Mann (69) pågrepet etter tre branner på Tøyen i Oslo – tidligere siktet for brannstiftelse

En 69 år gammel mann ble natt til lørdag pågrepet, mistenkt for å ha startet tre branner på Tøyen i Oslo. Politiet bekrefter at han tidligere har vært siktet for skadeverk og brannstiftelse.

Irene Rønold
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

69-åringen hadde fortsatt sot på hendene da politiet hentet ham.

– Vedkommende er kjent for politiet fra før. Det gjelder blant annet skadeverk og brannsaker. Sakene det er snakk er fra i fjor og tidligere år. Det kan også være mer tilbake i tid, sier jourhavende politiadvokat Line Borgen i Oslo politidistrikt til VG lørdag morgen.

Det er ifølge Borgen ikke klart om 69-åringen er domfelt for de tidligere forholdene, men hun bekrefter at han har vært siktet i de nevnte sakene.

– Planen er å få tatt et avhør av ham i dag. Så får vi ta stilling til mistankegrunnlaget og eventuell begjæring om fengsling etter det, sier Borgen, som forklarer at politiet har anledning til å vente til mandag med å eventuelt fremstille 69-åringen for fengsling i Oslo tingrett.

Det er uavklart hvor mannen var hjemmehørende, altså om han bodde Tøyen eller ikke.

– Sikret spor

Politiet søkte natt til lørdag etter én eller flere gjerningspersoner etter tre branner i Tøyen-området.

– Vi har hatt tre saker hvor brannvesenet på stedet mener at det kan være påtent. Én i Sexes gate, én i Tøyengata og én i Hagegata, sa operasjonsleder i Oslo politidistrikt, Rune Ullsand, til VG.

Klokken 03.06 melder politiet at en mann er anholdt på Kampen i Oslo, mistenkt for ildspåsettelse.

– Det er en mann på 69 år. Han ble nå pågrepet, etter at vi fikk et tips fra en som hadde lest på Twitter at vi søkte en mann som muligens hadde påsatt branner. Mannen hadde fortsatt sot på hendene da vi kom fram, sier Ullsand til VG.

– Vi har sikret spor, og det vil bli tatt avhør av ham. Så vil vi etterforske saken videre. Han er nå mistenkt, siktet for mulig ildspåsettelse, legger han til.

BRANN: Litt før klokken 01.00 ble det meldt om en brann i Sexes gate på Tøyen i Oslo. Foto: Fredrik Hove/Hove Media

Ikke skade på personer

Nødetatene fikk den første meldingen om en brann i en blokk i Sexes gate like før klokken like før 01.00. Da var det ifølge politiet påtent under en veranda.

Ti minutter senere kom meldingen om en brann i Tøyengata, under et kvartal unna den første brannen. Samtidig som den første brannen var slukket kom det melding om ytterligere en brann, denne gangen i en søppelkasse i Hagegata.

– Det har ikke vært skade på personer, men vi har søkt og søker fortsatt etter aktuelle gjerningspersoner. Sakene blir etterforsket videre av kriminalvakta, sier Ullsand.

Ullsand bekrefter overfor Dagbladet at det er mer enn litt mistenkelig at tre branner oppstår på samme område innen et så kort tidsrom.

– Vi kan ikke si at det er samme person som står bak alle tre brannene, men vi søker også på aktuelle adresser vi kjenner til, sier han.

I 2009 ble en mann i 40-årene siktet for en mordbrann i Urtegata, ikke langt unna Tøyen, hvor seks mennesker mistet livet. Siktelsen ble samme år henlagt av Riksadvokaten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder