• Derfor er det digg å shoppe

  Visste du at det skjer noe i hjernen vår når vi kjøper noe vi har lyst på? Psykolog Emil Vidu Mogård forteller hvorfor det er så lett å bruke mer penger enn du har - og hvordan du kan ta kontroll.

  Publisert 20. februar, kl. 14:21

 • Kjøper du ofte ting du ikke trenger, eller egentlig ikke har råd til?

 • Tips for å unngå impulskjøp

  Lag deg en liste over ting du faktisk ønsker deg. Hjernen er laget sånn at den ønsker å kjøpe, fremfor å spare. Å droppe shoppingen er litt som å jobbe imot hjernen. Det er vanskelig, men ikke umulig.

 • Har du kjent på FOMO når du ikke har råd til å være med?

 • Visste du at ...

  • 4 av 10 norske ungdommer bekymrer seg for egen økonomi. (Ung2022)
  • Personer i aldersgruppen 18–25 år, med inkassosaker, øker med 20,1 prosent. (Kredinor)
 • Slik tar du kontroll på pengebruken

  1. Søk hjelp. Selv om det oppleves utrolig vanskelig der og da, så kan det koste deg mye mer å ikke be om hjelp. Ikke bare økonomisk, men også psykisk. Det er lett å tenke at dette må vi ordne selv eller at problemet er for stort til å takle, men det er alltid hjelp å få.

  2. Gå gjennom kontoutskriften. Få oversikt over hva som kommer inn og hva som går ut. Mange banker har fine oversikter som deler inn forbruket ditt.

 • 3. Sett opp budsjett. Det finnes flere apper til dette. Det finnes også en god økonomisimulator som heter «sjef i eget liv» fra Husbanken. Sett av en «kosepott» til deg selv og annet moro.

  4. Pass på gamle vaner. Skal du flytte ut og bo for deg selv? Husk at du har med deg vaner hjemmefra. Det er vanskelig å opprettholde samme standard som når du bor hos foreldre. Hva dusjsåpen eller osten egentlig koster, kan være et sjokk for flere.

 • 5. Unngå impulskjøp. Det er ikke lett å stå imot når jakken sitter perfekt og gensere får frem en ny glød i deg. Ta bilde av det du har på deg. Dra hjem, sov på det. Se om lysten er der i morgen eller noen dager etterpå. Ingenting svir mer enn et dårlig impulskjøp.  

  6. Unngå «shoppingterapi». Shopping kan «booste» selvfølelsen. Prøver du ofte å snu en dårlig dag ved å shoppe? Shopper du for å få vekk vonde følelser? Da kan du være inne i en usunn rytme. Kjenn etter om du forsøker å fylle andre behov ved å kjøpe ting. Vær ærlig med deg selv, og åpen om det med noen du stoler på. Be om hjelp.

 • 7. Bli kjent med dine behov. Det vanskelig å ikke la seg påvirke av andre. Men husk at ikke alt influensere bruker av produkter er nødvendigvis gode investeringer for deg. Spør deg selv «hva gir det meg å kjøpe dette?».

  8. Lag en ønskeliste. Skriv opp alt du gjerne vil kjøpe til deg selv. Denne listen kan du ha lett tilgjengelig på mobiltelefonen. Hver gang du står overfor et mulig impulskjøp, så kan du se på denne og tenke at hvert kjøp tar deg et steg bort fra det du ønsker deg.

ung.no/chat finner du flere hjelpetjenester.

Shopper du for mye? Her kan du få hjelp

Publisert:
Artikkelen er over ett år gammel

Alarmtelefonen for barn og unge
Opplever du omsorgssvikt, overgrep eller vold? Eller kjenner du noen som gjør det? Da kan du chatte med eller ringe Alarmtelefonen på telefon 116 111. Både chat og telefon er døgnåpen, og du velger selv om du vil være anonym.

Kirkens SOS
Kirkens SOS har en chattetjeneste der du kan prate om det du vil, alle dager mellom 18.30 og 22.30 De har også en døgnåpen telefon (22 40 00 40) hvor du møter et lyttende medmenneske når du trenger det. Alt er anonymt, og alle er velkomne.

Kors på halsen
Kors på halsen er et gratis, trygt og anonymt tilbud til alle opp til 18 år. Her kan du chatte med eller ringe voksne som er frivillige i Røde Kors. Telefonen (800 333 21) er åpen mandag til fredag 14:00 – 22:00. Chatten er åpen alle dager 14:00 – 22:00.

Sidetmedord.no
Sidetmedord.no er et tilbud til alle som trenger å dele tanker og følelser med noen. På chatten kan du prate med veiledere fra Mental Helse. Chatten er døgnåpen.

SnakkomPsyken.no
Alle kan streve med vonde tanker og følelser innimellom. Da er det viktig å dele det med noen. De fleste som kontakter SnakkOmPsyken.no (Blå Kors) har til felles at de har det vanskelig, noen ganger uten å vite hvorfor. Åpent hverdager og søndager 15.00–21.00.

Studenttelefonen
Studenttelefonen er et gratis og anonymt lavterskeltilbud for alle studenter og elever som trenger noen å snakke med. De som svarer har god kjennskap til studentlivet, og har taushetsplikt. Telefon (116 123, tast 3) og chat er åpen alle dager fra kl. 17.00–07.00.

BaRsnakk.no
BaRsnakk.no er en chattetjeneste for deg som har en mor eller en far (eller andre du bryr deg om) med rusproblemer. Du er anonym når du chatter på BaRsnakk. Åpent mandag, tirsdag og onsdag fra 17.00–20.00.

Mental Helse Ungdoms Hjelpechat
Mental Helse Ungdoms Hjelpechat er for ungdom og unge voksne, i alderen 18–35 år. Her kan du snakke med en av våre frivillige chatverter, som er her for å lytte til deg. Ingen problemer er for små, og det er du selv som bestemmer hva dere skal snakke om. Åpent fra 18.00–21.00 på mandager, tirsdager og torsdager.

Mental Helse Ungdoms kostholdschat
Er du mellom 13 og 30 år og har du spørsmål om mat, kosthold eller ernæring. På Mental Helse Ungdoms kostholdschat kan du chatte med frivillige ernæringsstudenter om mat, kosthold og ernæring–helt anonymt.
Alle frivillige som jobber med chatten har fullført minst to år av studiet klinisk ernæring. Åpent tirsdager og torsdager 16.00–18.00

ROS (rådgivning om spiseforstyrrelser)
Synes du forholdet til mat, kropp eller trening har blitt vanskelig? Eller står du nær noen med en spiseproblematikk? På ROS chat kan du snakke anonymt med frivillige og ansatte som har både kunnskap og erfaring med spiseforstyrrelser.
Åpningstider:
Mandag: 09:00–15:00 og 17:00–21:00
Tirsdag: 09:00–15:00
Onsdag: 11:00–15:00 og 17:00–21:00
Torsdag: 09:00–15:00
Fredag: 09:00–15:00

Ung Kreft
Er du ung og har blitt rammet av kreft? Eller kjenner du noen som har kreft? Ung Kreft snakker gjerne med deg om alt du tenker eller lurer på. Du kan også be om å få snakke med en likeperson på din alder, som selv har hatt kreft eller vært pårørende. Det kan være godt å snakke med en som har vært igjennom noe lignende som deg, og som du kan stille spørsmål til eller dele erfaringer med. Åpent hverdager 10.00–14.00

Ungdomstelefonen
Ungdomstelefonen er Skeiv Ungdoms tilbud til unge som trenger noen å snakke med om seksualitet, kjønn, identitet, legning, forelskelse, aktivitetstilbud eller sikrere sex. Telefonen vil være stengt i uke 51 og 52, men chatten vil være åpen 18.00-22-00 tirsdag, onsdag og torsdag.

Unge pårørende
UngePårørende.no er en tjeneste for deg som har en far eller mor som er syk, en bror eller søster som har problemer, eller noen andre du er glad i som strever med noe. Du kan chatte med dem eller ringe på tlf. 90 90 48 48. Åpent fra 10–19 på mandag og onsdag, og 10–15 på tirsdag, torsdag og fredag.

Unge Relasjoner
Unge Relasjoner er en chat for deg mellom 16 og 25 som er i en usunn relasjon, og kanskje lurer på om du blir utsatt for vold. Eller kanskje har du en venn du er bekymret for, eller føler at du er altfor sjalu i din relasjon, og ikke er så snill mot den du er sammen med? Du kan chatte anonymt med oss, og få svar på spørsmål, råd og veiledning. Åpent mandager 10.00–13.00 og onsdager 18.00–21.00

UngSnakk
Hos UngSnakk møter du veiledere som hver dag jobber med å hjelpe barn, unge og voksne som kjenner noen som sliter med alkohol, rus eller vonde tanker. De du snakker med hos UngSnakk er enten sosionomer, barnevernspedagoger, vernepleiere, sykepleiere og eller tidligere politi. Tjenesten er for deg mellom 10 og 23 år, og du kan være helt anonym. Åpent tirsdager 14.00–16.00

ung.no/chat finner du flere hjelpetjenester.

Psykolog Emil Vidu Mogård har i flere år jobbet som journalist i VG.

Publisert: