UHELDIG: Fem sekunder etter at Ingrid la seg i badekaret, tok det fyr. Nå har hun brannskader i store deler av ansiktet. Det venstre bildet er tatt samme kveld, det til høyre er tatt tirsdag.
UHELDIG: Fem sekunder etter at Ingrid la seg i badekaret, tok det fyr. Nå har hun brannskader i store deler av ansiktet. Det venstre bildet er tatt samme kveld, det til høyre er tatt tirsdag. Foto: , Privat

Ingrid (15) skulle kose seg - så tok badekaret fyr

Apotek: - Viktig at forbrukere leser bruksanvisninger godt

INNENRIKS

Den hyggelige søndagskvelden ble et mareritt for Ingrid Stigum Frimanslund (15) da badekaret ble et blått flammehav.

Publisert: Oppdatert: 11.12.15 10:04

Før en julekonsert med korpset ville Ingrid Stigum Frimanslund og en venninne pynte seg, og ville begynne med et bad. De valgte å gjøre det koselig, og tente stearinlys og hadde skum i vannet. Det skulle de ikke gjort.

Sekunder etter at Ingrid hadde lagt seg i badekaret, tok skummet fyr, og badet som skulle være avslappende, var nå et badekar fullt av blå flammer.

– Jeg trodde jeg skulle dø, sier hun til VG, fire dager etter ulykken.

– Jeg fikk panikk, og hoppet ut av badekaret og løp inn i dusjen. Jeg var usikker på om det da skulle brenne enda mer, men jeg måtte kjøle ned kroppen. Venninnen min sto på badet, og var i sjokk. Hun skjønte ikke hva som hadde skjedd.

Blemmer i ansiktet

Venninnen fikk hentet faren, Rune Stigum Olsen, som hjalp henne med å kjøle seg ned. Etter hvert tok de turen til legevakten, hvor hun fikk en sprøyte for å dempe smertene før de sendte henne videre til Haukeland sykehus.

– Der fikk jeg møte en plastisk kirurg som at det skulle gå fint, men at jeg hadde vært utrolig heldig, forteller Ingrid.

15-åringen fikk brannskader i store deler av ansiktet. Aller verst er det på munn og nese. Øyenbrynene ble svidd, det samme ble deler av håret.

– Jeg har en del blemmer på nesen og på munnen, og det gjør vondt å spise, forteller Ingrid.

Mamma Hanne Frimanslund er redd for at det kunne gått mye verre.

– Jeg har ikke turt å tenke på hvor ille det kunne gått. Det gjør vondt langt inn i mammahjertet.

Flere apotek importerer denne typen skum. Det aktuelle skummet er kjøpt på Apotek 1.

– Det er klart at vi setter kundens sikkerhet veldig høyt, men det er viktig at forbrukere leser bruksanvisninger godt. Dette produktet er merket flere steder at det er må holdes unna åpen flamme, sier redaktør Anders Dahl ved Apotek 1 til BT som først omtalte saken.

Les også: Bilen står i full fyr - så kjører den avgårde på egen hånd

- Kan bli kvalm av mindre

Hanne viser til bildet av badekaret som viser at lysene ikke er kontakt med flammen, og mener at det må være gassen fra skummet som gjorde at badekaret tok fyr.

– Du tenker jo ikke over at en aktivitet med vann kan være brannfarlig. Man vet jo at det er drivgass i andre ting, som hårspray og maling, men barneskum? spør hun seg, og forteller at skummet tilhører Ingrids småsøsken på ett og tre år.

– Du kan bli kvalm av mindre, når du tenker på hvordan det kunne ha gått. Brannskader er så fatalt. Vi er bare glad for at det gikk så bra som det gjorde, sier hun.

Så du denne? Kvinne satte fyr på huset sitt for å drepe edderkopp

Vil advare andre

På baksiden av flasken står det merket at produktet er brannfarlig.

«Hold flasken unna varme, gnister, varme overflater, åpne flammer og andre brennbare stoffer.»

Produsenten har kontaktet familien per epost, hvor de skriver at de ser på saken og at de vil komme tilbake til dem med et svar så snart som mulig. VG har ikke lyktes med å komme i kontakt med produsenten selv, men har sett svaret de har gitt til familien.

Familien ønsker nå å advare andre, og har forespurt produsenten om at de bytter ut de brannfarlige gassene med noe annet.

– Som bildet viser var det stor avstand mellom skum og lys, rundt 25 centimeter, og likevel tok det fyr, sier pappa Rune.

Han mener at skumbad med levende lys slettes ikke er uvanlig, heller ikke for voksne, og stiller seg kritisk til valg av produkter i skummet.

– Og i dagens klimadebatt: Hvorfor fylle miljøskadelige og brannfarlige gasser på flasken i stedet for noe ufarlig? Produsenten har merket med advarsel på baksiden, og det er greit nok, men hvor mange leser dette før de tar seg et bad? spør han seg.

VG har vært i kontakt med produsentens PR-byrå, men produsenten ønsker ikke å uttale seg på det nåværende tidspunkt.

Produsenten skal ha tatt direkte kontakt med familien for å forstå mer av hva som skjedde.

Her kan du lese mer om