«MULIGHETSROMMET»: Sunniva Ørstavik, generalsekretær i Norsk Folkehjelp, viser til at de første tre månedene for nyankomne til Norge kan bety alt eller ingenting. Foto: Frode Hansen VG

Norsk Folkehjelp: Asylsøkere må få jobbe fra dag én

Høyre: Kan ikke slippe dem ut i arbeidsmarkedet

Organisasjonen vil fjerne kravet om at en asylsøker må ha vært inne til intervju hos UDI før jobbmulighetene åpner seg.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Asylsøkere i Norge har ikke lov til å jobbe før de har avklart identiteten sin og gjennomført et asylintervju, der det sannsynliggjøres at de vil få opphold.

Etter den rekordhøye asyltilstrømmingen på 31.135 personer til Norge i fjor, er ventetiden på å bli innkalt til intervju hos Utlendingsdirektoratet (UDI) alt fra seks måneder til flere år lang.

– Når de kommer, er asylsøkerne klare som egg for å bidra. Mulighetsrommet er på tre måneder. Etter dette daler troen på at de kan noe, sier Sunniva Ørstavik, generalsekretær i Norsk Folkehjelp.

Organisasjonen driver flere av landets asylmottak. Ørstavik mener dagens integreringspolitikk i realiteten er «ekskluderingspolitikk». For å bruke det såkalte mulighetsrommet, foreslår Norsk Folkehjelp at reglene endres:

– Vi vil fjerne kravet om å ha gjennomført asylintervju for å kunne jobbe, ettersom ventetiden for flere er på inntil tre år, sier Ørstavik til VG.

Klippe plen og måke snø

Venstre, KrF, Ap og SV, ved kommunalkomiteen på Stortinget, har allerede foreslått at asylsøkere skal få midlertidig arbeidstillatelse mens de venter på behandling av asylsøknaden.

Et lignende forslag ble behandlet på Høyres landsmøte for tre uker siden.

Det blir imidlertid med forslaget.

– Vi ønsker å fylle oppholdet på asylmottak med mer innhold, men vi ønsker ikke at de skal kunne arbeide i første omgang. Her vil vi ha reglene som finnes i dag, sier sier Ingjerd Schou, innvandringspolitisk talsperson i Høyre.

Av aktiviteter asylsøkere kan bidra med – utenfor arbeidsmarkedet – nevner hun «renhold, mat, snømåking og plenklipping».

11. mai legger Høyre/Frp-regjeringen frem integreringsmeldingen, der den vil utdype blant annet hvilket innhold asylmottakene skal ha.

Les også: På dette asylmottaket er asylsøkerne selv sjef

– Folkehjelpen går lenger enn oss når de sier at asylsøkerne kan komme i aktivitet med en gang. Vi må vite hvem vi har ute i det norske samfunnet, og vite at de har et beskyttelsesbehov og en sjanse for å bli her, mener Schou.

Så du? Her sendes asylsøkerne på fisketur for å få tiden til å gå

UENIG: Stortingsrepresentant Ingjerd Schou (H) ønsker å beholde dagens regler. Foto: Knut Erik Knudsen VG

Vil ikke la grunnløse jobbe

Under et frokostmøte på Kulturhuset i Oslo tidligere denne uken, i regi av Norsk Folkehjelp, ble asylsøkere i jobb debattert. Her la kommunenes interesseorganisasjon KS frem samme motargument som Schou: Uten asylintervju, vet man ikke hvem som er såkalt grunnløse asylsøkere, og disse bør ikke få jobbe.

Sunniva Ørstavik synes det er et dårlig argument.

– Er det bortkastet at de som ikke skal få opphold, bidrar? Jeg skjønner ikke at det skal være et problem. Alternativet er at de er her uten å bidra, sier Sunniva Ørstavik.

Les også: Venstre-Trine vil sette Syria-flyktningene i arbeid

Ifølge Ingjerd Schou i Høyre er det ikke rom for grunnløse asylsøkere i et allerede presset arbeidsmarked.

– Vi kan ikke slippe dem ut i arbeidsmarkedet når det er knapphet med arbeidsplasser fra før, sier hun.

Arbeidsministeren: Flyktningene konkurrerer med arbeidsledige om ny jobb

– Men er det ikke slik at mennesker skaper arbeidsplasser, ikke tar dem?

– Jo, og jeg tror mange har et reelt initiativ, men de grunnløse asylsøkerne trenger vi ikke å prioritere, svarer Høyre-politikeren.

Les også: Her er regjeringens forslag til asylinnstramninger

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder