PÅ VEI TIL MARKERING: Jens Stoltenberg viser sin takknemlighet overfor folk som møtte ham med applaus på vei inn til mandagens minnemarkering. Foto: Reuters

21. august blir det nasjonal sørgedag

STORTINGET (VG NETT) Under Stortingets minnemarkering kunngjorde statsminister Jens Stoltenberg at hele nasjonen skal sørge søndag 21.august - til minne om ofrene etter terrorangrepene i Regjeringskvartalet og på Utøya.

 • Arild Færaas
 • Lars Joakim Skarvøy

Artikkelen er over ni år gammel

Statsminister Jens Stoltenberg og stortingspresident Dag Terje Andersen holdt tale under mandagens minnemarkeringen på Stortinget, og Andersen leste opp navnene på alle de 77 drepte for å hedre dem.

Se markeringen live på VGTV

Stemningen i Stortingssalen var sorgtung. Flere representanter gråt åpenlyst under seremonien.

Og det var under Stoltenbergs tale at nyheten om nasjonal sørgedag kom.

I Oslo Spektrum

Dette har regjeringen bestemt sammen med de andre partiene, ifølge NTB. Markeringen skal skje i Oslo Spektrum, og etterlatte, overlevende og andre som er direkte berørt vil bli invitert sammen med hjelpemannskaper, helsepersonell og andre som bidro i forbindelse med angrepene.

Stoltenberg dro i sin tale blant annet fram at Norge fortsatt er et land i sorg, og han takket både kongefamilien og Stortinget for å stå samlet, samt politi, frivillige og redningsmannskaper.

Takket det norske folk

SKAL MINNES OFRENE: Dette bildet er tatt 23.juli - dagen etter at terroren rammet Norge. Foto: Vegard Grøtt/Scanpix


Men statsministeren takket spesielt hele det norske folk for måten terrorangrepet ble møtt på.

«Den varmeste takken går til det norske folk som tok ansvar da det ble krevet. Som beholdt verdigheten. Som valgte demokratiet» het det i talen.

Statsministeren kalte 22. juli-generasjonen for «våre helter og vårt håp» og uttrykte et håp om at «spiren til mer anstendig dialog og toleranse slår rot»

Arve Tellefsen spiller flere musikkstykker under markeringen, og Kong Harald og kronprins Haakon vil også være til stede under markeringen.

- Ikke undervurder vår samlede kraft

Stortingspresident Dag Terje Andersen var den som åpnet minnemarkeringen på Stortinget med en tale for å minnes ofrene etter terrorangrepene 22. juli.

- Norge viser gjennom handling hvilket land vi ønsker å være. Vi står sammen på tvers av religiøst ståsted, bakgrunn og alder. Det norske folk sier et rungende «ja» til samhold og solidaritet, og et rungende «nei» til vold og terror. Ingen bør undervurdere den kraften som ligger bak det, sa stortingspresident Andersen.

Kilder: VG Nett/NTB

Flere artikler

 1. Mette-Marit besøker frivillige i Røde Kors

 2. Stoltenberg: - En verdig, sterk og mektig minnestund

 3. Stoltenberg tilbake på Utøya: - Den gamle varmen på vei tilbake

 4. Jens markerer terrorangrepet i Oslo-moské

 5. 22. juli-markeringer over hele landet

Fra andre aviser

 1. - Vi vil alltid minnes 22. juli 2011 som en mørk dag i vårt lands historie

  Aftenposten
 2. - Det vi har opplevd sammen er fremdeles ikke til å fatte

  Fædrelandsvennen
 3. - Ikke undervurder vår samlede kraft

  Fædrelandsvennen
 4. «Den varmeste takken går til det norske folk som tok ansvar da det ble krevet. Som beholdt verdigheten. Som valgte demokratiet»

  Bergens Tidende
 5. Stoltenberg advarer mot heksejakt på ytringer

  Aftenposten
 6. Nasjonal minnemarkering 21. august

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no