HAR SKAPT DEBATT: Det planlagte minnesmerket på Sørbråten har ikke blitt like godt mottatt av alle. Foto: ILLUSTRASJON: Koro

Vurderer å forkaste omstridt 22. juli-minnesmerke på Sørbråten

Kommunalminister Jan Tore Sanner har tilbudt å forkaste svenske Jonas Dahlbergs omstridte vinnerutkast for å komme naboene i møte.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Det bekrefter kommunalministeren overfor NRK.

– Vi ønsker å unngå en opprivende rettssak som vil være svært belastende for mange. Det er bakgrunnen for at vi har bedt regjeringsadvokaten om å se på muligheten for en forliksforhandling. I og med at naboenes reaksjon var knyttet til minnesmerket, har vi åpnet for at vi kan finne et annet minnesmerke enn det som opprinnelig var tenkt, sier Sanner til NRK.

NRK skriver videre at Sanner sier kategorisk nei til en omkamp om selve plasseringen av minnesmerket, og viser til at beslutningen er tatt for lenge siden.

Les også: Utøya-helt raser mot 22.juli-minnesmerke

Regjeringen besluttet i mars i år at det nasjonale minnestedet etter terroren 22. juli skal stå klart på Sørbråten i Hole kommune i 2017.

Regjeringen valgte å utsette etableringen av minnestedet på grunn av sterke og ulike syn blant berørte. Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli-hendelsene ønsker etablering av minnestedet slik det er vedtatt. Naboer på Sørbråten har på sin side protestert kraftig mot minnestedet i sitt nærmiljø. I sommer saksøkte naboer staten for å få stanset kunstverket.

VG mener: Ja til minnesmerket for Utøya-ofrene

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder