NORSK SKIP: Mennesker om bord på Siem Pilot i september. Skipet har reddet rundt 10 000 opp fra Middelhavet siden det ble satt inn i EUs redningsaksjon i sommer. Foto: Gregorio Borgia , Ap

Åtte passasjerer på Siem Pilot tiltalt for menneskehandel

Det norske Frontex-bidraget Siem Pilot har til nå registrert over hundre personer de mistenker er organisatorer for menneskehandel. Åtte av disse risikerer minst 21 års fengsel.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Til nå er det registrert over hundre mistenkelige personer om bord på 20 forskjellige oppdrag. 30 av disse har blitt pågrepet på bakgrunn av etterretningsinformasjon mannskapet gir til myndighetene når de setter av migrantene i Italia, melder Politiforum.

Av de 30 pågrepne er nå åtte tiltalt for menneskehandel. Om de blir kjent skyldige, risikerer de minst 21 års fengsel.

Les også: Menneskesmuglere med koblinger til Norge

– Det er en viktig del av jobben, og jeg er utrolig stolt av det vi har fått til. Vi får gode tilbakemeldinger fra italienske myndigheter og Frontex på dette, sier Lise Dunham. Hun er styrkesjef på Siem Pilot sammen med Erling Olstad og Tore Barstad.

Dunham jobber til vanlig som innsatsleder i Oslo-politiet.

Supplyskipet Siem Pilot har siden juni 2015 fungert som Norges bidrag i Operasjon Triton. Operasjonen er iverksatt av EUs grenseorgan Frontex og Siem Pilots oppdrag er å redde migranter og drive grensekontroll. Skipet har siden juni reddet mer enn 10.000 migranter i Middelhavet.

71 flyktninger døde: Forlatt i lastebil

Dunham er klar på at redningsoppdragene står sentralt, men understreker at etterretningsdelen også er viktig for å få tatt bakmennene.

Hun forteller at prisen for den risikable turen over Middelhavet er skyhøy. Migrantene sier de betaler opp mot 9.000 kroner for plass på gummibåt, opp mot 12.000 kroner for plass på trebåt og opp mot 32.000 kroner på fiskebåt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder