UENIGE: Statsminister Erna Solberg og statsråd Sylvi Listhaug, her under en pressekonferanse om endringer i utlendingsloven. Foto: Cornelius Poppe NTB scanpix

Kilder til VG: Sylvi og Erna i asyl-feide i regjeringslunsj

Erna følte seg «lurt» av Frp

Foran flere andre statsråder brøt Erna Solberg og Sylvi Listhaug ut i en heftig diskusjon da statsministeren konfronterte innvandringsministeren om Frps asyl-strategi.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det var på en regjeringslunsj i slutten av mai at de to lot den sterke uenigheten mellom seg komme tydelig til syne for resten av regjeringskollegene.

Flere regjeringskilder VG har snakket med sier den opphetede diskusjonene mellom statsministeren og hennes statsråd vekket oppsikt blant regjeringsmedlemmene. VGs kilder, som selv var til stede, beskriver diskusjonen mellom de to regjeringstoppene som «heftig», «intens» og «følelsesladet».

Uenigheten dreide seg om asylinnstrammingene i Stortinget. Solberg hadde tydelig signalisert at hun ønsket et bredt forlik, mens Frp vil stemme over hvert enkelt av forslagene regjeringen hadde foreslått.

Frp-kilder VG har snakket med forteller at det aldri ble gjort noe forsøk fra hverken partileder Siv Jensen eller andre regjeringsmedlemmer på å overtale partiets stortingsgruppe til likevel å gå med på å forhandle om innstramningsforslagene.

Da dette fullt ut gikk opp for Erna Solberg, endte hun og Listhaug i munnhuggeri på regjeringslunsjen.

VGs kilder sier Listhaug var «svært tydelig» på at hun mente det var viktig for Frp å følge det partiets landsmøte hadde sagt i saken. Det reagerte Solberg på. Hun ga tydelig uttrykk for at hun var oppgitt over at Frp hadde latt landsmøtet få instruere hvordan regjeringen skulle jobbe, ifølge kildene.

I Høyre omtales manøveren fra Frp som at de «prioriterte partistrategiske interesser fremfor nasjonens interesser».

Asyl-feiden over lunsjbordet varte i omtrent ti minutter, anslår VGs kilder. Og både Høyre-nestleder Jan Tore Sanner og landsbruksminister Jon Georg Dale kastet seg inn for å forsvare hver sin partifelle, etter det VG får opplyst.

Hverken Solberg, Listhaug, Sanner eller Dale vil kommentere dette overfor VG.

Ville presse Arbeiderpartiet

Frp hadde nemlig bestemt seg for å tvinge gjennom at alle enkeltforslagene fra regjeringen skulle voteres over separat i Stortinget da det skulle vedtas nye innstramninger i reglene for innvandring og asyl i Norge.

Planen kom fra den tidligere partiformannen Carl I. Hagen. Han stilte seg i spissen for et asylopprør på partiets landsmøte i april, hvor grasrota i partiet krevde at Frp på Stortinget skulle votere over hvert enkelt av forslagene.

LA PLANEN: Carl I. Hagen ville presse Arbeiderpartiet. Foto: Helge Mikalsen VG

Hagens plan var at Frp med det ville tvinge Arbeiderpartiet til å stemme mot noen av de strengeste forslagene, slik at Frp kunne bruke Aps voteringer aktivt i stortingsvalgkampen neste år for å hente velgere fra nettopp Ap.

Etter at Listhaugs presentasjon av innstramningsforslagene i romjulen skapte mye bråk for regjeringen, besluttet Statsministerens kontor (SMK) at statsminister Erna Solberg (H) selv skulle være til stede da regjeringen 5. april i år presenterte forslagene som skulle oversendes Stortinget.

Her kan du lese mer om regjeringens opprinnelige forslag

Hadde en avtale

Flere kilder i regjeringspartiene opplyser til VG at dette ble oppfattet som en strategi for å gi et tydelig inntrykk av at regjeringen stod samlet om forslagene. Høyre-kilder VG har snakket med sier det var en klar oppfatning i Høyres partiledelse om at de hadde en avtale med partiledelsen i Frp: De to partiene skulle stå sammen i Stortinget og forhandle frem et bredt forlik.

For å understreke den oppfatningen gikk saksordfører Ingjerd Schou fra Høyre ut i Aftenposten for å sette Frp «på plass».

– Utgangspunktet er jo forliket mellom flere partier. Det å starte med å slalåmkjøring, er ikke oppdraget, sa Schou til Aftenposten 28. april.

Men denne «reprimanden» fra Schou hjalp ikke. Frps stortingsgruppe og regjeringsmedlemmer var fast innstilt på at partiet ikke ville inngå noe forlik.

Følte seg «lurt» av Frp

Til tross for Solbergs interne kritikk av Frp i regjeringen, klarte heller ikke hun å stanse Frps alenegang i Stortinget. Fredag 3. juni var det endelig klart for Kommunal- og forvaltningskomiteen at Frp var uinteressert i å forhandle om et forlik, og isteden primært ville stemme for regjeringens forslag og kun dét da komiteen avga sin innstilling.

I gruppemøtet onsdagen etterpå var Høyres statsminister meget oppgitt over sine regjeringskolleger i Frp. Etter at Ingjerd Schou hadde forklart gruppen hvorfor hun ikke fikk med seg Frp på et bredt forlik, tok Solberg ifølge VGs kilder ordet.

Solberg ga uttrykk for at hun var tydelig skuffet og at hun følte seg «lurt» av Frp, ifølge kildene.

SAKSORDFØRER: Ingjerd Schou (H). Foto: Kristian Helgesen VG

Solberg mente at dersom Frp hadde holdt seg til den avtalen som var inngått i regjeringen, så ville man ha fått gjennomslag for en strengere asylpolitikk, ifølge VGs kilder.

I Kommunal- og forvaltningskomiteen har Frp og Høyres fremgangsmåte vekket oppsikt. I en kommentar i avisen Vårt Land ble det svært dårlige samarbeidsklimaet mellom Høyre og Frp i komiteen omtalt, og avisen skrev om hvordan Høyres Ingjerd Schou gjentatte ganger omtalte Frp som «elefanten i rommet». Flere komitémedlemmer bekrefter til VG at Schou kom med disse uttalelsene.

Schou selv vil ikke svare konkret på om hun faktisk ga Frp dette kallenavnet i forhandlingene.

– Jeg har ingen kommentarer til hva som blir sagt i det rommet. Så får folk tenke seg selv om det er jeg som initierer slike begrep. Folk er kloke, sier Schou.

Var Høyre og Frp samkjørte i komiteen?

– Det var ingen uenighet mellom Høyre og Frp om at vi skulle jobbe for å få gjennomført regjeringens politikk.

Var det heller ikke noen uenighet om strategien for å få det til?

– Det har jeg ingen kommentarer til, sier Schou til VG.

Frps fraksjonsleder Helge André Njåstad sier følgende om asylforhandlingene:

– Stemningen mellom Høyre og Frp er gjennomgående god, selv om vi kan være uenige om enkeltheter, så er det alltid god stemning i komiteen, sier Njåstad.

Hagen: – Kan ikke forhandle med sånne folk

Mannen som utløste hele bråket, Carl I. Hagen, sier til VG at han er fornøyd.

–Jeg er strålende fornøyd. Jeg kan ikke begripe at man kan gå til et parti og si at man vil forhandle med det partiet, men bare hvis partiet ikke stemmer for sin egen politikk. Det er en fornærmelse! Jeg begriper ikke dette nysnakket fra kommentatorer og Høyre-folk at man skal gå til Stortinget og stemme mot sine primære forslag. Her var det Høyre-folk som mente at man burde la være å stemme for regjeringens forslag. Det er helt uhørt! Man kan ikke forhandle med sånne folk, sier Hagen til VG.

Statsminister Erna Solberg vil ikke kommentere interne forhold i regjeringen, opplyser hennes statssekretær Sigbjørn Aanes (H) til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder