SJANSELØSE: De to småfuglene var innsauset av lim, og måtte avlives av veterinær Kristin Hagen Johanssen. Foto: Privat ,

Her satt fuglene fast – måtte avlives

Veterinær Kristin Hagen Johanssen har gått til politianmeldelse etter at skadedyrselskapet satte opp limfeller på McDonalds.

Artikkelen er over fire år gammel

– Jeg har aldri sett så klistrete og seigt lim før. Det gikk rett og slett ikke å redde fuglene. De hadde vært fulle av klister dersom vi hadde klart å få dem løs, sier veterinær Kristin Hagen Johanssen til VG.

Hun jobber ved dyreklinikken Anicura, som ligger like ved McDonalds på Sørlandsporten. Dit dro de tre kusinene Adina Jeanett, Tina Elise og Andrea Barsgård etter at de fant limfellen med to fangede fugler over inngangsdøren på restauranten.

Både McDonalds og skadedyrfirmaet Anticimex legger seg langflate og beklager de ulovlige fellene. Det var Fædrelandsvennen som omtalte saken først.

Lidelse for dyrene

– Det er soleklart at dette fører til lidelse for dyrene. Begge levde da de kom hit, men den ene hadde tydeligvis sittet fast en stund, den var veldig medtatt. Det var fjær der fra andre dyr, så om det er en fugl som har kjempet seg fri eller om det er dyr som er blitt fjernet, vet jeg ikke, sier veterinæren.

Hun har aldri sett noe lignende. Nå håper hun omtalen av saken fører til at det ikke skjer igjen.

– Vi reagerte med sjokk, man blir rett og slett opprørt. Blir skjelven bare jeg snakker om det. Det er mange triste dyreskjebner rundt, for all del, men jeg håper dette bidrar til bevisstgjøring.

Justisdepartementet bremser: Må utsette dyrepoliti i Oslo

FLERE DYR: Avslitte fjær på limfellen viser at andre fugler har sittet fast tidligere, og enten blitt fjernet eller kommet seg løs selv. Foto: Privat ,

Mange spørsmål

Etter å ha forsøkt å få de to fuglene løs fra klisterfellen, måtte Johanssen og dyrepleier Trine Haddeland til slutt gi opp.

– Alle dyr blir avlivet på samme vis av oss, så skånsomt som mulig. De får bedøvelse først, så de sovner på et behagelig vis. Så får de en overdose av et anestimiddel etterpå, sier Johanssen.

Hun lurer på hvor lenge restauranten har fanget fugler på denne måten, og hvordan eventuelle andre dyr er blitt avlivet tidligere.

– Jeg synes det er svakt at ingen klarer å svare på hvor lenge dette har foregått, sier veterinæren.

VGTV: - Dyrepoliti vil også hindre drap av mennesker

LIMFELLE: De to fuglene satt bom fast på fellen, som også var full av brødsmuler. Kusinene tok dem med seg til veterinær. Foto: PRIVAT ,

Glad for tips

Johanssen har anmeldt saken til politiet for brudd på dyrevelferdsloven. Det har også dyrevernorganisasjonen NOAH.

– Limfeller er klart ulovlig, og påfører dyr store lidelser - de dør en sakte og smertefull død. Restauranten som har brukt dette har gjort seg skyld i et grovt brudd på dyrevelferdsloven, sier NOAHs veterinær Siri Martinsen til VG.

Hun er svært glade for at de som oppdaget fellen torsdag var raske til å tipse, og også selv tok affære og fikk fuglene til veterinær.

– Hvis noen har sett slike feller andre steder ønsker vi også beskjed. Det er viktig at folk er klar over at slike feller er klart ulovligeog påfører dyr mye unødig smerte. Og NOAH oppfordrer til å fjerne dem og anmelde de som har satt dem ut, hvis man påtreffer noe slikt - akkurat slik tipserne gjorde i dette tilfellet, sier Martinsen.

– Ikke godkjent praksis

Skadedyrfirmaet Anticimex legger seg også langflate etter å ha sett bildene. Overfor Fædrelandsvennen innrømmer de at fangstmetoden er ulovlig.

– Vi har hatt en avtale med restauranten i mange år, blant annet med å fjerne fugler. Jeg vet ikke hvor lenge vi har hatt denne praksisen, mend det er ikke en godkjent måte å gjøre det på, sier skadesjef Stein Norstein.

Han var ikke kjent med at firmaet brukte denne metoden, og beklager den sterkt.

– Det er dyrevernhensyn som ligger til grunn, de skal ikke lide. Og dette er en lidelse for dyrene, sier han.

Daglig leder Alf Olav Øye ved McDonald's i Kristiansand bekrefter også at praksisen med limplater er avsluttet.

– Vi er like sjokkerte og skuffet som alle andre. Dette er Anticimex sitt ansvar, og derfor kommer McDonald's sentralt til kalle inn selskapet til møte umiddelbart.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder