RESULTATENE TIKKER INN:  Kommunalminister Jan Tore Sanner får svar fra innbyggerne i en rekke kommuner de nærmeste ukene. 1.juli er Sanners frist for kommunene til å forplikte  seg med en nabokommune, i denne runden.

RESULTATENE TIKKER INN: Kommunalminister Jan Tore Sanner får svar fra innbyggerne i en rekke kommuner de nærmeste ukene. 1.juli er Sanners frist for kommunene til å forplikte seg med en nabokommune, i denne runden. Foto: Frode Hansen VG

Ordfører om «super-mandag»: Et slags kommune-lotto

Super-mandag: 23 kommuner holder folkeavstemning i dag

Det er «super-mandag» i kommune-Norge i dag, når innbyggerne i 23 kommuner skal stemme over de skal bestå eller slå seg sammen med nabokommunen. I Halsa kommune på Nordmøre får velgerne hele fire alternativer.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det blir et slags kommune-lotto, innrømmer ordfører Ola Rognskog (Sp) i Halsa på Nordmøre.

Frem til sommerferien holder hele 163 kommuner holde lokal folkeavstemning om kommunens fremtid, alene eller sammen med en eller flere naboer, ifølge Kommunal Rapport, som følger prosessen tett.

Etter valget i 2013 ble det antydet at tre av fire kommuner kunne forsvinne.

Ola Rognskog i Halsa ber sine innbyggere velge mellom tre ulike grupper av nabokommuner i ulike himmelretninger. Eller si nei til alle og fortsette som egen kommune.

Saboterer

– Ved å legge fram så mange ulike alternativer, saboterer de folkevalgte hele

folkeavstemningen, sier Anders Todal Jensen, valgforsker ved NTNU i Trondheim.

– Det som vil skje er trolig at folk vil spre seg ut på alle alternativene. Dermed får man ikke noe entydig råd som politikerne kan forholde seg til. I stedet får de et resultat de kan tolke akkurat som de vil.

Jensen mener de mange alternativene er et utslag av at politikerne vegrer seg mot å ta tydelige valg.

– Motstanderne av folkeavstemninger hevder ofte at slike avstemninger er et uttrykk for at politikerne har abdisert. I dette tilfellet har de et poeng. Her burde politikerne vært modigere, i stedet skyver de ansvaret over på innbyggerne, sier han.

Fire valg i Halsa

Ola Rognskog, ordføreren i Halsa, sier at alternativene skyldes kommunens geografi.

De 1800 innbyggerne i Halsa stemmer i dag over fire alternativer:

** Egen kommune
** Halsa sammen med Surnadal og Rindal
** Halsa sammen med Aura, Hemne og Snillfjord
** Halsa sammen med Kristiansund, Tingvoll, Gjemnes, Aure og Averøy

Ga ikke råd

– Det var det beste vi fikk til, i en kombinasjon av geografi og størrelse. En del av kommunen trekker i retning Kyrksæterøra, en del mot Surnadal, mens noen ser på Kristiansund som nærmeste senter. Det er godt politisk lederskap å spørre innbyggerne før kommunestyret avgjør endelig, sier han.

– Har du som ordfører gitt dine innbyggere et klart råd?

– Nei, men jeg har uttrykt min skepsis til hele reformen og hvordan den mangler drivstoff og premiering i form av tiltak, for eksempel bedre infrastruktur.

– Betyr det at du foretrekker at Halsa forblir en egen kommune?

– Jeg har full forståelse for at jeg blir tolket i den retningen, svarer ordfører Rognskog.

Frivillig-runden er snart over

Det som nå utspiller seg i Kommune-Norge, er siste innspurt i en frivillig kommuneprosess.

Før sommerferien vil kommunalminister Jan Tore Sanner kunne gjøre opp status og se hvor langt det var mulig å komme med frivillighet i spørsmålet om å slå sammen kommuner.

På Kommunal Rapports norgeskart har 192 kommuner intensjonsavtale med en eller flere nabokommuner. 83 forhandler fortsatt, mens 64 kommuner allerede har gitt beskjed om at de fortsetter alene – om det blir opp til dem selv å bestemme.

Fem ulike valg

I Vanylven kommune, lengst sør i Møre og Romsdal, har innbyggerne fått fem alternativer på valgseddelen:

** Ja til Sande - Herøy - Ulstein - Hareid
** Ja til Selje - Vågsøy
** Nei, men dersom kommunesammenslåing ikke er til å unngå,velger jeg Sande - Herøy - Ulstein - Hareid
** Nei, men dersom kommunesammenslåing ikke er til å unngå, velger jeg Selje - Vågsøy
** Nei.

Finne sitt alternativ

Men ordføreren i Vanylven, Lena Landsverk Sande (V) avviser bestemt at lokalpolitikerne ønsker å sabotere folkeavstemningen.

– Dette er ikke så avansert som det ser ut som. I utgangspunktet inviteres innbyggerne til å si ja eller nei til sammenslåing, men dersom det blir ja-flertall vil vi også gi dem mulighet til å si noe om retningen. Intensjonen er at flest mulig skal finne et alternativ de kan stemme på.

– Hvordan skal dere løse en situasjon der avstemningen ikke gir noe entydig resultat?

– Hvis det blir nei-flertall, så er det greit. Da går vi ikke videre. Hvis det blir ja-flertall må kommunestyret og formannskapet bruke tid på å finne en god løsning, sier ordfører Sande.

Her er det folkeavstemning

I Møre og Romsdal har en rekke kommuner ha folkeavstemning mandag: Nesset, Surnadal, Sunndal, Aure, Halsa, Tingvoll, Averøy, Eide, Fræna, Vestnes, Aukra, Midsund og Vanylven. I tillegg legger Molde fram resultatet av sin innbyggerundersøkelse.

I Sogn og Fjordane er det folkeavstemning i Vågsøy og Selje, mens det er avstemning i Hemne i Sør-Trøndelag.

I Rogaland er det folkeavstemninger i de tre jærkommunene Hå, Klepp og Time. I Akershus er det i tillegg folkeavstemning i Rælingen, og i Hordaland holder Stord og Fitjar folkeavstemninger.

PS: Bor du i Halsa, kan du avgi stemme fram til klokken 20 i kveld, i Stornaustet, Halsa rådhus eller Lerviklandet grendahus.

Bor du i Vanylven? Valglokalene i Rovde forsamlingshus, Fredtun, Eidsåtun, kommunestyresalen i Fiskå, Sylte bygdehus, Åheim skule og Åram skule stenger klokken 18.

– Forpliktet til å høre innbyggerne

Kommunalminister Jan Tore Sanner sier departementet har anbefalt kommunene å gjennomføre innbyggerundersøkelser, men understreker at han ikke vil blande seg i hvordan kommunene gjennomfører sine folkeavstemninger.

– Kommunene er forpliktet til å høre innbyggerne, men de står fritt til å avgjøre om dette skal gjøres gjennom folkemøter, innbyggerundersøkelser eller folkeavstemninger, sier Sanner.

– Det er selvsagt enklere for innbyggerne dersom de har tydelige alternativer å velge mellom, men det er til syvende og sist lokalpolitikerne som skal fatte avgjørelsen derfor blander vi oss ikke i hvordan dette gjøres, sier Sanner.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder