OSLO. 20120419. Begravelsen til forfatter Anne Karin Elstad i Fagerborg kirke i Oslo. Her tidligere forlagssjef i Aschehoug William Nygaard. FOTO: FRODE HANSEN/VG
OSLO. 20120419. Begravelsen til forfatter Anne Karin Elstad i Fagerborg kirke i Oslo. Her tidligere forlagssjef i Aschehoug William Nygaard. FOTO: FRODE HANSEN/VG Foto: Frode Hansen VG

William Nygaard om Sylvi Listhaug: Den rikspolitikeren som ligger tettest på en autoritær og rasistisk fascisme

INNENRIKS

Tidligere forlagssjef i Aschehoug, samt styreleder i NRK,
William Nygaard, sammenligner Sylvi Listhaugs retorikk med rasistisk fascisme og kaller politikken hennes farlig.

Publisert:

Listhaug selv reagerer svært sterkt på beskyldningene.

– Jeg finner meg ikke i å bli stemplet som en fascistisk rasist. Denne ekstreme tankegangen er direkte i mot absolutt alt jeg står for.

Nygaards kritikk av Innvandrings- og integreringsministeren startet på Facebook tidligere søndag:

«Jeg bryter et tabu om fascisme og advarer for egen regning: Blant våre rikspolitikere er det nok Sylvi Listhaug som ligger tettest på en autoritær og rasistisk fascisme i norsk politikk i dag. Hennes politikk er egenrådig og farlig og bør advares mot. Hermed gjort – i god tid før valget.»

– Virker autoritær

Overfor VG presiserer Nygaard at han uttaler seg som privatperson og ikke som styreleder i Norsk PEN - en internasjonal, litterær forening for forfatteres rett til ytringsfrihet.

– Min advarsel er at Listhaug ved sin grunnholdning betrakter flyktninger og innvandrere som en risiko i stedet for som en ressurs i vårt samfunn på flere nivåer, sier Nygaard.

– Gjennomføring av vedtatt politikk må gjøres med kraft, men i et kvalifisert lederskap skjer det ikke ved trusler og forakt. Hennes retorikk virker autoritær, splitter og fører til frykt og diskriminering. Slik ledelse er farlig fordi retorikken virker diskriminerende og fremmedgjør det ulike, og er derfor uegnet i et demokratisk samfunn, mener Nygaard, som reagerer spesielt på virkemidlene til Listhaug:

– Det er viktig å advare mot opptreden som kan stimulere nettopp de fascistiske undertoner, først og fremst frykt for ulikhet, rasisme og det fremmede. Det kan få de mest alvorlige og splittende konsekvenser. Vi etterlyser... Ja vi krever et politisk talent i innvandringspolitikken som spiller på ethvert menneskets likeverd.

– Hva ønsket du å oppnå ved å kritisere Listhaug på Facebook?

– Jeg markerer min holdning på FB med ettertanke. Jeg håper at vi er mange som stopper opp og sier at nok får være nok.

Listhaug sier til VG at hennes fremtreden og retorikk handler om politikk.

– Og fremover kommer jeg til å fronte en streng innvandringspolitikk og integreringspolitikk som stiller krav. Jeg er opptatt av klar tale, og det å diskutere realitetene, og ikke skyve ting under teppet, sier hun:

– Det kommer jeg til å fortsette med, selv om enkelte stempler meg med de drøyeste karakterstikker.

Her kan du lese mer om