Skolesjef: – Feil praksis

FORHÅNDSPRØVER: Lærere i Osloskolen rapporterer at forhånds- eller øveprøver er vanlig før kartleggingsprøver. ILLUSTRASJONSFOTO Foto: Berit Roald , NTB scanpix

Undersøkelse: 32 Oslo-skoler bryter reglene

32 av 45 spurte tillitsvalgte lærere svarer at deres skoler bruker øveprøver før kartleggingsprøvene for elevene i 1. til 4. klasse. Dette er klart i strid med statens retningslinjer.

 • Frank Ertesvåg

Artikkelen er over fire år gammel

«Kartleggingsprøven skal ikke brukes til øving, heller ikke de gamle prøvene, da disse inneholder mye likt som de nye», skriver Utdanningsdirektoratet i sine lærerveiledninger til kartleggingsprøvene.

Likevel sier 71 prosent av de spurte plasstillitsvalgte lærerne på 45 Oslo-skoler som svarer at det har foregått øveprøver basert på tidligere kartleggingsprøver – før de nye prøvene.

Les også: Osloskolen styres med 273 målindikatorer

LÆRER-TILLITSVALGT: Marianne Krogh i Utdanningsforbundet, Oslo. Foto: Utdanningsforbundet Oslo ,

På de åtte spørsmålene i undersøkelsen er det jevnt over er et flertall som svarer at skolene øver spesifikt på kartleggingsprøvene.

Les også: Rektorer belønnet for skoleresultater

Reagerer kraftig

Ansvarlig for grunnskole i Utdanningsforbundet, Oslo, Marianne Krogh, hadde ikke ventet at så mange har opplevd denne formen for øving og forprøver før kartleggingsprøvene.

– Jeg reagerer kraftig på dette. Det er tydeliggjort fra Utdanningsdirektoratet at man ikke skal øve på de statlige kartleggingsprøvene. Hvis skoler gjør det – er det en fare for å overse de barna som blir oppdaget og som trenger ekstra hjelp, sier Krogh til VG.

Kommentar: Målemani i Osloskolen

En driver for skolene

Hun er overbevist om at kommunens bruk av resultater på kartleggingsprøvene i sine målindikatorer for skolene, har virket som en driver for at skolene forbereder elevene med egne øveprøver.

Derfor liker hun og Utdanningsforbundet Oslo at kommunen nå fjerner kartleggingsprøvene fra sine målindikatorer.

– Det er kjempebra. Det vil nok være en lettelse for skolene. Man skal ikke bli ansporet til å bruke en kartleggingsprøve til å nå et bestemt resultat eller nå et bestemt mål, sier Krogh.

Hun får støtte fra Utdanningsdirektoratet:

– Egenarten ved prøvene innebærer at det gir liten mening for skoleeieren å målstyre etter skolenes resultater fra kartleggingsprøvene, skriver direktoratet i sine retningslinjer.

ADVARTE REKTORENE: Skolebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) deltok på sitt første møte med Oslo-rektorene onsdag. Hun minnet dem om at det ikke skal øves på kartleggingsprøver. Foto: Jan Petter Lynau , VG

Krogh var helt ukjent med både mengden målindikatorer som Utdanningsetaten har benyttet inntil VG avslørte det omfattende målstyrings-verktøyet mandag.

– Jeg er overrasket over at det var så mange indikatorer, sier Krogh som er heltids tillitsvalgt i Utdanningsforbundet Oslo – med et eget ansvar for grunnskolelærerne.

Ny byråd møtte rektorene

Krogh mener det er en klar sammenheng mellom målindikatorene og flere skolers jag etter gode resultater på kartleggingsprøvene.

Les også: – Prøveregimet skaper angst

– Det viser seg at målindikatorene er så spesifikke, at vi får en forklaring på at øving og generalprøver til kartleggingsprøvene har vært så viktig for skolene, sier Krogh.

Under et stort møte med Oslos rektorer og utdanningsdirektør onsdag, sa den nye skolebyråden, Tone Tellevik Dahl (Ap) at kartleggingsprøver mister sin funksjon dersom det øves med egne forhåndsprøver.

Hun har også overfor VG sagt seg tilfreds med at disse prøvene fjernes som målindikatorer fra 2016.

– Når det øves på kartleggingsprøver, er jeg redd for at elever som trenger hjelp og støtte blir oversett, sa Dahl til rektorer og direktører i Utdanningsetaten onsdag.

Hun ga også uttrykk for å dempe viljen til å være best i test til fordel en bedre oppfølging og bruk av resultatene.

SPØRSMÅLENE: Faksimile av spørsmålene til de plasstillitsvalgte lærerne i Oslos skoler. Foto: ,

Søgnen: Feil å øve på prøvene

Utdanningsdirektør Astrid Søgnen i Oslo fastslår nå at det er feil praksis dersom skoler i Oslo øver på prøver.

– Hvis noen lærere lar elevene øve på selve prøven, er det feil praksis og ikke i samsvar med Utdanningsdirektoratets lærerveiledning og vår kommunikasjon med skolene, skriver Søgnen i en e-post til VG.

Hun har notert seg Utdanningsforbundets undersøkelse, men mener den har betydelige «metodesvakheter, unyanserte spørsmål og lav svarprosent».

FJERNER MÅLINDIKATORER: Kartleggingsprøver blir fjernet som målstyrings-verktøy for utdanningsdirektør Astrid Søgnen neste år. Foto: Utdanningsetaten, Oslo kommune ,

– Det er imidlertid viktig for oss at prøvene brukes riktig og uavhengig av denne undersøkelsen. Vi ber derfor alle rektorer om å kvalitetssikre at lærernes praksis er i tråd med Utdanningsdirektoratets lærerveiledning. Det gjelder også lærernes oppfølging av prøvene, skriver Søgnen i sin e-post til VG.

– Hvorfor er målindikatorene om kartleggingsprøver tatt bort i 2016?

– I vår årlige gjennomgang, har vi besluttet at disse indikatorene utgår fra 2016, fordi skolen kan følge elevenes progresjon på andre måter, blant annet i et fagsystem som heter Vokal, svarer Søgnen.

– Er det ikke en fare for at øving til kartleggingsprøver på noen skoler kan gå utover KRLE, samfunnsfag og praktisk-estetiske fag?

– Etter Kunnskapsløftet skal lesing og regning trenes i alle fag, også i KRLE og praktisk-estetiske fag. Ikke fordi elevene skal øve til en prøve, men fordi de skal lære å lese og regne tidsnok og godt nok, skriver utdanningsdirektøren.

Les også

 1. Skoleforsker: – Oslo-skolens prøveregime er angstfremkallende

  Pedagogikkprofessor Gunn Imsen mener Oslo-skolens system med 273 målindikatorer og høy prøvetetthet er angstfremkallende…
 2. Oslo-skoler detaljstyres med 273 mål

  Nå er det dokumentert: Resultater på prøver som egentlig skal kartlegge hvilke seksåringer som trenger ekstra hjelp, er…
 3. Valgt til leder for 166.000 lærere og barnehagelærere: Utdanningsforbundets nye leder til kamp mot avskilting av lærere

  Steffen Handal (46) ble som ventet valgt til ny leder for Utdanningsforbundets 166.000 medlemmer tirsdag ettermiddag.
 4. Redaktør: – Krampekult av voksne å snakke om «kidsa»

  Bruken av ordet «kids» eller «kidsa» blant godt voksne nordmenn, irriterer både gamle og unge.
 5. Skole-Torbjørns formidable utfordring: Skal lære flyktningbarna å lese norsk
  - 1 av 2 innvandrerelever sliter fra før

  Tilstrømmingen av barn og unge flyktninger gir også kunnskapsministeren en formidabel lekse: 15.000-20.
 6. Nytt Oslo-byråd: Demper prøvepresset - gjør osloprøvene frivillige

  Den rødgrønne Oslo-regjeringen vil redusere antall prøver for elever i skolen.
 7. Oslo-skolen får kraftig kritikk for å forberede de minste elevene på prøver: Forsker: - Kritisk og katastrofalt

  På Jeriko skole i Oslo har de minste elevene egne tester før kartleggingsprøver, for å få ned antall elever under den…

Mer om

 1. Skole og utdanning
 2. Oppvekst
 3. Oslo

Flere artikler

 1. Fylkesmannen bekymret for prøvebruk i Oslo-skolen

 2. Oslo-skoler detaljstyres med 273 mål

 3. Oslo-skolen får kraftig kritikk for å forberede de minste elevene på prøver: Forsker: - Kritisk og katastrofalt

 4. Pluss content

  Fylkesmannen vurderer tilsyn med Oslo-skoler etter feil bruk av prøver

 5. Skoleforsker: – Oslo-skolens prøveregime er angstfremkallende

Fra andre aviser

 1. Kort sagt 21. november

  Aftenposten
 2. Det er forbudt å øve til kartleggingsprøver. Bryter denne skolen forbudet?

  Aftenposten
 3. 140 rektorer vil ikke lytte

  Aftenposten
 4. Demokratisk underskudd i skolen? | Ole Andreas Kvamme

  Aftenposten
 5. Kun 3 av 51 skoler velger å droppe frivillig Oslo-prøve

  Aftenposten
 6. Forskere skal finstudere osloskolen

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no