Lier-Hansen: Store kutt fra store selskaper over nyttår

ADVARER: Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri sier flere store selskaper har tatt kontakt for å få juridisk bistand med bemanningskutt på nyåret. Foto: Trond Solberg , VG

Varsler etterkrigstidens høyeste ledighet neste år

NHO-topp Stein Lier-Hansen sier de er varslet om flere store oppsigelser på nyåret.

 • Bjørn Haugan

Artikkelen er over fire år gammel

– I 2016 vil vi sette ny rekord i ledighet i Norge, sier Lier-Hansen som verken har noe godt julebudskap eller hyggelig nyttårshilsen til det norske folk. Snarere tvert imot:

– Vi er blitt kontaktet av flere store selskaper, fordi de trenger juridisk bistand i forbindelse med at de skal varsle nedbemanninger over nyttår. Det dreier seg samlet om flere tusen arbeidsplasser, sier Lier-Hansen som leder Norsk Industri, den største foreningen i Næringslivets Hovedorganisasjon.

Ingen lys i tunnelen

– Dessverre vil ledigheten bare stige. Vi ser ikke noe lys i enden av tunnelen, før tidligst sent i 2016 og i 2017. Det kommer til å bli flere ledige i Norge neste år, enn den noensinne har vært, sier han:

Les også: Stor ledighetsvekst i Rogaland

Onsdag la Statistisk Sentralbyrå frem sesongjusterte ledighetstall (gjennomsnitt for september, oktober og november). Det viste at antallet arbeidsledige er kommet opp i 129.000 personer.

Den høyeste ledigheten etter krigen inntraff under bankkrisen i 1993, da blant annet staten måtte ta ansvar for DNB.

I 1993 var det 127.000 AKU-ledige i gjennomsnitt hele året. Fordelt på kvartal toppet ledigheten seg i første kvartal 1993, med 135.000 ledige, som utgjorde 6,4 prosent av arbeidsstyrken.

– Dessverre kommer vi til å slå det tallet: Det ligger an til å bli flere enn 135.000 ledige. Vi får tidenes høyeste ledighet i Norge.

– Må forstå alvoret

Han fremholder at det prosentvis var flere som ble rammet den gangen, fordi arbeidsstyrken var mindre.

Ap-nestleder Trond Giske sier det er riktig.

– Men det er ingen trøst for alle de som nå er ledig. Det ligger an til at det aldri før har vært flere ledige i Norge enn det vi får i 2016. Regjeringen må snart forstå alvoret i situasjonen, sier Giske.

Les også: DNBs ledighetsanalyse

Krever strakstiltak

– Regjeringen la inn flere tiltak og fire milliarder kroner i statsbudsjettet for neste år?

– Det ble redusert i budsjettforhandlingene med sentrum og ledighet var ikke noe hovedtema da de fortalte om budsjettenigheten. Det er i det hele tatt svært lite fokus på ledigheten fra regjeringens side.

Lier-Hansen sier de krever strakstiltak nå:

– Permitteringstiden må økes fra 30 til 52 uker, og det må skje umiddelbart. Det vil gjøre at mange bedrifter kan unngå oppsigelser i påvente av at de får nye oppdrag. Det er veldig viktig for vår industri at de får anledning til å drive bedriftsintern opplæring i permitteringstiden.

Lys i 2017

Han sier et annet strakstiltak er å gi nærskipsflåten anledning til å ta i bruk de nye miljøkravene, slik at de kan oppruste båtene sine:

– Det vil gi jobb for verftene våre, som for alvor vil merke det i ordrebøkene i 2016. Krisen har hittil slått inn langs kysten mellom Kristiansand og Kristiansund. Men nå ser vi at det rammer nye deler av landet, og at det er i ferd med å komme også på Østlandet, sier Lier-Hansen.

– Hvordan ser lyset i tunnelen ut som du nevner i 2017?

– For industrien dreier det seg om større oppdrag i Nordsjøen knyttet til ombygginger. På land vil endel offentlige prosjekter for utbygging av veier, jernbane og sykehus kunne gi endel arbeidsplasser.

Aktuelt: – Den nye ministeren om oljearbeidere

Trond Giske ber regjeringen komme med tiltak:

– Jeg tror de må justere statsbudsjettet i vår. Utvidelse av permitteringsreglene er jeg enig i. De må komme med sterkere stimuli knyttet til miljøteknologifondet, styrking av kommuneøkonomien og opprette flere studieplasser.

Les også

Mer om

 1. Arbeidsledighet
 2. Solberg-regjeringen

Flere artikler

 1. Erna: Ledigheten er lav
  Jonas: Nei, den er høy!

 2. Regjeringen hjalp hovedoppgjøret i havn

 3. I strupen på sitt eget Ap

 4. Provosert av Statoils sluttpakker

 5. Ny arbeidsminister om ledigheten:
  – Det er lite sannsynlig at gutta offshore skal omskolere seg til å
  jobbe med omsorg

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder