KAN VÆRE AKUELLE: Etterretningssjef Kjell Grandhagen og PST-sjef Benedicte Bjørnland kan være aktuelle navn når Erna Solberg skal ansette en toppembetsmann som sin fagdirektør for samfunnssikkerhet og beredskap. Foto:Jan Petter Lynau, Terje Bringedal,VG

En av disse kan bli Ernas nye sikkerhetssjef

E-sjefen Kjell Grandhagen og PST-sjef Benedicte Bjørnland kan være aktuelle navn når Statsminister Erna Solberg (H) skal finne regjeringens nye fagdirektør for samfunnssikkerhet.

 • Alf Bjarne Johnsen

Artikkelen er over fem år gammel

Mandag bekreftet statsråd Vidar Helgesen (H) overfor VG at statsministeren nå oppretter en egen enhet ved SMK, som skal støtte regjeringens sikkerhetsutvalg. En fagdirektør skal lede enheten, som skal bemannes av personer med bakgrunn fra både forsvarssektoren og justissektoren.

Funksjonen er lik den et internt utvalg i Høyre, ledet av Anders Werp, foreslo i 2013, og følger langt på vei opp forslaget fra Gjørvkommisjonen, som anbefalte sterkere koordinering av beredskapstjenestene etter terrorangrepet 22.juli 2011.

– Den nye sjefen skal møte sterke fagmiljøer. Jobben vil kreve en person med dyp kunnskap om samfunnssikkerhet og beredskap, både militært og sivilt. Det må bli en person med sterke diplomatiske egenskaper som kan være tydelig, både inad og utad, sier Werp, som nå er nestleder i Stortingets justiskomite, til VG.

Fra høyeste nivå

VG har snakket med sentrale kilder og eksperter i samfunnssikkerhet om hvem som kan egne seg til den nye jobben på Statsministerens kontor.

Dersom regjeringen vil hente inn noen som jobber på høyeste nivå med sikkerhet i staten, er det ikke mulig å se bort fra lederne i de to norske hemmelige tjenestene:

KANDIDAT? Sven Efjestad. Foto:Heiko Junge,NTB scanpix

Kjell Grandhagen (60) går av som sjef for Forsvarets etterretningstjeneste senere i høst. Hans hovedansvar nå er å gi regjeringen oppdatert informasjon om farer som truer Norge og norske interesser utenfra.

Benedicte Bjørnland (50) har vært sjef for PST, Politiets sikkerhetstjeneste siden 2012, og vil stille sterkt dersom hun er klar for en ny jobb nærmere det politiske beslutningsapparatet.

En annen sterk kandidat er Øistein Knudsen jr. (46). Han er nå ekspedisjonssjef for Justisdepartementets nye avdeling for krisehåndtering og sikkerhet. Men før det bygde han opp Krisestøtteenheten, som nå er regjeringens og Justisdepartementets døgnbemannede senter for kriser i sivil sektor.

Flere kilder trekker fram Svein Efjestad (62), tidligere sjef for sikkerhetspolitisk avdeling i Forsvarsdepartementet. Han er departementets ubestridte senior på det forsvars- og sikkerhetspolitiske området, og jobber nå som spesialrådgiver for forsvarsministeren.

Også tidligere forsvarssjef Sverre Diesen (65) nevnes som et aktuelt navn. Han er i dag tilknyttet Forsvarets Forskningsinstitutt.

Av mulige kandidater med politibakgrunn, blir Anne Rygh Pedersen (48) og Jørn Holme (55) trukket fram. Pedersen er nå avdelingsdirektør for brann og redning i DSB, mens Holme har vært riksantikvar siden han gikk av som PST-sjef i 2010.

KrF vil ha Stensønes

Også Malin Stensønes (46) kan være et aktuelt navn dersom regjeringen vil hente sin nye sikkerhetssjef utenfor sitt eget apparat. KrF-politikeren Stensønes har bakgrunn som politisk rådgiver i Forsvarsdepartementet, har jobbet i Rederiforbundet og ledet Oslos Brussel-kontor. De siste årene har hun hatt tett kontakt med sikkerhetsmiljøene både i Forsvaret og politiet gjennom sitt forfatterskap.

– Malin Stensønes er et godt navn, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til VG.

KANDIDAT? Malin Stensønes. Foto:Frode Hansen,VG

I en VG-kronikk i mai foreslo Hareide å etablere et nasjonalt sikkerhetsråd, ledet av en nasjonal sikkerhetsrådgiver, på Statsministerens kontor. KrF-lederen sier han stiller seg bak en stillingsbeskrivelse som Stensønes selv la ut på Facebook mandag kveld:

– Det bør være en med inngående kjennskap til sikkerhets- og beredskapsfeltet, som kjenner departementene og de politiske beslutningsprosessene, en med respekt for operativ kompetanse i bredden av feltet og som evne å få aktørene til å jobbe sammen.

Traavik til sikkerhetslovutvalg

Det siste året har den erfarne diplomaten Kim Traavik (69) vært spesialrådgiver for samfunnssikkerhet ved SMK, og har laget utredningen som har ført til at regjeringen nå vil lage et eget sekretariat for Regjeringens Sikkerhetsutvalg, RSU.

Men Traavik er neppe aktuell for den nye stillingen. Det neste året skal han lede utredningsarbeidet med en ny sikkerhetslov på oppdrag fra forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

Ap: Ønsker tiltaket velkommen

JUSTISPOLITIKER: Hadia Tajik (Ap) leder justiskomiteen på Stortinget. Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

Ap-nestleder Hadia Tajik, som leder Stortingets justiskomite, sier at hun ønsker velkommen alle tiltak som kan gjøre beredskapen bedre, men ønsker ikke å beskrive hva slags kvalifikasjoner den nye fagdirektøren bør ha:

– Om det regjeringen selv beskriver som et nytt sekretariat på Statsministerens kontor vil øke kvaliteten på beslutningene i Regjeringens Sikkerhetsutvalg, gjenstår å se, sier Tajik.

– Men det er bra at de ser ut til å ha forlatt den opprinnelige idéen om et såkalt sikkerhets- og beredskapselement, slik den var beskrevet i Sundvolden-erklæringen. Det ville i praksis gitt sikkerhets- og beredskapselementet på Statsministerens kontor samme oppgaver og mandat som Justisdepartementet. Det ville skapt uklare ansvarslinjer og bidratt til ansvarspulverisering, legger hun til.

Les også

 1. Setter ikke inn nasjonal sikkerhetssjef

  Leder Hadia Tajik (Ap) i justiskomiteen mener regjeringens lovede nye sikkerhets-satsing ved Statsministerens kontor…
 2. Ny rapport slakter Ernas krise-apparat

  Regjeringens eget ekspertutvalg felles en nådeløs dom over kriseapparatet til statsminister Erna Solberg (H), og mener…
 3. Alle beredskaps-toppene fra 22. juli er nå byttet ut

  Hele beredskapsledelsen i Justisdepartementet er byttet ut siden 22. juli 2011.
 4. Brende gir 200 millioner til bekjempelse av globale  sikkerhetstrusler

  Regjeringen vil nå legge større bruk av utviklingspolitiske virkemidler for å bidra til stabilitet og forebygge globale…
 5. Nå får Norge en egen sikkerhetssjef

  Statsminister Erna Solberg (H) vil om kort tid utnevne en egen direktør for sikkerhet og beredskap ved Statsministerens…

Mer om

 1. Solberg-regjeringen
 2. Terrorangrepet 22. juli - Politikk og samfunn

Flere artikler

 1. Nå får Norge en egen sikkerhetssjef

 2. Her er Hareides nye baby:
  En nasjonal sikkerhetssjef

 3. Sikkerhetskultur og lederskap

 4. Ap-krav: Amundsen må forklare beredskaps-kutt

 5. Regjeringen åpner for ny kriseledelse

Fra andre aviser

 1. Dette er Solbergs nye sikkerhetsdirektør

  Aftenposten
 2. PST- topp til Statsministerens kontor

  Fædrelandsvennen
 3. – Myndighetene vil presse på for å få tilgang til mer informasjon om oss

  Aftenposten
 4. PST-sjefen: – Vi har ikke noe med statsrådenes kjærlighetsliv å gjøre. De skal få lov å ha de kjærestene de vil

  Aftenposten
 5. Ga blaffen i PST-sjefens invitasjon

  Bergens Tidende
 6. PST-sjefen: Ikke nødvendigvis fysisk sikkerhet som er viktigst for å ta vare på nasjonen

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder