KREVER TILTAK: Barneombud Anne Lindboe er bekymret for norske barn som blir født med abstinenser. Foto: Patrick da Silva Sæther , VG

Bekymret for barn født med dop-abstinenser: Barneombudet: Helsedirektoratet står og ser på at barn påføres sterke smerter

Opptil 60 barn blir årlig født narkomane, på grunn av mors dopbruk. Flere er kritiske til myndighetenes råd om å ikke trappe ned metadonbruken under svangerskapet.

 • Marie Moen Kingsrød

Artikkelen er over fire år gammel

Tidligere denne uken skrev VG om Siri (7) som er en av barna som har blitt født narkoman (krever innlogging).

Hvert år blir opptil 60 norske barn født med abstinenser. Disse barna er avhengige av dop mor har inntatt mens de var i magen.

Mødrene har gjerne gått i legemiddelassistert rehabilitering (LAR), og bruker derfor metadon. Metadon er et heroinlignende medikament som brukes av rusmisbrukere under avvenning.

Hvis mor går på metadon under svangerskapet, får de nyfødte gjerne voldsomme abstinenser (kalles NAS). Det kan vare i flere uker, og innebærer risting, sterke smerter og høyfrekvente skrik.

– Siri lå på intensivavdelingen i rundt en måned. Jeg så abstinensene, og hva metadon gjør med et lite barn, sier pappaen til Siri, Geir.

Les saken om Siri her: Mitt barn ble født dopavhengig (VG+)

Raser mot myndighetenes råd

Helsemyndighetene har retningslinjer som anbefaler, til tross for massiv motstand fra fagpersoner, at mor ikke trapper ned eller slutter på metadon under svangerskapet.

– Samlet kunnskap, basert på forskning, samt fagfolk og brukere sine erfaringer, viser at det er bedre holdepunkter for å fortsette på metadon og andre lignende legemidler i svangerskapet, sier lege og seniorrådgiver i Helsedirektoratet, Gabrielle Welle-Strand.

Disse rådene provoserer mange eksperter, og er svært omstridte. Etter VGs artikkel har Barneombudet innkalt Helsedirektoratet til møte om tematikken. De krever tiltak, og ber helseminister Bent Høie om å rydde opp.

– Barneombudet mener Helsedirektoratet står og ser på at barn påføres sterk smerter rett etter fødsel, og utsettes for potensielle alvorlige senskader på grunn av mors medisinbruk. Det er ikke greit. De nyfødte barna skjelver av abstinenser, så de får gnagsår. De takler ikke berøring, og sliter med amming. I tillegg får en del senskader, som synsskader og motoriske utfordringer, sier barnelege og barneombud, Anne Lindboe, til VG.

DATTEREN BLE FØDT AVHENGIG: Pappa Geir forteller i VG+ om livet som far til Siri (7) som ble født med abstinenser etter mors metadonbruk. Foto: Krister Sørbø , VG

Utsettes for ekstreme påkjenninger

Barneombudet mener myndighetene bagatelliserer den enorme smerten barna blir utsatt for.

– Barna utsettes for ekstreme påkjenninger. Det er en utrolig dårlig start på livet, og det er nok i seg selv til å endre på disse retningslinjene, sier Lindboe.

Hun fortsetter:

– Vi mener det er på høy tid å revidere retningslinjen som blant annet anbefaler å ikke trappe ned metadon-inntak under svangerskap. I mai er denne retningslinjen fem år gammel. Vi har nå mer kunnskap om konsekvensene dette får for barna.

Barneombudet er uenig med Helsedirektoratet: De mener at det finnes nok forskning til å slå fast at metadon-barna kan få potensielt alvorlige etterskader.

– Det kommer stadig mer alarmerende informasjon om at noen barn får slike skader. Også her, som er vanlig praksis i medisinen, bør man operere med et føre-var-prinsipp, sier Lindboe.

Hun forklarer at de er opptatt av at kvinner som går på metadon ikke skal bli gravide i første omgang.

– Barneombudet krever at for at kvinner skal få metadon, må de ha langtidsvirkende prevensjon, sier hun.

Gabrielle Welle-Strand i Helsedirektoratet svarer dette på kritikken:

– Helsedirektoratet følger nøye med på forskningen på dette området. Det er foreløpig ikke forskningsmessig grunnlag for å endre anbefalingene om nedtrapping. Helsedirektoratets anbefalinger er i tråd med anbefalingene fra Verdens helseorganisasjon og andre land som har retningslinjer på dette området. Det er ikke påvist sikre senskader av eksponering for LAR-legemidler under graviditet.

Les også: Lettere å få metadon

Utsetter friske fostre for et eksperiment

Sverre Medbø, overlege ved nyfødtseksjonen på Rikshospitalet, er også kritisk til myndighetens råd.

– Det er en stor faglig uenighet om hvor bra det går med barn av kvinner som har brukt metadon i svangerskapet. Noen publikasjoner og fagmiljøer mener at det går bra med dem, andre er usikre om det er riktig. Det er en bekymring. Når Helsedirektoratet sier det er greit at mødre fortsetter på, eller til og med øker dosen av metadon, utsetter de friske fostre for et eksperiment, sier Medbø til VG.

Både Medbø, og Helsedirektoratet, medgir at det er mangelfull forskning på området – spesielt når det kommer til langtidseffekter. Man ser blant annet metadon-barna er mer disponert for å utvikle ADHD.

– Man frykter hvordan dette vil påvirke en hjerne i utvikling. Jeg mener at når helsevesenet anbefaler dette, må de være 100 prosent sikre på at det er ufarlig. Det er de ikke. Dagens råd er absolutt diskutable, sier Medbø.

Mer om

 1. Helse

Flere artikler

 1. Pluss content

  Rammer 60 nyfødte årlig: Mitt barn ble født narkoman

 2. Pluss content

  Trenings- og kostholdsråd for gravide: Ny studie om svangerskapsdiabetes: Treningen som holder deg frisk

 3. Pluss content

  Norske kvinner om fødselsangsten: – Derfor valgte jeg keisersnitt

 4. Gravide Gabriela (28) frykter zika-viruset: – Anbefaler andre å vente med å få barn

 5. Forskere mener amming kan gi vitaminmangel

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder