HARDE HELGER: I dag våkner mange ungdommer på Oslo vest og i Bærum og Asker opp med verkende hoder. Nasjonale undersøkelser viser at det er nettopp her de unge drikker og ruser seg mest. Foto:Sara Johannessen,

"Den råtne ungdomskulturen": Forsker: Rusbelte fra Oslo vest inn i Asker og Bærum

Vokser opp ved velfylte barskap

Sadaf (18): Jeg tror en del av oss lever et dobbeltliv

Vestkantungdommen fester hardest i Norge. Hvis man ikke er med på leken, skiller man seg ut, forteller Sadaf Said (18) fra Bærum.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

En råtten ungdomskultur og dumme foreldre.

Det er ungdomspappa Torkel Brekkes karakteristikk av den oppvoksende generasjon på Oslos vestkant. VG-kronikken er blitt delt over 12.000 ganger på Facebook, og debatten om utagerende festing i de bedre strøk går friskt.

VAR MED PÅ LEKEN: Sadaf Said (18), som vokste opp i Bærum, synes festkulturen er overfladisk og materialistisk. – Det er en lek; du må følge de uskrevne reglene, eller så skiller du deg ut, sier hun. Foto:Privat,

«Har du en sønn eller en datter på en av ungdomsskolene vest for Akerselva i Oslo? Da må vi ta en prat. Hun var drita full i går. Og stein forrige helg. Og så hadde hun sex med en fyr på den festen du vet. Den på Smestad. Eller Holmenkollen», skriver kronikkforfatteren.

«Øl, spenn og bitches»

Sadaf Said (18) fra Bærum kjenner seg igjen i beskrivelsen av vestkantungdommen. Ifølge henne bunner ukulturen i et feil sett med holdninger og verdier hos de unge.

– Status, utseende og materielle eiendeler ligger høyt på lista. Jeg tror noe av problemet ligger i at vi selv ikke er bevisste over tankegangen og livssynet vårt. For de fleste er nok livet godt, med «øl, spenn og bitches». Jeg tror flere enn meg savner noe som virkelig betyr noe, sier Said til VG.

Hva mener du? Del dine synspunkter i kommentarfeltet nederst i saken.

– Drikker seg sørpe full for å slappe av

Bærums-jenta anklager vestkantungdommen for å være overfladiske. Når de er sosiale, går det kun i overflateprat og aldri dypere samtaler, sier hun.

– Det er en lek; du må følge de uskrevne reglene, eller så skiller du deg ut i negativ forstand. Kanskje det er derfor vi elsker å drikke oss sørpe fulle, for da kan du slappe litt av, si og mene det du vil, og skylde på alkoholen.

Ifølge Said fester de fleste vestkantungdommer hver helg, og det er vanlig å starte i 14-årsalderen.

– Jeg tror en del av oss lever et dobbeltliv, hvor man er på én måte overfor familie, lærere og voksne generelt, og på en annen måte når man drar ut. Når familie spør om det som skjer på der ute, så lyver man ofte og unnlater visse sannheter. Du fremstår som søt og snill, men det ligger så mye bak.

Dagen derpå

Said sier hun elsker å gå på fest og møte venner. Men festingen har en bakside. Hun føler seg ofte tom og angrende.

– Når jeg er alene hender det at tristheten treffer meg som en kule på ryggen og jeg blir klar over at de eneste vennene jeg har klokken tre om morgenen er demonene som befinner seg i hodet mitt og tomheten som omringer sengen min, sier Said, og legger til at det ikke er så alvorlig som det kanskje høres ut.

I dag bor 18-åringen i Trondheim. Said mener miljøet i trønderbyen skiller seg tydelig ut fra kulturen i Oslo-området. Her kan hun puste ut og være seg selv, uten frykten for å bli dømt, forteller hun.

Kommer verst ut i hele landet

– Det har i mange år vært et rusbelte fra og med Oslo vest inn i Bærum og Asker. Dette skillet er interessant, men Oslos vestkant har nok utmerket seg med mest fyll og hasjbruk blant de unge, sier forsker Tormod Øia til VG.

Han har i en årrekke forsket på ungdom og rus, og har blant annet analysert de ferskeste Ungdata-funnene fra Oslo.

Øia understreker at det store bildet viser at norske ungdommer både i ungdomsskolen og videregående drikker mindre alkohol, bruker mindre narkotiske stoffer, utøver mindre kriminalitet og fokuserer mer på utdanning enn før.

– Men Oslo vest, Bærum og Asker utmerker seg med en konsentrasjon av en type problem: Her er det mer rus, mer alkoholbruk og mer hasjbruk enn andre steder. På nær sagt alle andre områder kommer de samme ungdommene bedre ut enn andre steder.

Hjem med velfylte barskap

På spørsmål om ungdomspappa Torkel Brekke har rett i at foreldrene ikke vil se og bry seg om denne fylle- og ruskulturen, svarer ungdomsforskeren:

– Han kan nok ha rett i at mange ikke ser dette. Husk, dette er miljøer med god økonomi, velfylte barskap og der foreldrene selv ofte drikker mer enn andre steder.

Ifølge Øia er de unges rus og fest-kultur stort sett er mindre omfattende enn tidligere, og at det vil være naturlig for mange unge ikke å rapportere detaljert til foreldrene om alt som skjer i denne delen av ungdomslivet.

NAIVE: Anniken Hauglie (H), byråd for skole og utdanning i Oslo, ber foreldrene på Oslo vest, Bærum og Asker om å få opp øynene. Foto:Frode Hansen,VG

Anniken Hauglie (H), byråd for skole og utdanning i Oslo – tidligere sosialbyråd, er enig med Brekke i at mange foreldre er naive som overser at ungdoms fyll, fest og rus går over styr.

– Det er nok en del «hjemme alene»-fester ved velfylte barskap der foreldrene får seg en overraskelse når de kommer hjem. Forskjellen fra tidligere er at meldinger om disse festene sprer seg på et blunk via sosiale medier. Og mange, både budne og ubudne gjester møter opp. Mye skjer utenfor foreldrenes viten, sier Hauglie.

Tar etter foreldrene

Hun har lenge bekymret seg over at alkoholkonsumet er høyere på vestkanten i Oslo enn andre steder. Derfor ber hun om at foreldre er mer bevisste på seg selv som rollemodeller for ungdommene.

– Mange foreldre sender alkohol med sine egne ungdommer på fest i troen på at da vet de hva og hvor mye de drikker. Men det som ofte skjer er at de unge drikker medbrakt fra foreldrene i tillegg til annen alkohol, sier Høyre-politiker.

Hun mener foreldre undervurderer seg selv og sin betydning som rollemodeller når det gjelder alkohol og rus.

– Det er nok stor sannsynlighet for at ungdom med foreldre som selv drikker en del, arver foreldrenes liberale syn på alkoholbruk. Jeg er redd mange utsetter seg selv for ulike farer ved å starte med drikking tidlig, sier Hauglie.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder