Her er supermånen totalt formørket

Ikke siden 1964 har vi kunnet se en så stor måne formørket.
Neste sjanse kommer først om 18 år.

  • Audun Jahren

Artikkelen er over fire år gammel

Når supermåne og total måneformørkelse forekommer samtidig kalles fenomenet litt uhøytidelig for supermåneformørkelse. Slike er det ikke ofte man ser i Norge. Sist var i 1982, men den var ikke like stor som den vi fikk se natt til mandag.

– Vi må tilbake til 1964 for å finne noe lignende her til lands, og neste gang er nok svært lenge til. Dette blir temmelig unikt og verdt å få med seg, sier astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard til NTB.
Bakgrunn: Se opp! Sjelden måneformørkelse over hele Norge

Men i natt mellom klokken 04.11 og 05.24 var det mulig å se det svært sjeldne månefenomenet over hele Norge.

Har du tatt månebilder? Del de med oss!

RØD: Dette bildet ble sendt inn til VG fra Abdurahman Zenn fra Oppland klokken 04.30 natt til mandag, og viser at månen er helt formørket og tydelig rød. Foto: Abdurahman Zenn ,

En supermåne er når fullmåne inntreffer mens månen er på det punktet i banen sin som er nærmest jorda, slik at månen ser større ut. Total måneformørkelse opptrer når sola, jorda og månen ligger på linje og månen ligger helt i skyggen av jorda, slik at det meste av sollyset ikke når måneoverflaten.

Så du denne? Eksperter: Solformørkelser kan skade mobilkameraet

Se supermåneformørkelsen verden over i videovinduet under!

Fem ganger siden 1900

At disse to fenomenene forekommer samtidig, har ifølge Space.com tidligere kun skjedd fem ganger tidligere siden 1900; i 1910, i 1928, i 1946, i 1964 og i 1982 – og nå også i natt.

MÅNE-ENTUSIASTER: Knut Jørgen Røed Ødegaard og kona Anne Mette Sannes. Foto: Jo Straube , VG

Under en supermåneformørkelse blir faktisk ikke måneskiven helt mørklagt. Noe lys fra sola vil passere jordatmosfæren i bue og reflekteres fra månen, som dermed farges og blir alt fra grå og brunaktig, til oransje eller dyp rød.
Les også: NASA frigir utrolig New Horizons-bilde fra Pluto

På grunn av dette kalles en total måneformørkelse også «blodmåne», og fenomenet er opphav til mange myter verden over.

– Mange har sett på forsvinning og farging av månen som varsel om fare og kaos. Inkaene i Sør-Amerika trodde månen ble slukt av en jaguar, i Kina var det en drage som var ute etter månen, mens det i norrøn mytologi var en ulv. Det går igjen i flere kulturer at menneskene måtte skremme med lyd for å få vekk udyrene som angriper månen, sier science fiction-forfatter og vitenskapsformidler Anne Mette Sannes.

Fra mars i år: Her er solformørkelsen fullstendig

Ikke redd

Røed Ødegaard frykter uansett ikke månen mandag.

– Det blir mye fascinerende å se. Alle fasene av formørkelsen, hvordan fargene endrer seg. Uranus blir synlig 15 grader øst for månen. De lyssterke planetene Venus, Jupiter og Mars vil bli enda mer synlige. Det er godt vi lever i en tid hvor vi kan nyte synet uten den unødige dramatikken og redselen for verdens undergang!

Husker du denne? Fant meteoritt i Valle

Mer om

  1. Astronomi

Flere artikler

  1. Se opp! Sjelden måneformørkelse over hele Norge

  2. Til helgen kan du oppleve dette månefenomenet

  3. Supermåneformørkelse inntreffer 31. januar

  4. Sjelden super-blodig måne ble mørk

  5. Mandag blir det supermåne!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder