REKRUTTERER: Terrorgruppen al-Shabaab har de siste årene rekruttert en rekke utlendinger, også nordmenn. Foto: AFP

Slik rekrutteres islamistkrigerne i Norge

(VG Nett)Fra den svenske forstaden Rinkeby styres et somalisk terrornettverk med bånd til Norge.

  • Lars Akerhaug
  • Tom Bakkeli
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Ofte starter det på internett. Nysgjerrige unge menn, for det er flest menn, lar seg påvirke av hatefull propaganda og filmklipp med kuler og krutt. Men også kvinner lar seg lokke inn i ekstremismens favntak.

- Skandinavisk-somaliske Shabaab-medlemmer legger vekt på nettet for å rekruttere, sier Stig Jarle Hansen, en av verdens mest fremtredende Somalia-eksperter.

I en kommende rapport fra Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) som VG Nett har fått tilgang til, går det frem at en norsk-somalisk mann ble drept i Somalia vinteren 2011. Han skal ha blitt radikalisert av Shabaab-islamister med forgreininger i hele Skandinavia.

- Gruppen har et lokalt fokus, men en global retorikk og et økt fokus på utlandet, sier forskeren.

VET DU NOE?TIPS VG NETTS JOURNALISTER!

Og den norske statsborgeren som i vinter ble drept i Somalia skal ha hatt kontakt med personer i Sverige og Finland, før han senere ble med i terrorgruppen Shabaab.

Sentralt i nettverket står et radikalt miljø i forstaden Rinkeby i Stockholm. Herfra har en rekke svensker reist til Somalia for å kjempe «hellig krig» i Somalia.

På folkemunne kalles forstaden «Lille Mogadishu» fordi det bor så mange somaliere der.

Les også: Voktet kongen - døde i hellig krig

Ingen domfelt

Flere andre skandinaviske somaliere har blitt rekruttert av det samme nettverket. Blant disse har også flere svensker mistet livet som «hellige krigere» i Somalia.

Men ingen i nettverket, som etter det VG Nett erfarer fortsetter å rekruttere, har noensinne blitt domfelt. To svensk-somaliere ble stilt for retten, men frikjent fordi domstolen ikke mente det var dokumentert at Shabaab var terrorister.

Les også: Flere norsk-somaliere kjemper terrorkrig i Somalia

Ikke overrasket

Magnus Ranstorp ved Forsvarshøyskolen i Sverige er ikke overrasket over at somaliere blir rekruttert til terror på tvers av skandinaviske landegrenser.

Fra Sverige har det vært 15-20 individer som har reist for å kjempe hellig krig i Somalia.

- Det er en naturlig kobling til Oslo gjennom det somaliske miljøet i Gøteborg. Operasjonelt går det et belte fra København, via Malmø, Gøteborg og til Oslo, sier den svenske terror-eksperten.

Det samme miljøet er knyttet til Rinkeby i Stockholm, mener Ranstorp.

- Jeg vet at det er forbindelser gjennom visse internettsider og at det foregår studiesirkler i Gøteborg, sier Ranstorp, som også tror at flere mellomledere i den al-Qaida-tilknyttede organisasjonen befinner seg i Skandinavia.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder