ADVARER: Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri sier flere store selskaper har tatt kontakt for å få juridisk bistand med bemanningskutt på nyåret. Foto: Trond Solberg , VG

Varsler etterkrigstidens høyeste ledighet neste år

Lier-Hansen: Store kutt fra store selskaper over nyttår

NHO-topp Stein Lier-Hansen sier de er varslet om flere store oppsigelser på nyåret.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– I 2016 vil vi sette ny rekord i ledighet i Norge, sier Lier-Hansen som verken har noe godt julebudskap eller hyggelig nyttårshilsen til det norske folk. Snarere tvert imot:

– Vi er blitt kontaktet av flere store selskaper, fordi de trenger juridisk bistand i forbindelse med at de skal varsle nedbemanninger over nyttår. Det dreier seg samlet om flere tusen arbeidsplasser, sier Lier-Hansen som leder Norsk Industri, den største foreningen i Næringslivets Hovedorganisasjon.

Ingen lys i tunnelen

– Dessverre vil ledigheten bare stige. Vi ser ikke noe lys i enden av tunnelen, før tidligst sent i 2016 og i 2017. Det kommer til å bli flere ledige i Norge neste år, enn den noensinne har vært, sier han:

Les også: Stor ledighetsvekst i Rogaland

Onsdag la Statistisk Sentralbyrå frem sesongjusterte ledighetstall (gjennomsnitt for september, oktober og november). Det viste at antallet arbeidsledige er kommet opp i 129.000 personer.

Den høyeste ledigheten etter krigen inntraff under bankkrisen i 1993, da blant annet staten måtte ta ansvar for DNB.

I 1993 var det 127.000 AKU-ledige i gjennomsnitt hele året. Fordelt på kvartal toppet ledigheten seg i første kvartal 1993, med 135.000 ledige, som utgjorde 6,4 prosent av arbeidsstyrken.

– Dessverre kommer vi til å slå det tallet: Det ligger an til å bli flere enn 135.000 ledige. Vi får tidenes høyeste ledighet i Norge.

– Må forstå alvoret

Han fremholder at det prosentvis var flere som ble rammet den gangen, fordi arbeidsstyrken var mindre.

Ap-nestleder Trond Giske sier det er riktig.

– Men det er ingen trøst for alle de som nå er ledig. Det ligger an til at det aldri før har vært flere ledige i Norge enn det vi får i 2016. Regjeringen må snart forstå alvoret i situasjonen, sier Giske.

Les også: DNBs ledighetsanalyse

Krever strakstiltak

– Regjeringen la inn flere tiltak og fire milliarder kroner i statsbudsjettet for neste år?

– Det ble redusert i budsjettforhandlingene med sentrum og ledighet var ikke noe hovedtema da de fortalte om budsjettenigheten. Det er i det hele tatt svært lite fokus på ledigheten fra regjeringens side.

Lier-Hansen sier de krever strakstiltak nå:

– Permitteringstiden må økes fra 30 til 52 uker, og det må skje umiddelbart. Det vil gjøre at mange bedrifter kan unngå oppsigelser i påvente av at de får nye oppdrag. Det er veldig viktig for vår industri at de får anledning til å drive bedriftsintern opplæring i permitteringstiden.

Lys i 2017

Han sier et annet strakstiltak er å gi nærskipsflåten anledning til å ta i bruk de nye miljøkravene, slik at de kan oppruste båtene sine:

– Det vil gi jobb for verftene våre, som for alvor vil merke det i ordrebøkene i 2016. Krisen har hittil slått inn langs kysten mellom Kristiansand og Kristiansund. Men nå ser vi at det rammer nye deler av landet, og at det er i ferd med å komme også på Østlandet, sier Lier-Hansen.

– Hvordan ser lyset i tunnelen ut som du nevner i 2017?

– For industrien dreier det seg om større oppdrag i Nordsjøen knyttet til ombygginger. På land vil endel offentlige prosjekter for utbygging av veier, jernbane og sykehus kunne gi endel arbeidsplasser.

Aktuelt: – Den nye ministeren om oljearbeidere

Trond Giske ber regjeringen komme med tiltak:

– Jeg tror de må justere statsbudsjettet i vår. Utvidelse av permitteringsreglene er jeg enig i. De må komme med sterkere stimuli knyttet til miljøteknologifondet, styrking av kommuneøkonomien og opprette flere studieplasser.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder