ÅSTEDET: Den antatte leiemorderen skjøt og drepte en 31 år gammel mann ved Shell-stasjonen på Ensjø i Oslo for litt over tre år siden. Foto: Cornelius Poppe , NTB scanpix

Skal ha bestilt leiemord i Oslo - pågrepet tre år senere i Dubai

Politiet mener 29-åringen bestilte en leiemorder som skjøt og drepte en to år eldre mann på en bensinstasjon i Oslo i 2012. Nå er mannen pågrepet i Dubai.

Artikkelen er over fire år gammel

29-åringen har vært etterlyst internasjonalt av norsk politi i overkant av et år, men sitter nå varetektsfengslet i Dubai, opplyser politiadvokat Tina Bjarkø Helleland i Oslo politidistrikt.

TATT: Den 29 år gamle mannen ble pågrepet i Dubai 1. september. Han hadde da vært etterlyst internasjonalt av norsk politi i overkant av et år. Foto: ,

Om kvelden mandag 13. august 2012 ble Aqeel Shahzad (31) skutt og drept på Shell-stasjonen på Ensjø i Oslo. Fra før av er en 37 år gammel mann siktet for å ha skutt og drept Shahzad.

– Han er siktet for overlagt drap og overlagt drapsforsøk eller medvirkning til dette. Jeg vil ikke kommentere rollen til mannen som nå er pågrepet, sier politiadvokaten.

Hun beskriver pågripelsen som et gjennombrudd i etterforskningen.

– Dette er en svært alvorlig sak og det er viktig å få den oppklart, sier politiadvokaten.

29-åringen ble pågrepet i Dubai for litt over tre uker siden og norsk politi har startet prosessen med å få mannen utlevert til Norge, opplyser Bjarkø Helleland, som er påtaleansvarlig for etterforskningen av drapet på Aqeel Shahzad.

– Jeg kjenner ikke omstendighetene rundt pågripelsen. Vi avventer nå behandlingen av utleveringsbegjæringen, sier politiadvokaten.

Lokket i felle

31-åringen som ble drept for tre år siden kom til bensinstasjonen samme med en nær venn. De to mennene hadde ifølge politiet avtalt å møte en kriminell på Shell-stasjonen denne sensommerkvelden. Politiet mener at de tre skulle diskutere et kriminelt opplegg. Men i stedet ble de to mennene ble lokket i en felle og en leiemorder var hyret inn for å drepe dem begge to, mener politiet. Leiemorderen skjøt og drepte Aqeel Shahazad, mens vennen overlevde anslaget.

DREPT: Aqeel Shahzad (31) ble skutt og drept. Foto: ,

Det var en politipatrulje i området som selv hørte tre skudd i 22.15-tiden. Da de kom frem til bensinstasjonen, fant politifolkene Aqeel Shahzad med kritiske skader. Kort tid etter kom den første ambulansen. Shahzad ble kjørt med fulle sirener til Ullevål sykehus, men livet hans stod ikke til å redde.

Siktet leiemorder tatt i fjor sommer

Drapet på bensinstasjonen fremstod som en ren likvidering og politiet konstaterte etter kort tid at drapet var planlagt og målrettet. Politiet i Oslo innledet en omfattende etterforskning, og de kom etter hvert på sporet av dem de mente hadde avfyrt skuddene.

I juli i fjor ble den antatte skytteren, en portugisisk mann (37), pågrepet i Nederland. Den portugisiske mannen er siktet for overlagt drap. Han er også siktet for overlagt drapsforsøk på Shahzads venn, som var med 31-åringen på bensinstasjonen der han ble drept.

Denne mannen ble torsdag varetektsfengslet i fire nye uker.

Politiadvokaten ønsker ikke å kommentere om denne mannen har erkjent straffeskyld.

Drev forretning

Den pågrepne 29-åringen er en nær venn av Imran Saber alias «Onkel Skrue». Saber er av politiet ansett for å være en kriminell på toppen av den kriminelle næringskjeden i Oslo og kjent for et jetsettliv med hyppige turer til utlandet og fancy utesteder.

Den 29 år gamle mannen drev våren 2011 en forretning i Oslo og politiet har knyttet ham til et tungt kriminelt miljø. Han er en del av en familie som knyttes til omfattende kriminalitet.

Etter drapet på Ensjø har den pågrepne 29-åringen oppholdt seg i lengre perioder i Portugal hvor han har bodd sammen med en kvinne.

– Pågripelsen viser at det internasjonale politisamarbeid med blant annet etterlysninger fungerer, sier Bjarkø Helleland.

Razzia i Portugal

29-åringen som skal ha bestilt leiemordet er også siktet for å ha hatt en sentral rolle i en stor narkotikaliga som politiet på Lillehammer rullet opp i 2013 og i 2014.

– I utleveringsbegjæringen er det også tatt med en alvorlig narkotikasak fra et annet politidistrikt, sier politiadvokaten.

POLITIADVOKAT: Tina Bjarkø Helleland ved Seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo-politiet. Foto: Jarle Brenna , VG

I oktober 2013 ville etterforskerne i Gudbrandsdal politidistrikt pågripe ham i forbindelse med en etterforskning som var rettet mot et større narkotikanettverk på Lillehammer.

Politiet mente 29-åringen var sentral og den 12. mars i fjor ransaket norske og portugisiske etterforskere blant annet en klesbutikk i Lisboa som 29-åringen har hatt tilknytning til.

Selv var 29-åringen i Dubai da politiet slo til. Etter planen skulle 29-åringen reise tilbake til Portugal i april i fjor, men etter ransakingen i Portugal, utsatte han reisen til Europa.

Nekter skyld

Den 29-årige mannen forsvares av advokat John Christian Elden. Elden har tidligere opplyst at hans klient bestrider å vare knyttet til drapet.

FORSVARER: Advokat John Christian Elden forsvarer den pågrepne mannen. Foto: Helge Mikalsen , VG

- Vi har anket beslutningen om pågripelsen til Borgarting lagmannsrett, og har gjentatt til politiet det vi har sagt det siste året at han gjerne vil forklare seg for politiet, skriver Elden i en epost.

- Han vil motvise anklagene mot seg. Han er klar på at han ikke har noe med saken å gjøre, og har siden VG i oktober i fjor meldte om at han var mistenkt, bedt om politiavhør, skriver Elden.

Elden har det siste året gått flere runder i retten for å få innsyn i drapssaken, mens klienten har oppholdt seg på for politiet ukjente steder i utlandet.

– Det har vært en prosess om dokumentinnsyn i rettssystemet, men siktede har svært begrenset innsyn i sakens dokumenter, sier politiadvokat Tina Bjarkø Helleland.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder