SKEPTISK: Mazyar Keshvari, innvandrerpolitisk talsmann i Frp. Her under Frps landsmøte. Foto: Vidar Ruud , NTB scanpix

Keshvari tror ikke på å gi asylsøkere arbeidstillatelser

Frps Mazyar Keshvari mener det er «helt urealistisk» å tro at asylsøkere kommer seg i jobb, selv hvis de får midlertidige arbeidstillatelser.

Artikkelen er over fire år gammel

Som VG skrev tirsdag ber et flertall på Stortinget regjeringen legge til rette for at flyktninger kan jobbe mens de søker asyl. Venstre-leder Trine Skei Grande satt saken på dagsorden i et intervju med VG i forkant av flyktning-redegjørelsen i Stortinget.

Les også: Så dyr blir flyktningstrømmen til Norge: 40–50 milliarder

Men Frps innvandringspolitiske talsmann, Mazyar Keshvari, mener forslaget har en rekke problemer.

– Det er helt urealistisk å tro at det vil føre til at asylsøkere kommer inn i arbeidsmarkedet. Det er bare å se på arbeidsdeltagelsen til de flyktningene som allerede har fått opphold her: Den er minimal, hevder Keshvari.

Dermed har han samme oppfatning som partifelle Per Sandberg, som uttrykte sterk skepsis til Venstres forslag:

– Man har allerede tusener som har fått opphold, som har meget lav sysselsettingsgrad. Ledigheten er enorm allerede blant innvandrere. Gi midlertidig arbeidstillatelse og tro på sysselsetting er vel noe optimistisk, forsiktig uttalt, sier Sandberg.

Støttet komiteen

Men i motsetning til Sandberg, sitter Keshvari i Stortingets kommunal- og forvaltningskomité, der innstillingen som ber regjeringen vurdere nettopp et slikt tiltak ble behandlet. I en uttalelse fra hele komiteen heter det:

«Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med en vurdering av forslag til nye kriterier som gjør det enklere å få midlertidig arbeidstillatelse mens asylsøknaden er til behandling.»

Men Keshvari sier innstillingen ikke betyr at Frp har snudd i saken:

– Det innstillingen ber om er en vurdering av hva slike forslag vil bety. Det trenger ikke bety at man bestemmer seg for å gi midlertidige arbeidstillatelser, for vi må se hva vurderingene er først, sier Keshvari.

– For asylsøkere må i så tilfelle identitet være helt avklart. Hvordan skal ellers arbeidsgivers sikkerhet ivaretas, eller hvordan skal de få bankkonto og motta lønn, eller betale skatt, fortsetter han.

Solberg: Skal vurderes

Statsminister Erna Solberg (H) sier derimot at hun vil vurdere Stortingets innstilling om å la asylsøkere få midlertidig arbeidstillatelse mens de venter på en avklaring.

SVARTE STORTINGET: Statsminister Erna Solberg under dagens redegjørelse i Stortinget. Foto: Fredrik Varfjell , NTB scanpix

– Det ber Stortinget oss om, og det skal vi se på, men vi har ikke konkludert. I dag er det to krav som gjelder, at man har klarlagt identitet og at man har vært på asylintervju, sier Solberg til VG.

– Før var det mange som ikke hadde noen reisedokumenter. Dersom flere har godkjente reisedokumenter nå, så kan det være mulig at flere kan få midlertidige arbeidstillatelser tidligere. Men det er et sikkerhetselement for å få avklart identitet, fortsetter statsministeren.

Ap snudde i saken

Ap er det partiet som har gjort den mest markante u-svingen i saken: I regjering har partiet innført flere innstramminger på muligheten for asylsøkere å få midlertidige arbeidstillatelser.

Nå går Ap sammen med SV, Venstre, KrF og Sp også inn for at midlertidige arbeidstillatelser skal kunne gis allerede før gjennomført asylintervju. Årsaken er at asyltilstrømningen har endret seg, sier Aps Helga Pedersen.

– Før fikk flertallet av asylsøkerne avslag, mens nå får 3/4 opphold i Norge. Samtidig har ventetiden før man i det hele tatt kommer til asylintervju i mange tilfeller kommet opp i et helt år. Da hindrer det integreringen når asylsøkere ikke raskt kan få midlertidige arbeidstillatelser, sier Pedersen til VG.

Vil registrere med iris

SV vil gå enda lengre enn de øvrige partiene, og forbereder et forslag om at også asylsøkere med uavklart identitet skal kunne få midlertidig arbeidstillatelse, ved bruk av iris-registrering.

Slik ID-registrering, ved bruk av øyets regnbuehinne, anses som meget sikkert, men er neppe noe vi får se hos Politiets utlendingsenhet (PU) med det første, sier statsminister Erna Solberg.

– Det kan sikkert være en god idé å lage en iris-registrering, men da må vi først ha utstyret, så må vi ha penger til å etablere det utstyret, og så må vi ha datautstyr som registrerer det, det er ikke akkurat noe vi klarer å gjøre nå, sier Solberg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder