LÆRER-BEHOV:  Klasserom landet rundt er en sikker arbeidsplass for lærerstudenter, mener NAV. ILLUSTRASJONSFOTO

LÆRER-BEHOV: Klasserom landet rundt er en sikker arbeidsplass for lærerstudenter, mener NAV. ILLUSTRASJONSFOTO Foto: Berit Roald NTB scanpix

Tenk på dette når du velger utdanning

Søknadsfristen er 15. april

Størst behov for lærer- og sykepleierutdanning

Røe Isaksens råd: Ikke bare lytt til hjertet

Ennå ikke valgt utdanning? Fredag går fristen ut for å søke. VG gir deg eksperthjelp helt på tampen. Kunnskapsministeren anbefaler søkere å lytte til hjertet, men ta hjernen med på råd.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Eksterne lenker

Facebook - Log In or Sign Up

I tider med økende arbeidsledighet, kutt og nedbemanninger i oljerelaterte bedrifter, advarer NAV mot å se helsvart på en fremtid som ung, nyutdannet ingeniør.

– Det er lurt å satse på realfag, selv om ledigheten har økt for ingeniører det siste året, sier seniorrådgiver Johannes Sørbø i NAV.

Han følger både utdanningssektoren og arbeidsmarkedet tett.

TETT PÅ NETT: NAV GA RÅD OG TIPS

Sørbø opptrer gjerne som myteknuser for de som vegrer seg mot å søke utdanning innen alt som lukter av olje og gass.

– Situasjonen med nedbemanninger i oljebransjen vil stabilisere seg etter hvert. Dessuten er det behov innen andre industrier for realister og ingeniører, sier Sørbø til VG.

Les også: Bruker oftere personlighetstest

GA RÅD PÅ TAMPEN: Seniorrådgiver Johannes Sørbø i NAV ga råd om hvilke utdanningsvalg som er mest fremtidsrettede. Foto: Marius Knutsen VG

Onsdag stilte han opp sammen med veileder Malin Høgvoll fra NAV Jobblyst i Tett på nett i VG - for å svare på spørsmål før søknadsfristen fredag 15. april.

HER søker du studieplass (ekstern lenke)

Vei- og banebygging

Sørbø tror mange unge kan overdrive sin bekymring for å søke seg til utdanninger som krever realfag.

Han peker på at både innen samferdsel, store nybygg og boligbygging vil det bli stor etterspørsel etter kompetent arbeidskraft i mange år fremover.

Samtidig kommer kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen med følgende råd til vordende studenter:

RÅDGIVER: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, som selv er utdannet statsviter, anbefaler læreryrket til søkere som er i tvil. Foto: Jan Petter Lynau VG

– Hvis du har aller mest lyst til å bli filmregissør, med lærer som andrevalg, så er det nok både lettere og mer etterspurt å bli lærer. Spesielt lærere i grunnskolen er det stort behov for i årene fremover. Du skal lytte til hjertet, men ta hjernen med på råd, anbefaler Røe Isaksen.

Les også: Flere under 30 mottar arbeidsavklaringspenger

NAVs Johannes Sørbø viser et annet alternativ:

– Det vil også vokse frem arbeidsplasser for spesielt ingeniører i den grønne industrien, sier Sørbø og nevner store planer for nye vindmølleparker som et eksempel.

GRØNT SKIFTE: Hundhammerfjellet vindmøllepark i Nord-Trøndelag. Fremtidige vindmølleparker betyr jobbmuligheter både for elektrikere og ingeniører. Foto: Geir Otto Johansen VG

Eldre arbeidstakere slutter og pensjoneres. Naturlig avgang må erstattes med nye, kompetente arbeidstakere, minner Sørbø også om.

Et annet råd han gir, er å sikte seg inn mot bygg- og anleggsbransjen.

– Fagarbeidere innen bygg og anlegg blir ettertraktet arbeidskraft også de nærmeste årene, sier NAV-rådgiveren.

Han peker på en økende satsing på transportløsninger og samferdsel i statsbudsjetter og Nasjonal transportplan som vil gi jobber også på sikt. Det vil bli behov for mange nyutdannede som skal bygge vei og bane og annen infrastruktur.

Lest denne? NAV må ansette flere for å håndtere flere ledige

Eldrebølgen

Men aller størst blir behovet for nyutdannede innen helse- og omsorg, mener NAV.

– Befolkningen blir eldre, det blir et stort behov for arbeidskraft innen helse- og omsorg om 10-15 år. Å ta utdanning som sykepleier eller som omsorgsarbeider er et av de desidert sikreste kortene unge kan satse på for å få jobb. Det er veldig få sykepleiere som er arbeidsledige i Norge, sier Sørbø.

Det samme gjelder for lærere.

– Flere lærere trengs i mange år fremover. Lærerutdanning er også et rimelig sikkert valg med sikte på fremtidig jobb.

I det hele tatt er NAV-rådgiveren tydelig på at det aldri har vært viktigere å skaffe seg en utdanning og fullføre den.

Les også: Eks-studenter stevner Bjørknes – ble ikke ernæringsfysiologer

Ikke dropp ut

– Å ta utdanning er den sikreste investeringen ungdom kan gjøre. Det blir færre og færre jobber for ufaglærte fremover, og langt flere jobbsøkere per jobb for ufaglærte enn for de som har utdanning, sier han.

– Hvilke utdanninger er mest usikre med sikte på jobbmuligheter?

– Noen utdanninger er det mange som tar, uten at jobbmulighetene står helt i stil med antall studenter under utdanning. Spesielt gjelder dette kanskje innen humaniora, hvor vi ser at en del må begynne i jobber hvor utdanningen ikke er helt relevant. Utdanninger innen samfunnsvitenskap og økonomi og administrasjon blir det bruk for i fremtiden også, men disse utdanningene er såpass populære at det kan bli et trangere arbeidsmarked for nyutdannede fra disse retningene, sier Johannes Sørbø.

Han nevner også media og journalistikk som et krevende arbeidsmarked for tiden.

Les også: Tok sluttpakke, startet med markiser

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder