FÅR KRAFTIG KRITIKK: Rema 1000-sjef Ole Robert Reitan får en bredside av en av landets fremste eksperter på dagligvarekjedene. Foto: Jørgen Braastad VG

I dag ligger det an til rabaldermøte: Reitan anklages for bevisst lovbrudd

Høyskolelektor Odd Gisholt på BI følger dagligvarebransjen nøye og mener Ole Robert Reitan bevisst bryter loven og at han tjener store penger på det.

 • Bjørn Haugan

Artikkelen er over fire år gammel

Dagligvarekjedene Rema, Coop og NorgesGruppen krangler så matmilliardene triller - inn.

Fredag har kulturminister Linda Hofstad Helleland innkalt dem til hastemøte for å fortelle dem en lekse om søndagsåpne butikker.

Odd Gisholt følger dagligvaremarkedet på over 160 milliarder kroner nøye. Og er ikke i tvil om hvem som er syndebukken i denne feiden:

– Ole Robert Reitan har sovet i timen og har først i vinter skjønt at søndagsåpne butikker er et viktig marked. I et desperat forsøk på å bøte på egne feil, bryter han bevisst loven, og forsøker å legge skylden på konkurrentene, sier Gisholt.

Les: Ba om hastemøte

– Reitan tar feil

Han sier det foregår en kraftig maktkamp blant de tre store dagligvarekjedene om søndagsåpne butikker.

– Det er 19 år siden Brustadbua kom og det er først nå Rema kommer på banen, fordi Reitan har skjønt at det ikke blir noen generell åpning for søndagsåpne butikker. Men i stedet for å gjøre som de fleste andre, å avgrense søndagsbutikken til 100 kvadratmeter, bruker han bare et bånd på å skille den lille butikken fra den store. Slik unngår han at ta utbyggingskostnadene ved å bygge vegger og egen inngang, slik loven krever.

Les: Konkurrent takket Reitan

– Reitan og Rema viser til at det ikke er noen forskjell på det de gjør og det konkurrentene gjør og har gjentatte ganger avslørt at konkurrentbutikker ikke holder seg til grensen på hundre kvadratmeter?

– Det han sier, er feil. Ledelsen i de andre kjedene har gått sammen for å passe på at deres egne butikker holder seg til grensen og loven. De finner stadig unntak, men det slås ned på. Den store forskjellen er at Reitan bevisst bryter loven. Det er en ganske stor forskjell, sier Gisholt.

Ber byrådet gå til politiet

Han sier at henleggelsen av Remas anmeldelser bør følges opp.

BÅND TIL BESVÆR: Bildet et tatt i Remas butikk på Majorstuen i Oslo og viser båndet som avgrenser den lille butikken som nå holder åpent på søndager, fra resten av butikken. Foto: Privat

– Jeg foreslår at byrådet i Oslo følger opp med en ny anmeldelse. De er mot søndagsåpne butikker og bør gripe fatt i alle matbutikkene i Oslo som holder ulovlig åpent på søndager. Det er bare å besøke en av de åpne Rema-butikkene, fordi deres avsperring med bånd er ulovlig. Brustad-bua skal avgrenses med egne vegger og med egen inngang, sier Gisholt og legger til:

– Jeg synes dette er alvorlig fordi aktører tar seg til rette med bevisst ulovlige handlinger i et milliardmarked. Rema både sparer og tjener store penger på den ulovlige driften som nå skjer.

– Reagerer sterkt

Også blant de ansatte er det uro. Konserntillitsvalgt Knut Berg i Coop Norge utfordrer kulturministeren før møtet.

– Vi har reagert sterkt på at kulturministeren ikke går ut å klargjør hvordan loven skal tolkes. Det vil være mange arbeidstagere innen varehandelen som vil bli berørt dersom søndagen blir en handledag, sier Berg.

– Fastsatt i loven

Statssekretær Bård Folke Fredriksen (H) i Kulturdepartementet sier de krever og vil kreve at loven følges.

– Det er fastsatt i loven at den maksimale størrelsen på utsalgssted skal være 100 kvadratmeter salgsflate. Med salgsflate menes gulvflaten i den delen av et utsalgssteds lokale hvor varer beregnet for salg til publikum er synlig utstilt, sier han og fortsetter:

– I lovens forarbeider er det fastslått at et utsalgssted må være et selvstendig butikklokale med fastmonterte vegger og egen inngang. Det fremgår også at det ikke er adgang til å gjøre om deler av en butikk etter stengetid til en enhet som tilfredsstiller arealkravet ved å bruke rørlige skillevegger eller lignende, sier han.

Les: Ingen vekst for Rema

Bot

Fredriksen sier det er gitt bot før.

– Politiet håndhever bestemmelsene, og brudd på bestemmelsene kan sanksjoneres. I 2012 fikk Maxbo Stormarked på Hvam i Akershus en bot på 750.000 og inndragning av fire millioner kroner av omsetning fordi de holdt åpent fra mars til august i strid med regelverket.

– Løft blikket

Rema legger ikke skjul på at de utfordrer dagens ordning og vil ha frislepp.

– Det hadde vært fint om vi alle kunne løfte blikket nå, og se søndagsåpent-utfordringen i et større og lengre perspektiv. Dette handler om vi tror på at Brustad-bua er framtidens butikk, eller ikke. Vi i REMA 1000 tror at kundene, som etter hvert har blitt vant til å handle på søndag, ønsker å slippe trange butikker og begrenset vareutvalg i framtiden, sier kommunikasjonsdirektør Mette Fossum Beyer i Rema.

– Hvis vi ser på netthandel av mat, har de den beste handledagen på nettopp søndag. For den neste generasjonen kunder ønsker enda større tilgjengelighet, og alt tilsier at Brustad-bua står for fall. Vi opplever en enorm pågang der vi åpner søndagsbutikker, sier hun.

– Gisholt har sovet

Hun avviser kritikken fra Gisholt om at NorgesGruppen og Coop går foran for å skaffe ryddighet.

– Vi i REMA 1000 gjør kun det våre konkurrenter har gjort i en årrekke, og forrige søndag fant vi flere Joker og Kiwibutikker som avgrenser områder med både løse vegger og til og med svarte søppelsekker, sier hun og sparker tilbake:

– Det er vel strengt tatt Odd Gisholt som har sovet de siste årene. Hvor har han vært de siste 18 årene da NorgesGruppen og de andre har utnyttet regelverket til det fulle? Vi hørte ingenting fra ham da. Vi får håpe det er mulig å stagge følelsene litt, og diskutere sakskomplekset noe mer fremtidsrettet enn det er gjort til nå, sier hun.

Les også

 1. Søndagsåpent: 107 er mot - kun tre støtter Erna og Siv

  Rundt 100 nordmenn har på eget initiativ sendt svar til…
 2. Konkurrenten bygger om 16 butikker etter Reitan-aksjon i helgen

  NorgesGruppen stenger seks og bygger om ti butikker etter at konkurrenten Rema var ute med målebånd i NorgesGruppens…
 3. Et dusteforbud står for fall

  Å kjempe mot søndagsåpne butikker blir straks like komisk som motstanden mot fargefjernsyn.
 4. Sier Reitan vil omsette for syv milliarder ulovlig på dette båndet

  Coop sier Ole Robert Reitan og Rema kan omsette for syv milliarder på dette båndet, som Rema bruker for å skille de nye…

Mer om

 1. VGs matbørs
 2. Rema 1000
 3. Linda Hofstad Helleland

Flere artikler

 1. Rema nekter å gi opp omstridte søndagsbutikker etter oppvaskmøte

 2. Sier Reitan vil omsette for syv milliarder ulovlig på dette båndet

 3. Strid rundt pinseåpne butikker: LO-Gerd ber politiet ta Rema 1000

 4. Søndagskrangelen påvirker ikke kundene

 5. Her bryter Rema loven 1. pinsedag

Fra andre aviser

 1. Rema: Søndagsåpent bare for dagligvarebutikker

  Aftenposten
 2. - Det er strengt forbudt å gjøre det på denne måten

  Fædrelandsvennen
 3. Søndagsåpent-krangel om Kiwi-butikk rett ved Remas hovedkontor

  Aftenposten
 4. Rema, Coop og Kiwi innkalles til hastemøte om søndagshandel

  Aftenposten
 5. Helleland holder hastemøte om søndagsåpent

  Fædrelandsvennen
 6. Rema: - Vi vil fortsette å holde åpent på søndager

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no