NORSKLÆRERENS SKREKK: Språket i denne eposten burde avsløre at det ikke dreier seg om ofisiell kommunikasjon fra Posten Norge. Likevel kan det være lett å blingse i julestria. Foto: Skjermdump ,

Posten advarer mot epostsvindel i julestria

«Du har uforløste pakken.» Stopper man opp skjønner man at Posten pleier å formulere seg litt annerledes, men lar du deg lure i et hektisk øyeblikk kan det bli dyrt.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Selv om språket i svindel-eposten er mildt sagt klønete er logoen ekte, og eposten ligner ellers ganske mye på en vanlig hentemelding. Mange har mottatt eposten de siste dagene.

– Da den begynte å dukke opp på tirsdag fikk vi rundt 150 henvendelser til kundeservice. Etter at vi gikk ut og advarte på sosiale medier og på nettsidene dabbet det veldig av, sier Elisabeth Gjølme kommunikasjonsdirektør i Posten Norge.

Fra før har det blitt sendt ut tre runder med svindelmail av denne typen i år, og da var det langt flere som ringte for å fortelle om svindelen. Posten tror informasjonsarbeidet har båret frukter, og at flere har fått med seg det at de ikke kan stole på det slu svindelforsøket.

Sympati med Posten: VG-logo misbrukt i frekk Iphone-scam

– Denne gangen kjenner vi heldigvis ikke til noen som har blitt lurt. Jeg tror vi har avverget det verste ved å være tidlig ute med å si fra, sier Gjølme.

Fra før kjenner Posten til flere som har gått i fella. Det skal være en kostbar affære. Klikker man på lenken blir PC-en infisert med ondsinnet programvare som låser deg ute. Programmet krever penger for å gi deg tilgang på datamaskinen igjen. Gjølme regner med at svindlerne er ute etter det samme med denne runden utsendelse, men kan ikke si det sikkert:

Bedragerliga lurte eldre for minst 10 mill: Falsk postmann svindlet pensjonister

– Ingen hos oss har turt å åpne den, for å si det sånn!

Selv om det kan se ut som de fleste unngikk svindelen i denne omgang har Gjølme stor forståelse for at man kan gå fem på.

– Det kan være lett å se logoen og bare trykke, kanskje særlig nå når det er hektisk i julestria og mange uansett venter pakker.

Hun anbefaler at man bruker Postens hjemmesider og apper for å være helt sikker, og uansett tar seg tid til å lese gjennom eposter, selv om logoen er ekte.

–For det er klart, Posten pleier ikke å skrive på denne måten.

Leste du? Svindler la på da hun skjønte hun hadde ringt politiet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder