HOLDT APPELL: Partileder Siv Jensen i FrP holdt tale under støttemarkeringen for jøder og Israel i Oslo søndag. Foto:Tore Meek,NTB scanpix

1.500 viste solidaritet med jøder og Israel

– Kampen mot jødehat er ikke over, sa Frp-leder Siv Jensen i sin appell til rundt 1500 mennesker som deltok i markeringen i Oslo.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Vi ser det igjen i en ny form i radikale miljøer og voldelige ideologier, sa hun.

Selv om det i år er 70 år siden folkemordet på jødene under andre verdenskrig var over, er ikke kampen mot antisemittisme over i Europa, minnet hun om.

– Å drive både rasistiske og diskriminerende holdninger ut av mørket og kjempe mot dem er et ansvar som påhviler hver og en av oss, sa hun.

Også KrFs stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan og Israels ambassadør til Norge, Raphael Schutz, holdt appeller. Kristelig Folkeparti har sikret flertall for å lage en egen handlingsplan mot antisemittisme.

Inntil 1.500 mennesker deltok ifølge politiet under markeringen, som gikk fredelig for seg. Deltakerne marsjerte fra Eidsvolls plass foran Stortinget til Rådhusplassen.

En rekke kristne menigheter og organisasjoner stod som arrangører av markeringen.

STORT OPPMØTE: Rundt 1500 møtte frem for å vise sin solidaritet med staten Israel og avsky mot jødehat søndag. Foto:Tore Meek,NTB scanpix

Frykt for antisemittisme

Angrep mot jødiske mål i Brussel, København og Paris det siste året har skapt bekymring blant mange jøder for at antijødiske holdninger igjen skal være på fremmarsj i Europa.

Les også:Norge får fortjent rasisme-refs

Ambassadør Schutz sa han var glad og rørt over støtten fra så mange nordmenn. Nordmenn har tidligere fått refs for å bruke «jøde» som skjellsord.

– Deres nærvær fyller meg med glede, for vi tar ikke våre venner for gitt, sa han.

Schutz fremholdt at det i dag både finnes «gammeldags» antisemittisme i Europa, men også en ny form for jødehat begrunnet i motstand mot staten Israels politikk.

Flere av talerne hedret nylig avdøde Samuel Steinmann. Han var det siste gjenlevende tidsvitnet blant de norske jødene som ble deportert under krigen og sendt til nazistenes konsentrasjonsleirer.

– Trenger støtte

Frp-leder Siv Jensen mener det fint går an å vise solidaritet med jødene og Israel, uten å støtte alt landet mener og gjør.

– Jeg respekterer at det er ulike syn på det. Men Fremskrittspartiet har alltid stått oppreist og ment at et land som er omringet av så mye fiendskap og ondskap, trenger støtte, sier hun til NTB.

– Det betyr ikke at man støtter staten Israel i alt den foretar seg, men det er nettopp gjennom vennskap og utstrakte hender man kan klare å formidle det budskapet også, legger hun til.

En annen markering under hovedparolen «Solidaritet med jøder og palestinere!» samlet omkring 50 mennesker. Denne forsamlingen marsjerte fra Jernbanetorget til Aker Brygge i Oslo, hvor det ble holdt appeller.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder