Så sakte krymper asylkøen

Selv om asylankomstene til Norge er rekordlave, tar ikke UDI unna langt flere asylsøknader. På én måned ble køen drøye 1200 saker kortere.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Februartallene fra Utlendingsdirektoratet (UDI) viser at 19.724 asylsøknader står i kø. Legger vi til avslagene som er blitt klaget inn til Utlendingsnemda (UNE), og som ennå ikke er avgjort, venter 20.809 asylsøkere på svar.

VGs grafikk viser at til tross for lavere ankomsttall enn på månedsvis – cirka 650 personer siden nyttår og februartall så lave at de kun finner sidestykke på 1990-tallet – har ikke søknadsbunken blitt vesentlig mindre.

Fra januar til februar minket andelen uavklarte søknader med 1222.

Les også: Så mange av Storskog-asylsøkerne får bli

UDI: – Ikke representativt

Med et slikt tempo kan det utlendingsmyndighetenes mål om å få unna 21.000 asylsøknader før 2016 er omme fremstå ambisiøst. Fortsetter det slik det gjør nå, vil godt under 15.000 av asylsøkerne som kom til Norge få svar før vi går inn i et nytt år.

I tillegg er det ventet langt flere asylsøkere til landet enn det vi ser i dag. UDI har selv sagt at det kan komme alt mellom 10.000 og 60.000 asylsøkere i år, sannsynligvis nærmere 33.000.

UDI føler seg likevel sikre at 2016-målet vil bli nådd.

– Det skal vi nå. Vi mener det er realistisk. Januar og februar er ikke representativt på hvordan det har vært eller hvordan det vil bli, sier presserådgiver Kristian Nicolai Stakset-Gundersen i UDI til VG.

Bakgrunn: 10 ting du bør vite om asylkaoset

Opplæring i stedet for saksbehandling

Dette er forklaringen på hvordan asylbunken nærmest står på stedet hvil, ifølge UDI:

  1. Ved inngangen av året var det i underkant av 150 saksbehandlere som skulle ta seg av asylsøknadene. Det kom 31.145 asylsøkere til Norge i fjor. Det blir i overkant av 200 saker per hode.
  2. Derfor måtte UDI styrke staben kraftig. I januar kom det 70 nye saksbehandlere. De erfarne måtte bruke mye av arbeidsdagen på å lære dem opp, i stedet for å gjøre det de egentlig er ansatt for: Å behandle asylsøknader. Bunken ble dermed liggende.
  3. Snart kommer en ny pulje med nyansatte saksbehandlere. Disse skal igjen læres opp. Etter dette, kommer en ny runde. Til sommeren skal UDI ha 400 personer i sving for å fatte asylvedtak.

– Fra april regner vi med at vi skal få i gang en god produksjon igjen, sier Stakset-Gundersen.

Leste du? Wadie kom til Storskog – nå er han tilbake i Syria

Se listen over regjeringens 40 asyl-innstramminger:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder