCANPIX

** I februar vedtar Aps kvinnebevegelse å gå inn for en utvidelse av dagens selvbestemte abort til den 16. svangerskapsuke. Samtidig advarte tidligere AUF-leder Anniken Huitfeldt og stortingsrepresentant Gunn Karin Gjul, sine egne mot en slik utvidelse.

** Anniken Huitfeldt (Ap) vil lovfeste fedres rett til to uker betalt permisjon rett etter fødselen

2007
** Kommer med forslag om kontrakt som hver enkelt familie som er nyankommet til Norge må skrive under på. Der skal de skrive under på at omskjæring av familiemedlemmer ikke skal finne sted.

- I tillegg må jenter med bakgrunn fra land i risikosonen følges opp jevnlig og undersøkes i underlivet, sier Huitfeldt til VG.

** Kritiserer RedaksjonEN og Viggo Johansen for mangel på kvinner i det populære debattprogrammet.

** Går hardt ut mot prinsesse Märtha Louises uttaleleser om at det er likelønn i Norge.

** Støtter kampen for at barn i skolealder skal få et naturlig forhold til homofile (far og far, ikke bare far og mor).

** Kritisk til prinsesse Märtha Louises nye engleskole og mener det kan bety slutten for kongehuset.

** Vil ha grandiosa med grov bunn (Og generelt sunnere mat til barn)

** De rødgrønne regjeringspartiene og KrF er blitt enige om en ny lov for privatskolelover. Huitfeldt fronter felles kamp med Lena Jensen (SV) og Inger Enger (Sp).

* Krever at kjøp av sex skal kriminaliseres.

** Vender tommelen ned for kjønnsnøytral verneplikt. (Går i mot at det skal være tvungen verneplikt for kvinner - skal være frivillig)

** Vil ha borgerlig vielse ut av domstolene, og den må være et fullgodt alternativ til den kirkelige - også estetisk.

** I april blir Anniken Huitfeldt valgt til ny leder av kvinnenettverket etter Karita Bekkemellem.

2008
** Går i mot den regjeringsoppnevnte likestillingskommisjonens forslag om å holde av en tredjedel av foreldrepermisjon til pappaene.

** Utnevnes til ny barne- og likestillingsminister av statsminister Jens Stoltenberg etter at Manuela Ramin-Osmundsen måtte gå.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder