KAMPKLAR: Major Kristian Simonsen i Meymaneh er kompanisjef for MEK 4 i Afghanistan. Dette bildet er tatt 2. juli, dagen etter at bårene med de falne norske soldatene ble fraktet hjem til Norge. Foto: Roar Dalmo Moltubak Foto:

Afghanere i Norge rystet av soldatsaken

(VG Nett) Når norske soldater sammenlikner drap i Afghanistan med sex, gjør de det umulig for vanlige afghanere i gata å stole på dem.

 • Anne Vinding
 • Rune Thomas Ege

Artikkelen er over ti år gammel

Det forteller leder Zahir Athari i organisasjonen «Fred og demokrati i Afghanistan». Han og flere afghanere i Norge er rystet etter uttalelsene fra norske soldater til magasinet Alfa om at «hensikten er å drepe», og at «krig er bedre enn sex».

- Norge kaller seg selv i flere sammenhenger for fredsnasjon. Når norske soldater da viser at de har en slik kultur i sitt militære blir det enda sterkere enn om amerikanske soldater hadde gjort det samme. Nå vil folk i Afghanistan tenke at dersom fredsnasjonen oppfører seg slik, så kan de ikke stole på noen av de utenlandske soldatene, sier Athari.

- En vanlig afghaner skiller ikke. En enkelt soldat i Afghanistan representerer en helhet, legger han til.

VGTV: Slik reagerte forsvarssjef Harald Sunde på VGs forside

I gårsdagens VG uttalte også Afghanistan-ekspert Arne Strand ved Christian Michelsens Institutt i Bergen at krigshissende norske soldater utgjør en fare for sine kolleger.

KRITISK OG SKUFFET: Zahir Athari er svært skuffet over uttalelsen fra de norske soldatene som er i Afghanistan. Foto: Scanpix

- Norske soldater har tidligere hatt en mer tilbakeholden taktikk, som ikke har vært like konfronterende. Nå kan det virke som om det endres. Og det kan få konsekvenser i lang tid for flere enn dem som er der i dag, mener Strand.

LES ALLE SAKENE FRA AFGHANISTAN HER

Vil trolig ikke fortelle

Athari er overbevist om at folk i Afghanistan vil få høre om de norske soldatenes utsagn gjennom enten afghanske medier eller fra folk de kjenner i Norge eller andre land. Men selv er han ikke sikker på om han vil fortelle sin familie og venner om de norske soldatenes meninger og bruk av vikingsymboler.

- For afghanere er dette veldig opprørende og sjokkerende. De bor og lever under soldatenes kontroll, og prøver å være venner med dem. Jeg vil spørre de jeg kjenner forsiktig om de har hørt om dette, men jeg er ikke sikker på om jeg bør fortelle dersom de ikke vet. Det vil gjøre det umulig for dem å være venner med soldatene, sier Athari.

- Folk i Afghanistan har ønsket soldatene velkommen for å få fred og demokrati. Men etter snart ti år begynner soldatene å uttrykke seg på denne måten. Ordene «krig er bedre enn sex» får en større betydning i Afghanistan som er et tradisjonelt samfunn. Dette er skuffende, legger han til.

Nytt symbol

Som en del av et maktspill med Taliban-ledere, skal soldatene i Telemark bataljon ha sprayet dødninghoder på afghanske hus, skrev VG i går. I tillegg har flere soldater sydd fast et dødninghode inspirert av tegneseriefiguren «The Punisher» på uniformen. Under dødninghodet har soldatene skrevet «Jokke - we will never forget» - etter at Claes Joachim «Jokke» Olsson ble drept av en veibombe i januar 2010.

Saken fortsetter under bildet:

TAR AVSTAND FRA UTSAGN: Forsvarsminister Grete Faremo og forsvarssjef Harald Sunde tok mandag avstand fra uttalelser norske soldater i Afghanistan har kommet med. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

Athari forteller at bruken av dødninghoder er helt fremmed og ny for afghanere. Ifølge Athari brukes ikke dødninghoder i afghansk litteratur eller eventyr.
- Det representerer bare grusomhet i Afghanistan, forklarer han.

I går lanserte forsvarsminister Grete Faremo et etikkurs for norske soldater. Samtidig lovte forsvarsledelsen å ta et kraftig oppgjør med kulturen som nå er avdekket blant flere soldater i kompaniet Mek 4 i Telemarkbataljonen.

Les også

 1. Faremo: - Jeg vil ikke jakte på syndebukker

  (VG Nett) Forsvarsminister Grete Faremo avviser at hun har gått til angrep på soldatene i Afghanistan.
 2. Soldater sparket for dårlige holdninger

  (VG Nett) Flere soldater i Telemark bataljon har mistet jobben på grunn av dårlige holdninger.
 3. Avviser nazi-koblinger i Telemark bataljon

  (VG Nett) Sjefen for Telemark bataljon avviser at avdelingens omfattende bruk av norrøne symboler kan knyttes opp mot…
 4. Soldatenes sjef til VG Nett: - Bekymret for holdningene

  OSLO/RENA (VG Nett) Sjefen for Telemark bataljon sier han har behov for å gjøre noe med holdningene i avdelingen han…
 5. Erna Solberg om soldatsjokket: - Vi må ikke bli hysteriske

  (VG Nett) Høyre-leder Erna Solberg mener forsvarsminister Grete Faremo og forsvarssjef Harald Sunde er naive når de slår…
 6. Usikker på om norske soldater har drept unødig

  Hærsjef Per Sverre Opedal har blitt varslet om at norske soldater kan ha tatt liv unødvendig - i skuddvekslinger de ikke…
 7. - Stikk i strid med NATOs ordre

  (VG Nett) Forsker Helge Lurås mener norske soldater trosser ordrene fra NATO og den amerikanske ledelsen i Kabul, når de…
 8. Forsvarsledelsen til kamp mot ukultur: - En hån mot de som ga sitt liv

  (VG Nett) Forsvarsminister Grete Faremo og forsvarssjef Harald Sunde tar sterk avstand fra sjokkuttalelsene fra norske…
 9. - Dødninghoder sprayet på afghanske hus

  RENA (VG) Som en del av et maktspill med Taliban-ledere, skal soldatene i Telemark bataljon ha sprayet dødninghoder…
 10. Redaktør: - Forsvaret svikter sine egne

  (VG Nett) Alfa-redaktør Magnus S. Rønningen hevder at Forsvaret har forsøkt å stoppe sjokksitatene fra de norske…
 11. - Å krige er bedre enn sex

  (VG Nett) Mens sjefen mener hensikten med å være i Afghanistan er å drepe, sier soldatene under ham at det å være i kamp…

Mer om

 1. Afghanistan

Flere artikler

 1. - Stikk i strid med NATOs ordre

 2. - Dødninghoder sprayet på afghanske hus

 3. Afghanistan-major: - Vi må normalisere det å drepe

 4. General fjernet dødninghoder med spray

 5. Afghanistan-soldater: - Lite støtte hjemmefra

Fra andre aviser

 1. - Oppdraget var ikke mulig

  Fædrelandsvennen
 2. - Et mirakel at jeg lever

  Aftenposten
 3. Internrevisjonen: Norske Afghanistan-veteraner fortjener venstresidens støtte

  Aftenposten
 4. Ufred i Valhall

  Bergens Tidende
 5. - Naivt å tro at nordmenn i Afghanistan er søndagsskole-soldater

  Aftenposten
 6. Camp nederlag

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no