Kristin-tiltalt forsøkte å voldta ekssamboeren: – Skremt av meg selv

BORGARTING (VG) Drapstiltalte Henning Hotvedt (39) forsøkte å ha sex med ekssamboeren mens hun sov.

 • Dennis Ravndal
 • Jarle Grivi Brenna

Artikkelen er over tre år gammel

Hverken dette voldtektsforsøket eller en annen hendelse der han skal ha tvunget seg til sex med en annen ekssamboer noen år tidligere ble meldt til politiet.

Begge hendelser veide tungt i den første dommen fra Larvik herredsrett i 2001, der Hotvedt ble kjent skyldig i drap. Senere ble han frikjent etter at politiet droppet saken.

Retten mente disse viste Hotvedts seksuelle atferd, og at drapet på Kristin måtte være seksuelt motivert. Selv om obduksjonen ikke viste noen tegn til at hun var blitt seksuelt misbrukt, var badedrakten hennes klippet i stykker nedentil.

Les også: Tiltalte hadde fantomtegning av gjerningsmannen da han ble pågrepet

– Skremt av meg selv

DREPT: Kristin Juel Johannessen (12) ble funnet kvalt og drept 5. august 1999. Foto: Privat NTB scanpix

I dag forklarte han seg rolig og klart om voldtektsforsøket som skal ha skjedd i juni 1999, to måneder før Kristin ble funnet drept.

– I forbindelse med bruddet, prøvde jeg å ha sex med henne uten at hun var villig til det. Hun var ikke helt våken, men da hun våknet og sa nei, avbrøt jeg. Det er ikke en episode jeg er stolt av. Det var ikke noe pent gjort mot henne, sa 39-åringen.

– Hvordan reagerte hun på dette, da? spurte statsadvokat Per Halsbog.

– Hun ble mest forfjamset, tror jeg. Jeg må innrømme at jeg husker mest min egen reaksjon. Jeg ble kjempelei meg for hva jeg hadde gjort, og livredd for at jeg kunne gjøre noe sånt. Jeg var livredd for at jeg hadde ødelagt alle sjanser til å få henne tilbake som kjæreste, sier Hotvedt.

– I politiavhør har du sagt at du ble skremt av deg selv. Er det dekkende?

– Ja, det vil jeg si.

OPPSUMMERING: Dette er bevisene som kan felle Hotvedt

Siktet for voldtekt

Det kom også frem at 39-åringen i 2009 var siktet for voldtekt. Hotvedt mener politiet i Oslo siktet ham kun for å innhente en DNA-prøve fra ham.
– De forklarte at det gjaldt en voldtektssak i 2004. Det skulle ha skjedd på et tidspunkt hvor jeg bodde i Estland og var der. De sa at jeg liknet på et fantombilde i den aktuelle saken. Jeg har ikke hørt noe som helst etter at jeg leverte den DNA-prøven, fortalte Hotvedt i retten.

I 2015 ble han siktet for oppbevaring av narkotika, etter å ha bestilt medikamenter på nettet. Forsvarer Brynjar Meling forsøkte å avskjære DNA-prøvene han måtte avgi etter dette, og som dannet grunnlaget for den nye drapssiktelsen. Men det ønsket ikke Hotvedt.

– Jeg ville ikke at det skulle skje på den måten, slik at mistanken ble hengende over meg.

– DNA har kommet ditt etter 1999

På tampen av utspørringen i dag, ble 39-åringen konfrontert med det nye DNA-sporet, der hudrester fra ham ble funnet under Kristins fingernegler.

– Du er kjent med den siste DNA-analysen, kan du kommentere den? spør statsadvokaten.

– Den må ha kommet dit på et senere tilfelle, ikke i 1999.

– Du har vært i politiavhør om dette, kan du huske om du hadde noen teorier den gangen?

– På det tidspunktet hadde jeg ikke blitt informert om forhold rundt oppbevaring og håndtering av beslagene, men det kan hende jeg sa noe om naturlig smitte eller at det kan ha blitt overført fra noe biologisk materiale jeg hadde avsatt i nærheten, kanskje en spyttklyse eller at jeg hadde slått lens der. Det var det første jeg tenkte, sier Hotvedt.

Han gjentar at han aldri har vært i nærheten av Kristin Juel Johannessen eller hatt noe med drapet å gjøre. Mens han forklarer seg om dette, rister Kristins far Roar Juel Johannessen på hodet mens han har øynene festet i den drapstiltalte mannen.

– Mopeden og fargen passer ikke

Etter lunsj overtok forsvarer Brynjar Meling utspørringen av Hotvedt, blant annet om mopeden til 39-åringen.

– Det er flere forskjeller på min moped og sykkelen som er blitt beskrevet ved åstedet. Det er blant annet grunnfargen på mopeden, og detaljer rundt en skjerm som skulle vært manglende på sykkelen. Min moped er svart, mens den som ble beskrevet i Lågendalen var gul, sier Hotvedt.

Han sier også at han ble forbannet da politiet spurte han en rekke ganger om en hadde en såkalt halvhjelm, som ikke dekker hele ansiktet.

– Jeg hadde en svart helhjelm, og den passet tydeligvis ikke med hva politiet ville ha frem. De maste og ville si at jeg hadde en halvhjelm. Denne dagen hadde jeg en svart helhjelm med visir, sier den drapstiltalte mannen.

Mer om

 1. Kristin-drapet
 2. Krim

Flere artikler

 1. Pluss content

  Tabbekvoten er oppbrukt

 2. Forsvarer: – Må finnes en annen forklaring på hvordan DNA har havnet på Kristin

 3. Kan ha sett Kristin med drapsmannen: – Tenkte at hun så redd ut

 4. Kristin-saken: Etter 17 år er jakten over

 5. Kommentar: Nå er Hotvedts troverdighet under press

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder