Her er solformørkelsen fullstendig

Himmelsk opplevelse!

Reiselivssjefen på Svalbard: Det var helt magisk!

Del dine bilder av solformørkelsen: Bruk hashtag #vgsol

– Dette var en himmelsk opplevelse, sier professor Steinar Thorvaldsen ved Universitetet i Tromsø om dagens solformørkelse.

  • Linn Johansen
  • Tor-Hartvig Bondø
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– På en skala fra en til ti vil en total solformørkelse væren en opplevelse som står til en klar tier, sier Thorvaldsen, med en entusiasme som får det til å virke som om han når som helst kan bli en svevende prikk mellom oss og solen.

Og det selv om han ikke hadde sett den totale formørkelsen.

– Jeg var i Tromsø, og der fikk vi ikke sett diamantringen slik de gjorde på Svalbard. Men vi er glade for den opplevelsen de fikk, og det var en stor opplevelse også her i Tromsø. Og ikke minst – det klaffet jo helt perfekt. Etter dager med storm, våknet vi klokken 0430 til overskyet. Så i løpet av morgentimene klarnet været, men under formørkelsen var hold skyene seg unna solen, så vi fikk med oss alt.

Svalbard

Reiselivssjef Ronny Brunvoll beskriver synet av diamantring-effekten rundt månen som helt usannsynlig vakkert.

Diamantringeffekten oppstår like før og like etter en total solformørkelse – noe som skjedde i 147 sekunder på Svalbard i formiddag.

– Det var helt magisk, sier Brunvoll til VG.

Han fulgte den totale solformørkelsen utenfor Longyearbyen sammen med turister fra hele verden fredag. Han forteller at flere gråt og jublet av synet.

MAGISK: Solformørkelsen var total over Svalbard fra klokken 11.11 fredag. Foto:Jon Olav Nesvold,NTB scanpix

– Vi satt bare og fulgte med og – bang – så var lyset vekk. Så fikk vi se den fantastiske kronen rundt månen. Det var helt usannsynlig vakkert, legger han til.

Etter klokken 10 ble solen mer og mer dekket av månen. Klokken 12.12 vil solen være tilbake på himmelen.

VGTV:Se det historiske øyeblikket her!

Solformørkelsen som var på rundt 90 prosent over hele Norge fredag var total over Svalbard.

Husk å dele dine bilder fra solformørkelsen med oss her eller bruk hashtagen #vgsol!

Turister fra hele verden

VG har tidligere skrevet om cruiseskip fulle av forventningsfulle passasjerer som har betalt opp til 32 000 kroner for å oppleve solformørkelsen på sitt beste ved Svalbard og Færøyene.

NYDELIG VÆR: Slik så det ut ved Longyearbyen en snau halvtime før hele Svalbard ble mørklagt. Foto:Ronny Brunvoll,Visit Svalbard

Ifølge Brunvoll har mellom 1500 og 2000 turister fra hele verden tatt turen til Svalbard for å få med seg den spektakulære solformørkelsen.

Selv har han pratet med turister fra California, Sør-Afrika, Australia, Kina og Hong Kong.

VG Direkte:Følg solformørkelsen og still spørsmål her!

Fredagens solformørkelse var total over Svalbard og Færøyene. I Oslo dekket månen 88,8 prosent av solen og i Trondheim ble 93,4 prosent dekket.

Få oversikt:Sjekk når solformørkelsen var der du bor, og hvor mye som ble dekket her.

En solformørkelse skjer når månen passerer mellom solen og jorden og skjuler solens lys. Det er bare mulig når det er nymåne. Lær mer om hvordan en solformørkelsen på VGTV.

Fredagens solformørkelse er den største solformørkelsen på norsk jord på 94 år. Forrige totale solformørkelse skjedde i 1954, mens neste skjer i 2048 – og den vil bli total i blant annet Oslo.

Les også: Slik reagerer fugler og dyr på formørkelsen

Neste formørkelse

I Tromsø sitter nå professor Steinar Thorvaldsen og vurderer tur til USA om drøye to år.

– I august 2017 kommer det en ny total solformørkelse over store deler av USA, og de i områder med mye klarvær og sol. Det gir en ny mulighet til å se for oss som ikke var på Svalbard i dag.

Dessuten – litt lenger framme, i 2039 vil det komme 94 % solformørkelse over Nordland, forteller professoren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder