Støre: – Jeg har spurt Erna Solberg om dette, men ikke fått svar

SKATT I BLIKKET: Ap-leder Jonas Gahr Støre går til krig mot den blåblå regjeringens skattelettelser. Foto: Helge Mikalsen VG

Ny beregning fra SSB om arbeidsledighet: Offentlig pengebruk 70 ganger mer effektivt enn skattelettelser

En helt ny beregning fra Statistisk Sentralbyrå (SSB), som er betalt av Ap, viser at skattelettelser er et svindyrt og uhyre ineffektivt virkemiddel for å få ned arbeidsløsheten raskt.

 • Eirik Mosveen

Artikkelen er over fire år gammel

– Hvis målet er å skape arbeidsplasser, så er offentlige investeringer 15 ganger mer effektivt enn å dele pengene ut i skattekutt. Dersom pengene brukes på offentlig kjøp av varer og tjenester, så er det 70 ganger mer effektivt enn skattekutt, sier Aps leder Jonas Gahr Støre og viser til SSBs såkalte «KVARTS-beregninger av kortsiktige virkninger av tre ulike motkonjunkturtiltak».

Støre er i fyr og flamme over funnene til SSB, mens finansminister og leder i Frp, Siv Jensen, mener Aps statsministerkandidat bommer helt.

Les også: Siv Jensen advares av IMF

64,7 millioner per arbeidsplass

Dette er hovedpunktene i rapporten:

• Kostnaden per ekstra sysselsatt i det første året (2016) er klart lavest ved økningen i offentlig konsum med 925.000 per arbeidsplass.

• Ved å øke offentlige investeringer er de tilsvarende kostnadene i det første året 4,3 millioner kroner per arbeidsplass.

• Med en bredt basert skattelette er kostnadene vesentlig høyere: Kostnaden per arbeidsplass er 64,7 millioner kroner det første året.

– Hvis målet er å skape arbeidsplasser, så er offentlige investeringer 15 ganger mer effektivt enn å dele pengene ut i skattekutt. Og da vil jeg understreke: Ikke nødvendigvis offentlig ansatte, men offentlige investeringer i aktivitet som private bedrifter leverer på, som veier, bygninger, jernbane, infrastruktur, sier Støre.

Statsbudsjettet 2016: Foreslo milliardskattelettelser til de rikeste for tredje gang

– Ikke fått svar

– Regjeringen har kuttet 21,3 milliarder kroner i skatt. De kaller det «vekstfremmende skattelettelser». Men det som er realiteten er at veksten er svakere, at arbeidsledigheten går opp og forskjellene øker. SSBs tall viser at Høyre og Frps største satsning, kutt i skattene til de med mest, er lite effektivt og lite treffsikkert for å skaffe nye arbeidsplasser og vekst. I fjor gikk halvparten av skattekuttene regjeringen foreslo til de fem prosent rikeste. Det er ikke mulig å si at det ikke påvirker forskjellene i Norge, tordner Støre.

Aps leder har lenge irritert seg over at Regjeringen etter hans mening ikke svarer utfyllende på spørsmål om hvilken effekt skattekuttene har på norsk økonomi.

– Jeg har spurt Erna Solberg i Stortinget om dette, men ikke fått svar. Vi har spurt Finansdepartementet, men får ingen gode svar derifra heller. Derfor gikk vi til Statistisk Sentralbyrå, for å få vurdert virkningen av skattekutt, sier Støre.

Arbeidsministeren: Det er ingen nasjonal ledighetskrise i Norge

Aps stortingsgruppe har betalt SSB 50.000 kroner for beregningen.

– Tanken til Høyre og Frp er at disse skattekuttene over tid vil føre til økte inntekter til fellesskapet, fordi det blir større aktivitet. Dette er en påstand som har vært gjentatt fra høyresiden mange ganger, men den er dårlig dokumentert. Dette har ikke virket i andre land og kommer heller ikke til å virke her. Men Høyres skattekutt er derimot en treffsikker måte når det gjelder å øke de økonomiske forskjellene, sier Støre.

Han er også en sterk motstander av regjeringens kutt i formuesskatten til de rikeste.

– Noen skattekutt kan ha positiv virkning på lang sikt. Men da kommer formuesskatten langt ned på listen. Det vi er enige om i Stortinget, å senke skatten til bedriftene, står derimot høyt oppe på listen til OECD. I 2018 er selskapsskatten nede på 23 prosent, det er et langsiktig bidrag til økte investeringer og aktivitet i Norge. Det er færre enn 15 prosent i Norge som betaler formuesskatt. Forskning viser at en stor del av kuttene i den skatten bare fører til økt sparing. 60 prosent av de som betaler formuesskatt er pensjonister, sier Støre.

Les også: Polakker vet at Norge ikke er et paradis lenger

Avfeier Støre

Finansminister Siv Jensen avfeier Støre.

– Dette er ingen nyhet. Jeg går ut fra at Støre har fått med seg at 86 prosent av det økonomiske handlingsrommet på statsbudsjettet har gått til alt annet enn skattelettelser. Vi har økt samferdselsbudsjettet like mye som vi har redusert skattene. Vi har ikke redusert skattene som en kortsiktig sysselsettingstiltak, men fordi vi trenger et konkurransedyktig næringsliv i fremtiden, sier Jensen til VG.

– Av de 14 prosentene av det økonomiske handlingsrommet, utgjør kutt i formuesskatten fire prosent. Jeg synes det er rart at Ap ikke ville være med på å gi en håndsrekning til de familieeide bedriftene rundt om i Norge. Det er disse bedriftene som rammes av at Støre vil øke formuesskatten. I regjeringens tiltaksplan for å øke sysselsettingen øker vi nettopp den offentlige aktiviteten i økonomien, ved å satse ekstra på bygg og anlegg, vedklikeholde sykehusbygg og bygge jernbane, sier Siv Jensen.

Les også

 1. Nav-ministeren vil garantere unge hjelp innen åtte uker

  Alle under 30 år som går på Nav skal få et tilbud før to måneder er omme, foreslår arbeidsminister Anniken Hauglie (H) i…
 2. LO-Gerd slakter revidert budsjett

  LO-leder Gerd Kristiansen mener regjeringen satser for lite mot ledigheten og viser styringssvikt.
 3. Dette nabolaget ble bygget for unge nyetablerere – nå tømmes det for folk

  EIGERSUND (VG) I det nye boligområdet Litla Langevann står hus tomme, grunnmurer er ufullførte og budrunde er noe…
 4. Støre: - Det handler jo om lederskap: Jonas i skatte-strupen på Erna

  Jonas Gahr Støre beskylder Erna Solberg for å ha gjort lettelser i formuesskatten for rike privatpersoner til hovedsaken…

Mer om

 1. Arbeidsledighet
 2. Arbeiderpartiet (Ap)
 3. Høyre (H)
 4. Solberg-regjeringen
 5. Jonas Gahr Støre
 6. Skatter og avgifter

Flere artikler

 1. Avviser Støres løsning

 2. Skatteavtale gir saftig kutt for de rikeste

 3. Enige om bedriftsbeskatning – uenige om formuesskatt

 4. Erna gir 160 ganger mer i skattekutt til Norges rikeste

 5. Ernas nullskattytere: Flere er mangemillionærer

Fra andre aviser

 1. Ap-betalt rapport viser at skattekutt er ineffektivt

  Aftenposten
 2. Ap-betalt rapport viser at skattekutt er ineffektivt

  Fædrelandsvennen
 3. Skattekutt til de rikeste etter vårens skatteforlik

  Aftenposten
 4. Norges 50 rikeste får en milliard i skattelette

  Fædrelandsvennen
 5. «Hvis politikk er å prioritere, vil Solberg-regjeringen trolig gå inn i historiebøkene som den svakeste noensinne»

  Aftenposten
 6. Skatteforliket på Stortinget er egentlig ikke et forlik | Fasting og Støer

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder