GÅR AV: Dagfinn Høybråten har gitt valgkomiteen i KrF beskjed om at han ikke tar gjenvalg som partileder på landsmøtet i april neste år. Foto: Morten Holm/Scanpix

Høybråten trekker seg som partileder

Hareide: - Beklager at han går av

(VG Nett) Dagfinn Høybråten stiller ikke til gjenvalg ved partiets landsmøte til våren. Etter stortingsvalget i 2013 gir Dagfinn Høybråten seg helt i topp-politikken.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Det bekrefter Høybråten overfor NRK.

Det har de siste dagene stormet rundt KrF-lederen etter at en rekke anonyme kilder gikk ut i Aftenposten med krass kritikk av Høybråtens lederstil. Lørdag gikk også partiveteranen Ingebrigt Sørfonn ut med en klar oppfordring til Høybråten om å trekke seg.

LES OGSÅ:- En klok beslutning

LES OGSÅ:Fylkesleder refser anonyme angrep

Nå blir Sørfonn, og de andre Høybråten-kritikerne bønnhørt. Etter stortingsvalget i 2013 gir Dagfinn Høybråten seg helt i toppolitikken.

I sitt brev til valgkomiteen skriver Høybråten at han allerede for to år siden da han sa ja til gjenvalg bestemte seg for at dette var hans siste periode som leder.

- Jeg har vært opptatt av å fullføre det oppdraget jeg påtok meg på landsmøtet i 2009, men mener det er ryddig at valgkomiteen blir meddelt denne beslutningen før den nå starter sitt arbeid. Ingen er tjent med en prosess og en debatt som foregår på feile premisser, skriver han i brevet.

BREV:Les Høybråtens brev til valgkomiteen her

- Krevende periode

Høybråten legger likevel ikke skjul på at KrF har vært gjennom en «krevende periode».

- Jeg tror derfor det er rett for partiet å slippe til en ny ledelse som kan få god tid til å bygge sin plattform fram til det viktige valget i 2013. Jeg kommer til å arbeide aktivt for partiet fra min plass i Stortinget og bidra til at KrF kan opptre samlet og slagkraftig i en krevende tid, skriver Høybråten i sitt brev til partiets valgkomite.

VALGFORSKER:- Dette var som forventet

Peker på Hareide

Flere av dem VG Nett har vært i kontakt med peker nå på stortingsrepresentant, og tidligere nestleder Knut Arild Hareide, som den mest aktuelle til å overta som partileder etter Høybråten. Hareide sa til VG lørdag at han ikke utelukker å overta ledelsen av partiet.

- GLAD: Knut Arild Hareide er innstilt som ny KrF-leder av valgkomitéen. Foto: Scanpix

Hareide bekrefter overfor VG Nett at han ble varslet om partilederens avgang noen minutter før avgjørelsen ble kjent lørdag kveld. Han understreker at han hadde ønsket at den omstridte partilederen fortsatte.

- Det er beklagelig at han velger å trekke seg. Det er få i KrF som kan vise til så solide politiske resultater som Dagfinn, sier Hareide til VG Nett.

Han understreker at han ennå ikke har tatt stilling til om han vil stille som lederkandidat.

- Det blir nå en prosess i partiet, der jeg tror det vil bli pekt på flere kandidater. Nå er det opp til valgkomiteen. Jeg har ikke bestemt meg for hvordan jeg vil stille meg til en eventuell henvendelse fra komiteen, sier Hareide.

De to nestlederne, Inger Lise Hansen og Dagrunn Eriksen blir også nevnt som mulige arvtakere, men begge sier til Aftenposten at de ennå ikke har bestemt seg for om de ønsker å fortsette i partiledelsen.

- Jeg er fortsatt i prosess på hva jeg skal svare valgkomiteen. Men jeg tror hele partiledelsen må tenke gjennom om vi er de rette til å lede partiet, sa Hansen før Høybråtens avgang ble kjent.

Katastrofevalg

Etter den historisk lave oppslutningen om KrF på 5,5 prosent i stortingsvalget i fjor, er situasjonen nå om mulig enda verre: På meningsmålingene det siste året har KrF vaket så vidt over sperregrensen.

Hareide tror det elendige valgresultatet i fjor er en medvirkende årsak til at Høybråten ikke tar gjenvalg.

Samtidig har det vært en opprivende debatt om den politiske kursen til partiet. Nestleder Inger Lise Hansen er blant dem som har tatt til orde for en kraftig politisk kursendring.

LES OGSÅ:KrF-nestleder er klar til å overta

Høybråten har vært KrF-leder siden 2004. Han overtok da etter Valgerd Svarstad Haugland, som ble tvunget til å gå av etter partiets elendige stortingsvalg. Han har vært parlamentarisk leder siden han ble valgt inn på Stortinget i 2005. Fra 1979 til 1982 var han formann i Kristelig Folkepartis Ungdom (KrfU).

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder