Sundtoft slår kraftig tilbake

KLAR MELDING: SVs klimapolitiske talsmann, Heikki Holmås, sier det er så alvorlig at Norge ikke når målene i klimaforliket til 2020, at miljø- og klimaminister Tine Sundtoft bør går av. Foto: ,

Norsk drama før Paris-toppmøtet: SV-Heikki ber Sundtoft gå av

SVs klimapolitiske talsmann, Heikki Holmås, ber klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) ta sin hatt og gå.

Artikkelen er over fire år gammel

– Regjeringen har stø kurs mot økte utslipp i 2020 – fra dagens 53,8 millioner tonn til 54,9 millioner tonn i 2020 – selv om Stortinget har vedtatt at de skal ned til 47 millioner tonn Co2-ekvivalienter, sier Holmås:

– Da mener jeg det anstendige er at klima- og miljøministeren tar konsekvensen av manglende gjennomslag hos sine sjefer i regjeringen, og gå av, sier SVs klimatalsmann på Stortinget.

Aktuelt: Dette bør du vite om klimatoppmøtet

Sundtoft slår kraftig tilbake:

– Tomme tønner ramler mest. Vi kom ikke til dekket bord i klimapolitikken. Nå rydder vi opp etter festen til Heikki Holmås, sier hun.

Solberg

Harmen skyldes at statsminister Erna Solberg tirsdag sa til VG at de risikerer ikke å nå målsettingene i klimaforliket til 2020.

– Vi har foretatt prioriteringer over våre budsjetter som gjør at vi kan nå målsettingene i klimaforliket. Men fordi flere av disse satsningene kom for sent i gang, risikerer vi at vi ikke rekker det til 2020, men målet er at vi skal klare det, sa statsminister Erna Solberg.

– Leverer ikke

– Folk trenger å få vite at klima- og miljøministeren ikke får gjennomslag for nødvendige klimakutt hos finansminister og statsminister, sier Holmås.

– Er det ikke veldig dramatisk å be henne gå av like før klimatoppmøtet i Paris?

– Sannheten er at hennes regjering ikke leverer. De når ikke de klimamålene Stortinget har satt frem til 2020. Da synes jeg at hun bør ta sin hatt og gå. Hennes regjering styrer mot et klimaforlis - men hun nekter å ta konsekvensen av det. I statsbudsjettet later hun som om Stortingets nasjonale klimamål for 2020 ikke eksisterer, sier han og viser til spørretimen i Stortinget onsdag, hvor Sundtoft ble spurt om regjeringens klimainnsats.

Aktuelt: Slik vil Obama redde klimaet

– Kutt i støtten til fattige

– Sundtoft klarer ikke å peke på et eneste eksempel på endringer i bil- og drivstoffavgiftene som hun har fått med seg regjeringen på for å kutte utslipp. Hun klarer ikke peke på et eneste eksempel på grep hun har fått med seg regjeringen på for å kutte utslippene i oljesektoren, den sektoren som forurenser mest.

– I tillegg, sier han:

– Så bryter Sundtoft og regjeringen inngåtte avtaler med fattige land når hun kutter kraftig i Norges klimafinansiering. Regjeringen foreslo 1,5 milliarder kroner i kutt. Etter budsjettforliket er kuttet redusert til en milliard. Dette reiser Sundtoft til klimaforhandlingene med – men hevder samtidig at det er viktig at klimafinansieringen fra rike øker.

Aktuelt: Temperaturnytt i oktober

Holmås sin oppskrift

Han sier det er fullt mulig å nå Stortingets mål om klimakutt for 2020.

– Miljødirektoratet har gitt oppskriften, sier han:

– Det må bli dyrere å forurense, og nok støtte til å legge om til fossilfrie løsninger. Forurensende biler må bli dyrere, slik at folk velger nullutslippsbiler. Oljeindustrien må pålegges utslippskutt og Norge må stå ved sine løfter om klimastøtte til fattige land. Innsatsen må økes, ikke kuttes, sier han.

Sundtoft slår tilbake

Sundtoft er ikke imponert.

– Fasiten viser at hans regjering etterlot et gap på 8 millioner tonn CO2 opp til klimamålene. De klarte ikke å levere nok klimatiltak. Faktum nå er at trenden trolig er snudd og at utslippene har stabilisert seg. Vi ligger bedre an til å nå målene nå enn under den rødgrønne regjeringen, sier hun.

– For hver dag som går blir det tydeligere og tydeligere at den mest offensive klimapolitikken gjennomføres på vår side av den politiske midtstreken. Eksstatsråd Heikki Holmås viser sedvanlig god dømmekraft når han krever avgangen til sjefen for Norges forhandlingsdelegasjon kun fire dager før historiens viktigste klimamøte, sier hun.

Aktuelt: Porsche-kritikk

– Tar helt feil

– Holmås tar også helt feil, sier hun:

– I regjeringsplattformen står det at avgiftsfordelene for elbiler skulle videreføres til 2017, det var en forsterking. Der varslet vi også at vi skulle ha en gjennomgang av bil- og drivstoffavgiftene. Det gjorde vi sammen med KrF og Venstre og vi kom til enighet om å få en nyere, sikrere og mer miljøvennlig bilpark. I tiden som kommer gjennomfører vi denne enigheten, sier hun og fastslår at Norge er verdensledende på klimafinansiering. Regnskogsatsingen har vi utviklet videre, og vi har satset mer å få næringslivet med på laget. Nå har vi også gitt penger til FNs klimafond. Norge spiller en viktig rolle i klimaforhandlingene og det skal vi gjøre også i fremtiden, sier hun og avslutter:

Aktuelt: Bilfritt i Paris

– Noen av bevilgningene til klimafinansiering fikk kraftig kritikk av Riksrevisjonen for å ha lav effekt, det gjelder spesielt energiområdet. Det var naturlig å kutte der. Vi satser heller på tiltak som fungerer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder