BIFFTYV TATT PÅ FERSKEN: Denne tyven ble tatt i går på Ultra i Ski storsenter. Han stjal biff for 1200 kroner og en sekspakning med øl. - Biffen skulle jeg selge videre, for å få penger til medisinene mine. Ølen er til meg selv, forklarte tyven til VG rett etter at han ble tatt. Foto: Nils Bjåland
BIFFTYV TATT PÅ FERSKEN: Denne tyven ble tatt i går på Ultra i Ski storsenter. Han stjal biff for 1200 kroner og en sekspakning med øl. - Biffen skulle jeg selge videre, for å få penger til medisinene mine. Ølen er til meg selv, forklarte tyven til VG rett etter at han ble tatt. Foto: Nils Bjåland

En av 20 julegaver kan være stjålet

HSH forventer butikk-tyverier for 302 millioner kroner i desember

INNENRIKS

KRISTIANSAND (VG) Seks prosent av årets julegaver under juletrærne kan være stjålet.

Publisert: Oppdatert: 04.12.10 10:15

Ola og Kari kommer til å shoppe for svimlende 48,5 milliarder kroner denne måneden, forventer HSH.

Av denne omsetningen, regner handelsstanden med at 302 millioner vil forsvinne i lommene til butikktyvene - som er alt fra rusavhengige til A-kjendiser.

Det betyr at det stjeles for 10 millioner kroner dagen i desember, ifølge estimatet til HSH:

- Sett i forhold til at kundeantallet øker i desember, og at vaktholdet styrkes, er ikke tallet unaturlig høyt. Men det stjeles mye, og helt klart stjeler folk for å gi bort som julegaver. En av 20 gaver kan være stjålet, ifølge våre statistikker, sier sikkerhetsrådgiver Thor Martin Bjerke i HSH, hovedorganisasjonen for handel og tjenester i Norge.

Holder på fasaden

En av Norges mest kjente butikktyvfangere, Roar Myhrer, har som vekter fanget 5000 butikktyver de siste 23 årene.

- Forrige uke tok jeg en A-kjendis som nasket parfyme. Vi tar flere og flere av typen meg og deg mellom 30 og 70 år. De oppgir som regel at tyveriene er en misforståelse, at de har glemt å betale eller at de er i psykisk ubalanse, sier Myhrer.

Han har i det siste jobbet ved flere shoppingsentre på Østlandet og Oslo Lufthavn Gardermoen.

- Butikktyverier skjer hele året, men før jul dukker det opp en ny type tyver: Ordinære folk som stjeler julegaver de egentlig ikke har råd til. De gjør det for å holde fasaden, og fordi de føler forventningspress fra venner og familie til å gi dyre gaver, sier Myhrer.

Utro ansatte

HSHs statistikker, blant annet basert på det globale tyveribarometeret The Global Theft Barometer, regner med et totalt svinn på 611 millioner kroner i julemåneden.

** HSH forventer 10 millioner kroner mer i svinn på butikktyverier denne julemåneden, sammenlignet med fjoråret.

** Tyvene er i 77,7 prosent av tilfellene butikkenes kunder eller egne ansatte.

** Ansatte stjeler 5 millioner kroner dagen i desember, ifølge HSHs beregninger.

- Tyven finnes i alle samfunnslag og aldersgrupper. I klesbutikker som H&M tas jenter mellom 14 og 19 med sminke eller gaver. Menn i 40-årene pågripes hos Dressmann eller Claes Ohlson. Eldre personer putter et par skinkepakker i jakken og handler samtidig for 500 kroner, sier Bjerke.

Han sier at voksne menn ofte blir pinlig berørt og ikke har noen god forklaring på hvorfor de nasket eller stjal. Rusavhengige utgjør også en andel av tyvene.

I løpet av 2010 regner HSH med at tyver og ansatte forsyner seg av verdier for 3,3 milliarder kroner. Av dette står ansatte for 1,2 milliarder.

- Verst om våren

- Det er en myte at mesteparten av butikktyveriene skjer før jul. Både i 2008 og 2009 var mars måned verre enn desember. Vi har ingen god forklaring, men spekulerer i at vårkolleksjoner og påsketid kan virke inn, sier Bjerke.

Les også: Jula ikke høytid for posttyveri

Ifølge HSH og The Global Theft Barometer ble 18.000 butikktyverier anmeldt i 2009, men virkeligheten er langt verre.

- Butikktyver stjeler for 2,1 milliarder kroner og ofte til en verdi av 1000 kroner. Det betyr to millioner tyverier, hvis man leker med et ikke bekreftet tall, sier Bjerke.

Her kan du lese mer om