EKSLUDERT: Kjell-Børge Freiberg er ekskludert fra Fremskrittspartiet.

Eksminister ekskludert fra Frp

Kjell-Børge Freiberg er blitt ekskludert fra Frp. Årsaken er påstander om lekkasjer av et internt dokument, får VG opplyst. – Leit at dette har endt slik, sier Frp-leder Sylvi Listhaug.

Av 

Martin Lægland

Publisert:

På et fylkesstyremøte i Nordland Frp 5. november ble tidligere olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg ekskludert fra partiet.

Det bekrefter Freiberg selv i et innlegg på en lukket Facebook-side for tillitsvalgte i Frp i Nordland med over 160 medlemmer.

«Fylkesstyret i Nordland Frp har ekskludert meg til evig tid. Angivelig skal jeg ha lekket et internt dokument til Dagens Næringsliv».

Ifølge VGs opplysninger, dreier det seg om et dokument om at organisasjonsutvalget i partiet hadde opprettet en sak mot fylkeslederen, Dagfinn Olsen. Bakgrunnen var påstander om oppførsel som var i strid med Frps etiske retningslinjer.

Denne saken ble lagt bort, og er tidligere omtalt av NRK i tillegg til en rekke lokale medier.

STÅR BAK: Fylkesleder og stortingsrepresentant Dagfinn Olsen leder fylkesstyret som har ekskludert Freiberg. De to var i kampvotering om hvem som skulle bli partiets stortingskandidat for 2021-valget - hvor Olsen kom seirende ut.

Stiller seg uforstående til vedtaket

Kjell-Børge Freiberg ønsker ikke å stille til intervju i saken, men skriver i en e-post til VG:

– Jeg kan bekrefte at jeg er ekskludert og har ingen kommentarer utover at jeg stiller meg uforstående til vedtaket om eksklusjon og begrunnelsen for dette.

Han skriver videre:

– Jeg fikk oversendt vedtaket fra Nordland FrP 07.11 fra fylkesleder Dagfinn Olsen. Jeg kommer ikke til å anke vedtaket.

Frp-leder Sylvi Listhaug kommenterer eksklusjonen i en tekstmelding til VG:

– Vi er gjort kjent med at Nordland FrP har fattet et vedtak om å frata Kjell-Børge Freiberg sitt medlemskap i partiet. Freiberg har valgt å ikke påklage dette vedtaket. Det er leit at dette har endt slik.

LEIT: Frp-leder Sylvi Listhaug synes saken er lei.

Også i sitt innlegg på Facebook skriver han at han stiller seg undrende til begrunnelsen som er gitt.

«Jeg kunne sagt mye om forholdene i Nordland Frp, men nøyer meg med å si at jeg stiller meg undrende til vedtaket om eksklusjon og begrunnelsen for dette. Det finnes i realiteten ikke noe annet parti for meg, men jeg tar til etterretning at jeg ikke er ønsket fra fylkesstyret i Nordland. Jeg går videre, det gjør partiet også, og selv om jeg ikke så at det skulle ende slik føler jeg sterkt for å si takk til lokallagene og alle medlemmene for den reisen jeg har fått ta del i».

Innlegget ble slettet kort tid etter publisering, og administratoren bak Nordland Frp skriver i Facebook-gruppen at Freiberg ved en feiltagelse ikke var fjernet fra siden.

VG har vært i kontakt med leder i Nordland Frp, Dagfinn Olsen. Han ønsker ikke å kommentere saken, og skriver i en tekstmelding:

«Interne saker i partiet kan jeg ikke kommentere ovenfor avisen».

HAN KOM TIL SINE EGNE: Men de kjente han ikke igjen. I hvert fall vedtok fylkesstyret i Nordland Frp å ekskludere sin tidligere fylkesleder, statsråd og stortingsrepresentant Kjell-Børge Freiberg.

Lang politisk fartstid

Freiberg ble valgt inn på Stortinget fra Nordland i 2017, men tapte kampen om førsteplassen mot Dagfinn Olsen tidligere i år.

Mens han satt på Stortinget var Freiberg også innom posten som olje- og energiminister: Han ble tildelt ministerposten i august 2018, og satt som minister frem til desember 2019.

Da gjorde den daværende Solberg-regjeringen en av sine mange rokeringer i statsrådsposter, og Freiberg ble byttet ut med Sylvi Listhaug.

I perioden 2015 til 2017 var han også statssekretær under to Frp-statsråder i Olje- og energidepartementet: Tord Lien og Terje Søviknes.

Freiberg har lang fartstid fra lokalpolitikken, og var ordfører i Hadsel kommune i perioden 2007 til 2015.

Freiberg har også i to omganger vært leder av Nordland Frp – det samme organet som nå har ekskludert han.

Publisert:

Mer om

Kjell-Børge Freiberg

Sylvi Listhaug

Nordland

Olje- og energidepartementet

Politikk

Flere artikler

 1. Må velge ny president: Myrli rykker ikke automatisk opp

 2. Stortingsrepresentanter kan få store skattekrav etter privat utleie

 3. Ellen (45) fikk nytt avslag: – De vil at jeg skal dø sakte

 4. Støre om pendlersaken: – Avhengige av at folk har tillit

 5. Tillitsvalgte advarer om reformreversering: – Ansatte er utslitte

Fra andre aviser

 1. Tidligere statsråd Kjell-Børge Freiberg ekskludert fra Frp

  Aftenposten
 2. Tidligere statsråd kastet ut av Frp

  Aftenposten
 3. Siv Jensen i ny bok: – Carl og Eli ble mer og mer nedrige i sine angrep

  Bergens Tidende
 4. Stortingspresidenten fikk pendlerbolig – hadde bolig i Ski

  Aftenposten
 5. Støre om pendlersaken: – Avhengige av at folk har tillit

  Aftenposten
 6. Bidens pakke for infrastruktur og klimatiltak stemt gjennom i Representantenes hus

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no