BØY OG TØY: Etter en lang dag strekker Ap-leder Jonas Gahr Støre på kroppen på uteområdet ved Mogreina skole i Ullensaker kommune.

BØY OG TØY: Etter en lang dag strekker Ap-leder Jonas Gahr Støre på kroppen på uteområdet ved Mogreina skole i Ullensaker kommune. Foto: Fredrik Solstad , VG

Støre i stort VG-intervju: Derfor trener han svette-yoga

Holder formen med jogging, sykling og yoga * Rører ikke alkohol i valgkampen * Kobler av med matlaging *Holder formen med jogging, sykling og yoga

Jonas Gahr Støre (55) trener «hot yoga» og rører ikke alkohol. Nå gjør han alt for å holde koken i innspurten av sin aller første valgkamp som partileder.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Jeg følte meg ikke som knust, overkjørt eller rullet i tjære med fjær. Jeg kan ikke argumentere med mediene om mine egne prestasjoner. Men jeg tror ikke de som jobber med meg kunne se en knust eller overkjørt person.

Arbeiderpartiets leder er intens i blikket når han forsvarer seg mot kritikken etter duellen mot statsminister Erna Solberg, som sparket i gang valgkampen for seks uker siden.

Frithjof Jacobsens kommentar: Støre sliter i debatter

Anmelderne slaktet ham fordi de mente han begikk en grov faktatabbe om formuesskatten i duellen.

Støre sier at overgangen til å være partileder i valgkamp er stor.

– Det kjente for meg er å være politiker som møter mennesker. Men det som er annerledes er bredden i hvem jeg møter. Da jeg var helseminister var helsepolitikk det det jeg var opptatt av. Nå er alle temaer hos meg. Det har vært uker preget med mange inntrykk, omskiftelighet og mange steder og møter hver dag. Nerven i det er å omstille meg til hvert nye møte med mennesker, på arbeid, midt i en by, på et sykehjem.

Holder seg i form

For å takle det hektiske programmet er det viktig for ham å holde seg i form.

– Jeg bor tett ved skogen, og tar gjerne på meg joggesko og løper en tur. Jeg har ikke tid til det når vi er ute på reise i valgkampen.

– Jens Stoltenberg trente en del da han var på reiser også?

– Ja, men jeg står ikke opp klokken seks om morgenen for å løpe.

Selv om Ap-lederen både er glad i å løpe og sykle, driver han også med mer utradisjonelle treningsformer.

Til VG avslører Støre at han har blitt veldig glad i å trene bikramyoga, også kalt «hot yoga».

I løpet av 90 minutter trenes det på 26 ulike positurer og to pusteøvelser i treningsrom som skal holde opp mot 40 grader.

Den høye temperaturen gjør at deltagerne svetter mye.

– Bikram yoga er halvannen time med øvelser, som minner nesten om gymnastikk. Det er et fast opplegg man kan gjøre i hvilken by som helst. Det er trening i klasser med instruktører, bra trening og god avkobling.

I BAKSETET: Støre fikk sitte på med ordførerkandidat Janka Holstad i Ullensaker Ap fra Oslo lufthavn og til Mogreina skole. Foto: Fredrik Solstad , VG

– Det er veldig annerledes enn sykling og løping?

– Jeg har glede av å gjøre det også. Det handler om rygg, skjelett og å strekke ut. Det trengs fordi jeg sitter mye. Inn i fly og ut av bil. Da er det å kunne strekke ut og koble av en bra sak.

– Hva er fordelen med hot yoga?

– Jeg har bare trent det, så jeg er litt usikker på forskjellen.

– Det innebærer mye svetting?

– Ja, men man kan drikke vann.

Kokk på hjemmebane

Og mye vann blir det også for partilederen i valgkampen. I hele valgkamperioden er han avholdsmenneske, også hvis han får tid til å lage mat for ham og kona hjemme.

Les også: Støre refser norsk drikkekultur

– Jeg lager mye mat hjemme. Kona mi og jeg deler på det meste. Når jeg er hjemme, så lager jeg ofte mat. Stryke skjortene og lage mat er også avkobling for meg.

– Hva slags mat lager du selv?

– Det kan være alt fra spaghetti, kjøttkaker, koteletter, fisk og annen vanlig, norsk mat.

– Serverer du vin til maten?

– Jeg drikker ikke noe alkohol i en valgkamp. Men jeg drakk én øl på bursdagen min.

– Er det et bevisst valg?

– Ja, jeg har et bevisst forhold til det. Det jeg lærte om alkohol da jeg var helseminister har ført til at jeg drikker mindre og er bevisst på å ha alkoholfrie deler av livet. Når jeg har seks uker med den timeplanen jeg har, med lite søvn og mye forflytning, så er det naturlig for meg ikke å drikke alkohol.

HELLER VANN: Mens Oslo brann- og redningsetat spyler vann mot Jonas Gahr Støre, står Ap-lederen med en rød paraply og holder seg såvidt tørr på benene. Foto: Helge Mikalsen , VG

Kvalitetsdresser

Støre forteller at han også forsøker å ha et bevisst forhold til hvordan han ser ut i valgkampen. Men han avviser bestemt at han får hjelp av noen kleskonsulent.

– Jeg klipper håret en gang i måneden og er opptatt av at jeg skal se ut som meg selv. Ikke være tilgjort.

– Har du fått hjelp av eksterne til å velge klær?

– Jeg har jo dyktige kvinner rundt meg som kan gi meg råd. Jeg velger stort sett klærne mine selv. Jeg tar gjerne imot råd om farger og sånt. Men jeg er 55, så jeg tror jeg skal se ut som jeg gjør.

– Hvor kjøper du klærne dine?

– Ikke et fast sted. Det varierer. Jeg må passe på, fordi dresser blir utslitt og må legges vekk. Jeg handler på flyplasser, butikker i Oslo og i utlandet.

– Hva betaler du for en dress?

– Det behøver jeg ikke fortelle til VG.

– Er det dyre dresser?

– Nei, det er kvalitetsdresser som ikke slites ut for fort.

– Hva er en kvalitetsdress, egentlig? Ikke Dressmann?

– Jeg har ikke Dressmann-dresser, nei. Det kan godt hende de er kvalitetsdresser. Det vet jeg ikke. Det viktigste er at de tåler å bli brukt og sittet i.

– Liker du dyre klær?

– Jeg liker ikke å bruke mye penger på klær, men jeg må ha nok skjorter og klær til å kunne komme gjennom ukene, og det må være kvalitet til å holde en stund.

Diskusjoner med kona

I hans første valgkamp som partileder har det derimot ikke handlet om utseendet, men om hans prestasjoner i duellene og hvorvidt han klarer å gi velgerne klar tale.

Flere kommentatorer har pekt på Støres bakgrunn for å forklare hvorfor han har en annen stil og form i debatter enn de andre partilederne.

– Det har vært flere innlegg om at jeg ikke har vært ungdomspolitiker og deltatt i skoledebatter. Da sier jeg «nei, og det kommer jeg heller ikke til å bli». Jeg har gjort valg i livet som former den jeg er i dag. Det er valg jeg er trygg på. Vi skal jobbe med forberedelser og trening og hele tiden lære, men den som skal fremføre Arbeiderpartiets budskap er meg. Jeg har ikke tenkt å endre hvem jeg er.

– Føler du at du blir avskrevet i debatter på grunn av din fortid?

– Det kan være tendenser til det i mediene, men jeg synes det ofte blir en mediedramaturgi. Når jeg møter folk rundt omkring i landet så opplever jeg at jeg blir forstått. Jeg følger også med på kommentarer og terningkast, men jeg må være ærlig å si at det går ikke veldig tungt inn på meg.

– Snakker du mye med kona etter en sånn duell?

– Ikke mye. Hun følger ikke med som en politisk insider. Men det jeg har glede av er å diskutere med henne hvordan jeg opplever å stå i kryssild, svare på vanskelige spørsmål. Hun er terapeut, så det kan være nyttig å få testet ut hennes reaksjoner på mye av det jeg opplever. Men politikken har jeg rådgivere til å diskutere med.

GIFT: Støre, her sammen med sin kone Marit Slagsvold under Nobels fredspris-tildelingen i 2010. Foto: Bjåland Nils , VG

Støre er gift med Marit Slagsvold (53), som jobber ved Oslo Gestaltsenter, som driver med den alternative, psykologiske behandlingsformen gestaltterapi. Hun er også forfatter og sosiolog.

Sammen bor de på Ris i Oslo. Og nettopp adressen hans er blitt trukket frem som et tegn på at han ikke passer inn i Arbeiderpartiets profil.

– Debatten handler også om hvilken del av byen jeg bor på og hvilken bakgrunn jeg har, og om det stemmer overens med hvilket parti jeg er medlem av. Men mitt eget parti har altså valgt meg som leder. Jeg tror det er veldig usannsynlig at Arbeiderpartiet ville velge en leder som ikke kan representere partiets verdier, profil, historie og medlemmer. Og de valgte meg.

Han sier ikke Trondheim, men «Trondhjem». Og Frankrike blir «Frankrige» i Støres sosiolekt. Men han går ikke med på at han skiller seg nevneverdig ut i Arbeiderpartiet.

– Er det ting du selv gjør som bidrar til denne diskusjonen?

– Det er mye som også må leses inn i den fremstillingen. Da jeg ikke heiste flagget 1. mai, var det fordi jeg dro hjemmefra klokken seks om morgenen for å holde taler i halve Sør-Norge. Jeg sto ikke og brente bråte 1. mai, som noen gjorde på min del av byen.

HEKTISK: Fra baksetet i bilen jobber Støre sammen med sin rådgiver Camilla Ryste for å håndtere mediehenvendelser og utspill i valgkampen. Foto: Fredrik Solstad , VG

– Du sa at det ikke var tradisjon i din familie?

– Nei, og det er riktig. Men i mange arbeiderpartifamilier vil de si at det ikke er tradisjon i deres familier heller.

Liker ikke «tåkefyrste»

Støre opplever at han utsettes for det han selv omtaler som «negative campagning». Blant annet har Frp-leder Siv Jensen omtalt Støre som «en tåkefyrste».

– Hva tenker du om den karakteristikken?

– Den er ikke vennlig ment, i alle fall. Det er ikke et hyggelig ord. Begrepet er et forsøk på å si at jeg snakker i lange setninger, på en måte som ikke henger helt sammen og at det er uklart hva jeg sier.

– Kjenner du deg igjen i det?

– Nei. Jeg kjenner meg ikke igjen i det. Da jeg ble politiker på riksplan ble jeg ofte møtt med at jeg var veldig klar og folk forsto hva jeg sa. Jeg kunne snakke i hele setninger. Jeg innrømmer at jeg kan bli klarere og tydeligere i mange sammenhenger, men det begrepet, som ikke har noen definisjon i noen ordbok, treffer ikke meg. Jeg opplever det også, for å si det helt ærlig, som en svakhet hos min motstander.

– Men du kan ha noen ganske lange setninger?

– Ja, jeg kan det. Og jeg jobber med å bli bedre på kortere setninger. Men noen sammenhenger i verden krever lange setninger. Og det har jeg ikke tenkt å gi meg på.

– Det er ikke alltid lett å svare ja eller nei?

– Nei.

– Nå svarte du faktisk bare «nei»?

– Ja. Og nå svarte jeg ja.

– Så det mangler ikke på evnen?

– Nei. Og nå har jeg svart både ja og nei flere ganger.

I partilederdebatter og dueller har Støre fått kritikk for at han formulerer seg omstendelig.

– Føler du at du passer inn i disse formatene?

AVKOBLING: På Flytoget inn til Oslo kan Støre lytte til musikk og koble litt av i den hektiske valgkampen. Foto: Fredrik Solstad , VG

– Jeg opplever at jeg kan være i den formen. Og stå i den formen. Men de kriteriene som vi blir dømt på av kommentatorer er ikke nødvendigvis det samme som for folk som ser på.

– Hvor komfortabel er du med å gi korte svar?

– Noen ganger er det ukomfortabelt. Jeg kan føle at spørsmålet fortjener grundigere svar. Men jeg er innforstått med at det er en avmålt tid. Og jeg kan alltid bli bedre.

Hvis du er partileder for Norges største parti, så er valgkampen en konstant unntakstilstand som varer i seks uker.

Streng egendisiplin er en nødvendighet for å takle maratonen.

– Jeg har ansvar for å holde meg fokusert, klar i hodet, uthvilt og med energi. Det handler om å få sove nok, spist godt og at jeg får trent innimellom, eller ta en tur i skogen for å koble av. Det kan være at det på kvelden er vel så nyttig å bytte ut VG med en internasjonal avis for å få andre inntrykk. Jeg leser New York Times og Financial Times hver dag. Jeg har gjort det i alle år.

Med hoveddelen av sin første valgkamp bak seg mener Støre at han har prestert som forventet.

– Jeg har ikke opplevd at dette har vært en valgkamp hvor jeg har stått i vann og møtt tunge nedbørsskyer. Man går ikke gjennom en valgkamp på en rett linje. Det må justeres, forbedres og rettes underveis.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder