TREKANT-DRAMA: Politiet mener Nokas-raneren Metkel Betew (t.v.) og Bandidos-profilen Lars Harnes (t.h.) skal ha lagt drapsplaner mot Imran Saber (i midten) gjennom flere møter i Oslo. Foto: ,

Bandidos-profil satt og ventet på «Onkel Skrue» i 40 minutter

Politiet: Forsøkt å skaffe seg alibi

Spanere avlyttet hemmelige samtaler i friluft

Den sjette gangen Bandidos-profilen Lars Harnes (47) var i kjellergarasjen til «Onkel Skrue» i sommer ble han pågrepet.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I all hemmelighet fulgte politispanere med på den 47 år gamle Bandidos-profilens bevegelser og kontakten han hadde med Nokas-raneren Metkel Betew (37) og hans påståtte liga.

Etter det VG får opplyst, var Harnes i garasjeanlegget der Imran Saber (37) bor første gang 14. juli – nøyaktig én uke før pågripelsen. I løpet av den neste uken var han til sammen seks ganger i garasjeanlegget.

ÅSTED: Politiet mener Nokas-Betew ba Bandidos-profilen Lars Harnes om å drepe Imran Saber alias «Onkel Skrue» i denne garasjen i Oslo. Foto: VG ,

Under et par av turene satt han og ventet på Imran Saber i over en halvtime – uten at 37-åringen dukket opp.

«Jeg satt der i 40 minutter», uttalte Bandidos-profilen til Nokas-raneren Metkel Betew etter en tur til garasjen.

Dette fortalte Harnes til Betew under en samtale de hadde i friluft. Det de to kjeltringene ikke visste var at politiet avlyttet samtalen med teknisk utstyr som fanget opp samtalen, får VG opplyst.

Nekter straffskyld

Politiet mener at Bandidos-profilen, Nokas-raneren og et annet Bandidos-medlem (43) i løpet av våren og sommeren la planer om å drepe Imran Saber (37) alias «Onkel Skrue» midt i fellesferien.

Alle tre er siktet for drapsforbund, noe alle tre nekter straffskyld for.

Les også: Politiet om storaksjonen: Mener å ha avverget både ran og drap

I løpet av en kort periode gjennomførte Bandidos-profilen og Nokas-raneren flere titalls møter i Oslo. Politiet mener de to diskuterte narkotikaforbrytelser, ran og drap, ifølge VGs opplysninger.

Telefonsamtaler mellom dem fant aldri sted.

Les også: Danske undercover-agenter spilte gangstere: Lokket Nokas-Betew i politifelle

Isteden avtalte de nye møter etter hvert møte – eller brukte en salgssjef i 30-årene som «meldingssentral» hvis det oppsto endring i planene.

Etter det VG får opplyst, brukte politispanerne såkalte «bærbare lydbomber» – en teknisk anretning som fanger opp lyd på avstand – for å avlytte disse møtene, og under et møte i midten av juni mener politiet at Nokas-raneren og Bandidos-profilen blant annet diskuterte hvordan «Onkel Skrue» kom og gikk fra garasjeanlegget der han bor i Oslo.

NEKTER STRAFFSKYLD: Bandidos-profilen Lars Harnes (47). Foto: ,

Diskuterte kjørerute til åstedet

Ifølge VGs opplysninger, har politiet også opptak av en samtale hvor Lars Harnes unnskylder seg overfor Nokas-Betew – som politiet mener har en lederrolle når det gjelder drapsplanene. Harnes beklaget på opptaket for at han ikke kunne gjennomføre oppdraget med en gang. Årsaken var et ribbeinsbrudd.

På et annet møte – i begynnelsen av juli – diskuterte de to kjeltringene et annet tema:

I denne samtalen diskuterte Betew og Harnes hvilken kjørerute som var best egnet til og fra garasjeanlegget – spesielt med tanke på om det var overvåkningskameraer som kunne avsløre Bandidos-profilen mens han utførte oppdraget han hadde tatt på seg.

«Det er ikke noe problem. Jeg kjører jo med hjelm.», uttalte Harnes, får VG opplyst.

Politiet mener Bandidos-profilen sikter til den heldekkende sorte hjelmen han hadde på seg da han ble pågrepet 21. juli i det aktuelle garasjeanlegget.

I tillegg hadde Bandidos-profilen dekket hele kroppen med nylonstrømper og var påført latekshansker under mopedhanskene – noe politiet mener var gjort for å unngå å legge igjen DNA på stedet. I tillegg var Harnes maskert med finlandshette og bevæpnet med pistol med påmontert lyddemper.

Politiet mener drapsplanen er åpenbar

I løpet av etterforskningen av Nokas-raneren Metkel Betew og hans påståtte liga, tok politiet blant annet beslag i fire kjøretøy – deriblant to mopeder.

Ifølge VGs opplysninger, brukte Bandidos-profilen den ene mopeden på turene til og fra garasjeanlegget.

HYPPIGE MØTER: Politiet mener Nokas-raneren Metkel Betew (37) og Bandidos-profilen Larsn Harnes (47) snakket ofte sammen for å planlegge drapet på Toska-vennen Imran Saber (47) – deriblant her ved Nordstrand stasjon i Oslo. Foto: HELGE MIKALSEN ,

Mopeden – som gikk under kodeordet «Haloisen» – ble tatt i beslag i forbindelse med pågripelsen av 47-åringen.

Politiet mener Bandidos-profilens fremgangsmåte er identisk ved alle seks turene til garasjen og at det åpenbart var planlagt et drap:

* Hver gang skiftet 47-åringen til den spesielle bekledningen i en leilighet i Oslo før han kjørte til Imran Saber.

* Hver gang ble det sendt meldinger til ulike personer fra Bandidos-profilens mobiltelefon – som befant seg i leiligheten – mens han selv var i garasjen. Politiet mener dette ble gjort i et forsøk på å skaffe seg alibi.

* Gjentakende turer til åstedet.

* Bevæpnet med pistol med lyddemper.

Etterforskerne er foreløpig usikre på motivet bak de aktuelle drapsplanene som de mener har blitt lagt, men de undersøker mulige konflikter knyttet til «Onkel Skrue».

Imran Saber har selv ikke vært i politiavhør om saken.

– Hva gjelder eventuell årsak eller bakgrunn til de påståtte drapsplanene, så kan han ikke tenke seg at han har noen fiender, uttalte 37-åringens bistandsadvokat Sol Elden ved Advokatfirmaet Elden til VG.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder