DET FALSKE MØRKE NETTET: Kostel Ion og Trygve Aandstad (bak) i Interpol lærer nordisk politi hvordan man avslører kriminalitet på det mørke nettet, men en innretning som simulerer nettverket.

DET FALSKE MØRKE NETTET: Kostel Ion og Trygve Aandstad (bak) i Interpol lærer nordisk politi hvordan man avslører kriminalitet på det mørke nettet, men en innretning som simulerer nettverket. Foto: Fredrik Solstad VG

Slik vil politiet komme kriminelle på det mørke nettet i forkjøpet

Norsk politi samarbeider med Interpol, forskere og Politihøgskolen for å bekjempe den nye nettkriminaliteten.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Mange omtaler det mørke nettet som et hjørne av internett, men jeg er redd for at det er mer som en hel kjelleretasje, sier Kristin Kvigne, avdelingsdirektør for politifag i Politidirektoratet.

Hun forteller om det som har utviklet seg til å bli et stort undergrunnsmiljø for kriminelle på nett.

Sammen med Interpol, Politihøgskolen og NTNU skal direktoratet nå få nordisk politi til å avsløre organisert kriminalitet på et område politiet erkjenner at de må bli bedre kjent med. Ifølge Trygve Aandstad, digital kriminaletterforsker i Interpol, består det blant annet av markedsplasser hvor folk kan kjøpe og selge tjenester, både på det lovlige og ulovlige feltet.

– Sidene minner om Finn.no eller eBay, forteller Trygve Aandstad.

VG kartlegger det mørke nettet: Her dyrker de seksuelt misbruk av barn (VG+)

– KAN BEKJEMPE KRIMINALITET PÅ NETT: Avdelingsdirektør for politifag i Politidirektoratet, Kristin Kvigne, tror dette kan været et viktig steg på veien til å få bukt med kriminalitet på det mørke nettet. Foto: Fredrik Solstad VG

– Brukes i all type kriminalitet

Det mørke nettet er et område hvor man vanskeligere blir oppdaget dersom man driver med noe kriminelt. Det har blant annet blitt brukt til å utvikle pedofile nettverk, som politiet i fjor etterforsket som den såkalte «Operasjon Dark Room».

På initiativ fra Interpol har etatene nå gått sammen for å få bukt med kriminaliteten på det mørke nettet.

– Konseptet her er at vi står sammen om en felles problemløsning. Det har gjort at vi har kommet et skritt videre i kampen mot kriminalitet på det mørke nettet, forteller Aandstad.

Forsøket på problemløsning er å bygge kompetanse i alle etatene, og spre det over landegrensene på samme måte som teknologien ikke lenger kjenner grenser. Interpol har laget en egen, falsk versjon av det mørke nettet, som politiet trener på å bli kjent i. På den måten skal de også forstå hvilke mekanismer forbryterne bruker, og hvordan de tenker.

– Denne teknologien kan brukes i all type kriminalitet. Vi har sett at både terrorister og de som driver med annen alvorlig organisert kriminalitet benytter seg av det, forteller Aandstad.

Det gjør at politiet, ved å bli kjent med nettverket på denne måten, også vil kunne bruke det til ulike former for politiarbeid.

Kvigne i Politidirektoratet mener at det mørke nettet så langt har vært et mer eller mindre lovløst område for mange kriminelle. Her har politiet en jobb å gjøre, mener hun.

– Vi må være til stede overalt i samfunnet. Det er litt som det skulle være en bydel i en by hvor politiet ikke ferdes, sier hun.

Politiet om pedofili-nettverk: – Det er helt vanlige folk

– Kan bekjempe kriminalitet på det mørke nettet

Kostel Ion jobber som digital kriminaletterforsker i Interpol. Han koordinerer kursprosjektet som de siste dagene har blitt holdt på Politihøgskolen i Oslo.

– Dette gir en mulighet til å forstå hvordan de kriminelle tenker, og hvordan de bruker nettet, forteller Ion.

Han sporer også trafikken på nettverket. Det er relativt enkelt å komme seg inn. Man får tak i en egen server og laster ned en programvare, deretter kan man surfe anonymt. Kurset tar utgangspunkt i nettverket TOR, som er blant de største.

KOPI: Med en slik form for mini-pc, i tillegg til en programvare man laster ned, kommer kriminelle seg inn på det mørke nettet. Foto: Fredrik Solstad VG

– Vi har et spill hvor vi går inn på plattformen og spiller ulike roller. Her er det sofistikerte og godt sikrede markedssider som baseres på feedback fra brukere, på samme måte som eBay, forteller Ion.

Kursdeltagerne spiller ulike roller, som kjøpere og selgere av ulike varer, for å lære å forstå kriminelle. Tanken er å deretter spre kunnskapen der den respektive politiansatte jobber.

Kvigne tror dette kan bidra til å bekjempe kriminalitet på det mørke nettet.

– Det tror jeg absolutt. Å forstå det mørke nettet er første steg for å både bekjempe og forebygge dette, sier Kvigne.

Samtidig erkjenner hun at det er tøft; utviklingen går fort.

– Det merket vi da internett ble opprettet i utgangspunktet. Da hadde vi ikke oversikt der, og nå er det en ny arena vi må jobbe med. Slik vil det fortsette, tror hun.

Hun erkjenner at utfordringene er mange når det kommer til å holde oppe tempoet for å bekjempe kriminaliteten.

– Det er klart det er utfordrende å følge en så rask utvikling, men vi kan ikke gi opp av den grunn, sier Kvigne.

FIKK DU MED DEG DENNE? Bestiller overgrep over det mørke nettet (VG+)

SE DOKUMENTAREN OM «DET MØRKE NETTET»:

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder