SLO INN RUTENE: Tom Fredrik Hess (46) rakk ikke å reagere før elgen traff frontruten og slo inn begge vinduene på venstre side. Ulykken skjedde litt sør for Namsskogan i sommer. Foto:PRIVAT,

Her skjer det flest elgkollisjoner

Høysesong for viltpåkjørsler

Hittil i år har Hjorteviltregisteret registrert 1050 påkjørsler av elg, og høysesongen er så vidt i gang. Hedmark fylke har flest tilfeller.

Astrid Eline Øksnes
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Den 9. august 2015 var Tom Fredrik Hess (46) på vei hjem til Harstad etter fire ukers ferie i hjembyen Bergen. Kone og barn var sendt hjem i forveien med fly og Hess kjørte nordover alene.

Klokken halv fire på natten, litt sør for Namsskogan i Nord-Trøndelag, treffer han en elg i 80 kilometer i timen.

– Jeg så ikke elgen før den var på frontruten. Det var tørre veier med god sikt, men elgen kom likevel så raskt at jeg ikke rakk å reagere på bremsen, forteller han.

– Skummel opplevelse

Elgen knuste frontruten og slo inn begge rutene på venstre side.

Hess kom unna ulykken med kun små kuttskader fra de knuste rutene.

SLAPP UNNA: Tom Fredrik Hess (46) var på vei hjem fra sommerferie da han kolliderte med elg litt sør for Namsskogan. Foto:Privat,

– Når det smalt var jeg bare fokusert på å holde bilen på veien. Men jeg fikk selvfølgelig sjokk, det var en skummel opplevelse. Heldigvis var jeg alene i bilen, forteller han.

Hess bor i Harstad, og er vant til å kjøre på strekninger der elg og andre dyr ferdes.

– Det er de elgene du ikke ser som er farlige. Jeg har alltid foretrukket å kjøre lengre strekninger på natten, for da er det ikke så mange andre bilen på veien. Denne hendelsen har absolutt tatt den gleden bort fra meg. Jeg merker også at jeg er mer anspent når jeg kjører, og jeg titter etter dyr hele tiden, avslutter Hess.

Dårlig sikt

I 2014 ble det registrert 1817 elgpåkjørsler i landet. Hittil i år er det registrert litt over tusen, og det er foreløpig Hedmark fylke som har flest hendelser. På grunn av mer trafikk, er riksvei 2 og 3 er spesielt utsatt.

– Det finnes vel ikke skilt som blir mindre respektert enn «fare for elg»-skiltet, sier Rolf Sevendal, sjefingeniør i Statens vegvesen avdeling Hedmark.

FARLIG: Dette er fra en tidligere elgpåkjørsel på Rv 3 i Hedmark, en av strekningene i landet med flest elgpåkjørsler. Passasjerene i denne bilen slapp unna med skrekken. Foto:Tore Sannum,NTB scanpix

Nylig mottok han en rapport om viltpåkjørsler mellom 2008 til 2013 i Hedmark fylke, og ble overrasket over resultatet.

– Den rapporten viste at det er mye større spredning enn det vi trodde. Det skjer elgpåkjørsler over alt. Selv om vi lager tiltak på noen veier, stopper ikke det elgen fra å gå andre steder, forteller han.

Jan Ivar Engebretsen, pressekontakt i NAF, er opptatt av at god belysning og sikt er viktig for å unngå viltpåkjørsler.

– Det er mange som glemmer å vaske frontruten innvendig, og der blir det etter hvert mye fett som kan gjøre sikten dårligere. Det er også viktig at bilistene vet at de har godt nok syn. Jeg vil anbefale alle over førti år som ikke bruker briller til å ta en synstest.

Les også:Her blir elgen kastet opp i luften

Det er på morgenen og kvelden at faren for å møte på elg er størst.

– Da er de på utkikk etter mat. Når det er fullmåne, burde man også være ekstra varsom. Jeg vet ikke hvorfor, men da er elgen mer aktiv enn ellers.

De fleste viltpåkjørsler skjer utenfor tettbebygde strøk der hastighetsgrensen er høyere, og Engebretsen legger vekt på at man ikke er aktsom selv om man holder fartsgrensen.

– Det er viktig å huske på reaksjonstid for å bremse og styre unna. Hvis du kjører i områder med fare for elg, burde du også følge litt ekstra med på begge sider av veien, forteller han.

Les også:1 av 5 har kommet over i motgående kjørefelt

Sikt på bakparten

Men dersom du er i ferd med å støte på elg har Engebretsen et tips.

– Det beste er å sikte på bakparten av elgen. Hvis du er heldig så bommer du på den, men dersom du skulle treffe, er bakparten det mykeste stedet å treffe den. Mange reagerer med å styre unna elgen, men da ender de ofte med å kjøre i samme retning som elgen løper. Dette kan også være farlig med tanke på møtende biler, forteller han.

Ifølge dyrevelferdsloven har du hjelpe- og varslingsplikt dersom du kommer over et skadet dyr.

– Du kan ringe til politiet som setter deg over til viltnemnda, uansett grad av påkjørsel. De vil forklare deg hva du skal gjøre. Dersom du ikke melder ifra kan du bli anmeldt, avslutter Engebretsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder