UTRYKNING: Et Bell 412-helikopter fra Forsvaret passerer Sollihøgda på vei mot Utøya fredag 22. juli. Foto: NILS BJÅLAND

Politiet ba Forsvaret om helikopterhjelp

Eks-politisjef krever to politihelikoptre

Politiet ba Forsvaret om helikopterbistand til Utøya, men drapsmannen var allerede tatt da de var i lufta.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Det ble bedt om uformell bistand klokka 16.50 etter eksplosjonen i Oslo 22. juli, men først da drapsmannen var tatt, var helikoptrene i lufta over Utøya, melder NRK.

- Vi vil ikke gå ut med detaljene knyttet til eksakte tider når Forsvaret satte sine ressurser i bevegelse, sier kommunikasjonssjef ved Forsvarets operative hovedkvarter, oberst Petter Lindqvist.

I forrige uke kom det fram at den formelle anmodningen kom 18.21.

Gradert informasjon

Han viser til at helikoptrenes utrykningstid er gradert informasjon.

Først i 19-tiden deltok militære helikoptre i arbeidet på Utøya. Politiets eget helikopter sto på bakken det meste av dagen siden mannskapet var på ferie.

- Vi har registrert en telefonkontakt mellom beredskapstroppen og sjef for 720-skvadronen angående anmodning om helikopterbistand klokka 16.50 og det ble holdt løpende kontakt etter det, sier stabssjef Johan Fredriksen i Oslo-politiet.

På spørsmål om hvorfor helikoptrene ikke kunne bistå med å frakte politifolk over til Utøya allerede da kontakten ble opprettet, svarer han følgende:

- De har også en beredskapsordning som gjør at man ikke står klar til en hver tid med sine ressurser. Det er slik samfunnet er innrettet.

LES OGSÅ: Mener hjelp fra Forsvaret ikke ville spilt noen rolle

Krever nytt helikopter

Tidligere politileder Finn Abrahamsen krever at politiet får penger til å bedre helikopterberedskapen. Oslo bør ha to helikoptre, mener han.

- Politihelikopteret var ikke i luften under angrepet på Utøya. Det skyldes begrensede bevilgninger, sier tidligere politioverbetjent Finn Abrahamsen til Dagsavisen.

Han mener det er åpenbart at Oslo politidistrikt ikke har fått nok penger til å sikre forsvarlig beredskap når politihelikopteret er mer på bakken enn det er i lufta.

- Politiet har over mange år hatt altfor lite penger, sier Abrahamsen.

E24: Storberget lover mer penger til politiet

Helikopter koster 40 millioner årlig

Helikopteret driftes med budsjettet til Oslo politidistrikt. Ifølge Abrahamsen koster driften av dagens helikopter rundt 40 millioner kroner årlig.

Helikoptermannskapet hadde ferie da terrorhandlingene begynte, og først etter 2,5 timer var helikopteret i lufta. Da var 69 personer drept på Utøya, før gjerningsmannen ble pågrepet. Politiet brukte 32 minutter på å kjøre bil fra Oslo til Utøya. Reisetiden for helikopter er åtte minutter med en fart på 220 kilometer i timen.

Abrahamsen mener politiet minimum bør ha to helikoptre tilgjengelige til enhver tid, slik at man er sikret dersom ett må repareres. Han mener også at politiet trenger kraftigere maskiner, som kan løfte en liten beredskapstropp.

Leder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund sier til Dagsavisen han ser to helikoptre som et absolutt minimum. I tillegg mener Politiets Fellesforbund at helikoptrene bør ha base i Oslo, sammen med beredskapstroppen og hundepatrulje, klare til å rykke ut.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder