Nå er FM-nett i Nordland slukket

... men Kai hører videre på bilradio uten DAB

BODØ (VG) Mens riksradio-Norge er samlet til offisiell slukking av FM-nett på Stormen bibliotek, sitter Kai Nymo i bilen og hører musikk – på FM-radioen.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Klokken 11.11 slukket det riksdekkende FM-nettet i Nordland. I løpet av året vil samtlige riksdekkende FM-sendere landet over bli slått av, mens rundt 180 nærradiostasjoner vil fortsette å sende på egne FM-nett minst ut år 2021.

– Synd at P4 forsvant, men jeg kan leve godt med lokalradioene, sier Kai Nymo i Bodø nå slukkingen er et faktum.

Han kan fremdeles lytte til FM 8000 Bodø i bilen, og har ingen planer om å skifte ut bilradioen sin med det første. Men for trofaste lyttere til NRK, P4 og Radio Norge i Nordland, er det nå full radiostillhet.

Norge er først ute i verden med å slukke FM-nettet. Begivenheten i Bodø er omfattet av stor internasjonal interesse, og skapte opphetet debatt i Stortinget før jul. Frp endte da med å stemme mot sin egen regjering for å få til en utsettelse av slukkingen, men ble nedstemt.

– Et dristig trekk som overvåkes nøye av andre land i Europa, skriver det franske nyhetsbyrået AFP om slukking.

Allerede før slukkingen startet fikk NRK telefoner fra radiolyttere, ifølge Dagbladet.

Fra klokken 24 til 10.30 onsdag har kanalen mottatt 233 telefonhenvendelser med spørsmål om DAB.

Ny måling: Annenhver nordmann negativ til DAB

Forventer økning på lokalradio

Jonny Gulbrandsen er markedssjef i den ene av Bodøs to store lokalradioer, FM 8000 Bodø. Den andre store nærradioen er Radio 3 Bodø.

Gulbrandsen mener Digitalradio Norge og de riksdekkende kanalene har feilinformert om FM-slukkingen i lang tid.

– I beste fall er det de driver med misvisende informasjon. I verste fall er det regelrett løgn. Folk har fått høre at de må kjøpe DAB-radio, ellers blir det stille. Men med nesten 200 lokalradioer på luften blir det ikke så veldig stille, fastslår han.

Omlegging: Tror DAB vil gi stor lokalradiovekst

LOKALRADIO: Kai Nymo (41) hører fremdeles lokalradio på FM-nette i Bodø. Foto: Terje Bringedal VG

Les også: To millioner biler uten DAB

Ved forrige lytterundersøkelse, i 2015, oppga 52 prosent av bodøværingene at de hørte på FM8000. Gulbrandsen forventer en vesentlig økning ved neste lytterundersøkelse i 2017.

– Vi kommer til å få flere lyttere. Men det kunne kanskje blitt enda flere lyttere dersom de som informerte om dette hadde vært ærlige, sier han.

Slukker det riksdekkende nettet

– Informasjonen fra norske myndigheter, kringkastere og Digitalradio Norge er tydelig på at overgangen gjelder riksdekkende radio. Det kommer blant annet frem i den riksdekkende informasjonskampanjen som Medietilsynet hadde og som ble sendt på riksdekkende TV og radio i oktober, sier kommunikasjonssjef Mari Hagerup i Digitalradio Norge.

Ordlyden i den er blant annet:

«I løpet av 2017 vil all riksdekkende radio bli sendt i DAB+. Mange lokalradioer sender som før på FM.»

Programmet for dagens offisielle arrangement, heter The worlds first FM switch off. Det er presentert på Digitalradio Norges nettside hvor man i lang tid har kunnte følge nedtellingen til « første stenging av FM-nettet»

– NRKs FM-nett slukkes. Det gjør også de kommersielle FM-nettene. Lokalradio har egne FM-nett, sier kommunikasjonsansvarlig for radiodigitaliseringen i NRK, Katrine Smedbråten.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder