Arkeologene er henrykt over å ha funnet denne hodeskallen i en brønn. Foto: NIKA / NTB Scanpix

Fant hodeskallen til 800 år gammel birkebeiner

Skjelettet og hodeskallen til en død birkebeiner er funnet under utgravingen av en brønn på Sverresborg i Trondheim. Ifølge Kong Sverres saga kastet baglerne birkebeineren i brønnen i 1197.

  • NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Torsdag gravde arkeologene fram store deler av skjelettet etter birkebeineren, etter å ha arbeidet med utgravingen i tre uker. De første restene etter den mer enn 800 år gamle birkebeineren ble funnet i 2014.

Fredag formiddag fant arkeologene også hodeskallen til birkebeineren i brønnen.

– Det er helt unikt at skriftlige kilder blir bekreftet på denne måten. Dette er stort både i nasjonal og internasjonal sammenheng, sa arkeolog Anna Petersén ved Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) til NRK torsdag.

DET KLASSISKE BILDET: Birkebeinerne og kongssønnen på vei over fjellet. Nå har arkeologer i Trondheim gravet frem skjelettet av en birkebeiner som døde i 1197. Foto: Skimuseet. Holmenkollen Skimuseet. Holmenkollen

Les også: Slik formet Birkebeinerne oss som nordmenn

I Kong Sverres saga skildres historien om da baglerne tok Sverresborg i 1197. Baglerne tok alt godset de fant i borgen, før de brant ned husene som var der. De slengte en død mann i brønnen og fylte den med stein til den var full, heter det i sagaen.

Filmanmeldelse: «Birkebeinerne»

Utgravingen er bestilt og finansiert av Riksantikvaren, for å sikre skjelettrestene etter birkebeineren. Det har også vært et mål for Riksantikvaren å finne mest mulig ut om tiden rundt hendelsen og, om mulig, lære mer om selve hendelsesforløpet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder