VAR FORBEREDT: Tonje Helene Blomseth har vært ute en vinternatt før (bokstavelig talt!), og var godt forberedt på det som muligens ventet i Alaska. Her øvelsesskyter hun med revolveren som sørget for å skremme vekk den sure elgkua. Foto:Tonje Helene Blomseth / Privat,

Tonje (21) ble angrepet av elg i Alaska

Tonje Helene Blomseth skulle tilbringe sommeren på langtur i Alaska. Så møtte hun en rasende elgku.

Line Orfjell
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Der og da hadde jeg utrolig mye adrenalin i kroppen. Men jeg ble selvfølgelig livredd, og jeg fikk en kraftig etterreaksjon. Det kunne jo gått skikkelig galt, sier Tonje Helene Blomseth til VG.
Torsdag kveld befinner 21-åringen seg i byen Anchorage i Alaska. Om ikke lenge skal Tonje og hundene hennes, Nanni og Nanook, ta fatt på den lange reisen tilbake til Norge – nesten to måneder før planlagt hjemreise. Tonje er en erfaren ekspedisjonsfarer: 17 år gammel gikk hun Norge på langs (noe hun var tidenes yngste til å gjøre på daværende tidspunkt), og i fjor gikk hun Nordkalotten på ski. Derfor var hun ikke spesielt bekymret for å tilbringe sommeren i Alaska sammen med hundene, som alltid er med henne på langtur.
Men tirsdag ble den dårlige nyheten publisert på Tonjes Facebook-side: Eventyret i Alaska har altså fått en brå slutt – takket være et ublidt møte med en aggressiv elgku.

Fyrte av skudd

FIKK HJELP: Tonje måtte hentes med sjøfly etter møtet med elgkua. Her er 21-åringen sammen med en representant fra Alaska Wildlife Troopers, som mistenkte at den rasende elgkua hadde mistet kalven sin. Foto:Tonje Helene Blomseth / Privat,

– Vi var egentlig bare ute på en liten tur for å undersøke terrenget. Jeg hadde med meg våpen og et horn som lager en forferdelig lyd, for å kunne beskytte meg i tilfelle vi traff bjørn på veien. Plutselig kom det en diger elg foran oss. Jeg prøvde å snakke til den, men den ble ikke skremt – i stedet virket det som den ble mer nysgjerrig, forteller Tonje.

Har du lest? Kristoffer tok en «elgfie» på skitur

Elgkua beveget seg stadig nærmere henne og hundene, og Tonje bestemte seg for å bevege seg sakte tilbake mot leiren, som bare befant seg noen minutter unna. Da ble elgen plutselig hissig.
– Den kom i full spurt mot oss. Nanni sto foran meg, så hun gikk rett inn i støtet og traff elgen. Hun fikk seg en skikkelig støkk, sier Tonje.

Mens Nanni løp sin vei etter sammenstøtet med elgen, ble Tonje og Nanook stående igjen. Midt oppe i det hele rakk Tonje å trekke frem våpenet sitt og fyre av et skudd. Da elgen ble skremt og rygget tilbake, benyttet hun anledningen til å skynde seg tilbake mot leiren – men elgkua hadde åpenbart ikke lyst til å gi seg.
– Den fulgte etter oss i ganske høy fart, selv om jeg skrek og hoia alt jeg kunne. Elgkua var tydeligvis fast bestemt på at hun skulle jage oss bort derfra, selv om jeg ikke skjønner hvorfor – jeg kunne ikke se noen kalver i nærheten, sier Tonje.
Les også: Her prøver elgen seg på bronsehjorten

Angrep på nytt

Elgen fulgte etter Tonje og hunden hele veien, før den gjorde et nytt fremstøt: Kua stormet inn i leiren, og Tonje skjøt et nytt skudd – denne gangen på et par meters avstand. Da bråstoppet elgen og lusket vekk.
– Men den holdt seg i området en god stund etterpå, for jeg hørte at den gikk rundt der – selv om det var tett buskas. Til slutt ble hun borte, sier Tonje.
Da kysten var klar, løp hun ut for å lete etter Nanni, som hadde vært borte siden møtet med elgkua. Da hun endelig fant hunden sin, lå den og skalv under noen busker.
– Hun var nok litt i sjokk, men jeg er egentlig glad for at hun tok støyten. Jeg vet ikke om hun prøvde å beskytte meg eller om hun bare sto i veien, men jeg hadde sikkert fått meg en smell hvis elgen tråkket meg ned. Da Nanni gikk mellom oss, fikk jeg tid til å løfte våpenet, sier Tonje.
Husker du denne? Her endte ferden for både skogens og veiens konge

Tilbake neste sommer

Imidlertid er det Nanni som er hovedgrunnen til at hun nå er nødt til å legge resten av ekspedisjonen på hyllen for denne gang.
– Jeg er nødt til å dra hjem nå, for bikkja kan ikke bære noe lenger. Nanni er i kjempefin form nå, men hun har fått brist i flere ribbein, og det er ikke noe alternativ for meg å fortsette turen uten henne, sier Tonje.
Hun har tapt både penger og tid på prosjektet, og synes det er surt at det hele er over allerede. Men 21-åringen har allerede lagt planer for neste sommer:
– Da skal jeg tilbake og gå Alaska på tvers, så det blir en større tur til neste år – men da har jeg i hvert fall et år på meg til å planlegge. Jeg får bare smøre meg med tålmodighet, konstaterer Tonje.
– Men neste gang skal jeg være lur nok til å ta med meg en turpartner!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder