Statsministeren var med på å bære kisten

HEDRET MONICA: Statsminister Jens Stoltenberg var tydelig preget da han tok farvel med sin nære venn Monica Bøsei. Foto: Scanpix

Stoltenberg: - Måtte minnet om Monicas godhet leve evig

SUNDVOLLEN (VG Nett) - I høst skulle Monica hedres med roser for sitt engasjement. I dag gråter rosene, sa Jens Stoltenberg i sin tale til «Mor Utøya».

 • Eva-Therese Loo Grøttum
 • Karoline Flåm
 • Patrik Eian Fjeldstad

Artikkelen er over ni år gammel

Det var en sterkt preget statsminister som litt etter kl. 15 gikk på talerstolen på Sundvolden Hotel for å holde tale for Monica Bøsei (45).

VGTV: Se hele talen til Stoltenberg her

Han fortalte at Arbeiderpartiet i høst hadde planlagt å hedre «Mor Utøya» for hennes 20 år lange engasjement - med roser. Rosene ble istedet et symbol på sorgen Norge har vært igjennom etter terrorangrepene de siste to ukene.

- Nå er hun død. Rosene gråter, sa Stoltenberg med tårer i øynene.

VGTV: Slik var minnemarkeringen for «Mor Utøya»

Stoltenberg fortalte også om hvordan Monica styrte Utøya med myndig og kjærlig hånd.

- På Utøya var hun både klippe og mor. På en leir med 600 ungdommer må én være sjef. Monica var den myndige og snille sjefen. Jeg kjenner ingen andre som kan være så streng, med et så vakkert smil. Jeg kjenner ingen som kunne føre regnskap, dekorere de nydeligste smørbrød, og kjøre traktor med den samme elegansen som henne.

Statsministeren var tydelig preget og måtte ta flere pauser i talen til sin kjære venn.

- Måtte minnet om Monicas godhet leve evig, avsluttet han.

Les videre under bildet...

SISTE HILSEN: Statsminister Jens Stoltenberg ved kisten til Monica Bøsei under minnestunden på Sundvolden Hotel. Foto: Scanpix

Dempet stemning

Salen på Sundvolden Hotel var knyst stille før seremonien for Monica Bøsei (45) begynte fredag ettermiddag. Mange av de oppmøtte gråter stille, og sitter med roser i hendene.

VGTV: Stoltenberg: - Skuddene som traff Monica skjendet en hel nasjon

Også kisten til Monica er pyntet med røde og hvite roser.

Idet statsminister Jens Stoltenberg og kona Ingrid Schulerud kom inn i salen, ble det spilt såre toner fra fiolinen. Ellers er det stille og dempet.

Etter at en fiolinist har spilt Johan Sebastian Bachs Air, sang Ingrid Olava den svenske folkesangen «Jag vet en dejlig rosa». Knut Engeland i Humanetisk Forbund holdt minneord for Bøsei. Deretter sang Ingrid Olava Simon and Garfunkels kjente sang «Bridge Over Troubled Water».

Deretter talte Stoltenberg og AUF-sentralstyremedlem Mari Aaby West, før seremonien ble avsluttet med allsang av «Til Ungdommen» av Nordahl Grieg.

VGTV: Se hele den rørende talen til AUFs Mari Aaby West

Til tonenen av Edvard Griegs Våren bar statsminister Jens Stoltenberg kisten sammen med flere av Monicas familiemedlemmer.

DREPT: Monica Bøsei (45). Foto: Privat

Humanistisk seremoni

Venner, familie og partikamerater tok farvel med Bøsei i en humanistisk minnestund på Sundvolden hotell, hotellet hvor de overlevende etter massakren og de pårørende til Utøya-ungdommen ble tatt vare på i timene og dagene etter den forferdelige hendelsen.

Deretter vil den nærmeste familien følge kisten til Hole kirke hvor hun blir gravlagt.

Bøsei, som var fra Hole, ble 45 år gammel. Hun har vært aktiv i Arbeiderpartiet siden 1986, og de siste 20 årene har hun vært daglig leder på Utøya.

Hun har drevet AUF-øya med myndig og kjærlig hånd, ifølge dem som kjenner henne. Det har gitt henne tilnavnet «Mor Utøya».

- Mamma var Utøya

Tirsdagen etter terrorangrepene samlet flere tusen mennesker seg til rose- og fakkeltog i Hole kommune, hvor Utøya ligger. Monica Bøseis datter, Helene Bøsei Olsen, som overlevde massakren på Utøya, uttrykte sin sorg over tapet av moren:

- Jeg har mistet flere venner, og jeg har mistet moren min. Mamma var Utøya, og Utøya var mamma, og alle forbinder Utøya med moren min. Mamma var også den snilleste, og jeg savner henne veldig mye, sa datteren i talen.

Monica Elisabeth Bøsei etterlater seg mann og to døtre. Hun ble i sommer konstituert som direktør ved Norsk Maritimt museum, en stilling hun skulle ha startet i 1. august.

Fredag er det til sammen 32 begravelser, bisettelser eller seremonier for ofrene for 22. juli-massakren.

KISTEN: Monica Bøsei skal gravlegges i en humanistisk seremoni. Foto: Scanpix

Mer om

 1. 22. juli

Flere artikler

 1. Stoltenberg minnes Håkon (17): - Kjærligheten er Håkons siste gave

 2. Jens til Monas mamma: - Jeg kjenner din smerte og ditt savn

 3. Støre: - Bano kunne passet i Gro sine sko

 4. Kronprinsen hedret heltene fra Tyrifjorden

 5. Gråtkvalt Sahlin: - Visse minner etser seg fast i sjelen

Fra andre aviser

 1. - Hun passet på meg og tok seg av meg

  Aftenposten
 2. Stoltenberg og Giske tok farvel med Håkon (17)

  Bergens Tidende
 3. Stoltenberg: - Monica var både klippe og mor

  Fædrelandsvennen
 4. Disse ni terrorofrene får retten høre om i dag

  Aftenposten
 5. 61 drepte fulgt til graven

  Bergens Tidende
 6. - Hun hadde både pekefinger og smil på lur

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder