FORSVARERE: Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra på vei inn til terrorsiktede Anders Behring Breivik utenfor Ila landsfengsel. Foto: SCANPIX

Breiviks forsvarere anker ny psykiateroppnevnelse

(VG Nett) Forsvarteamet til terrorsiktede Anders Behring Breivik har levert en anke på oppnevnelsen av nye sakkyndige.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Det bekrefter forsvarer Vibeke Hein Bæra til VG Nett.

- Vi kommer til å anke avgjørelsen, og leverer den inn til tingretten i morgen. Grunnlaget for anken er saksbehandlingsfeil, men jeg ønsker ikke å kommentere innholdet i den før tingretten har sett den, sier Bæra.

BAKGRUNN: Disse skal vurdere Breivik på nytt

- Grov saksbehandlingsfeil

Ifølge Breiviks hovedforsvarer Geir Lippestad er saksbehandlingensfeilen at retten skal ha benyttet seg av taushetsbelagt materiale.

- Vi mener retten har benyttet seg av taushetsbelagt materiale som den ikke har anledning til. Så får vi se hva lagmannsretten og eventuelt høyesterett mener, sier Geir Lippestad til Dagbladet.

Forsvarerne mener det er snakk om en grov feil fra rettens side, at avgjørelsen om en ny utredning må oppheves.

Både Bæra og Lippestad har besøkt Breivik i Ila landsfengsel onsdag ettermiddag.

Temaet for møtet var anken som blir levert inn torsdag morgen, men forsvarerne snakket også med den terrorsiktede om debatten rundt at nye rettsakkyndige ble oppnevnt forrige uke.

Det kommende fengslingsmøtet ble også diskutert, får VG Nett opplyst.

Har bedt om to rapporter

Det var fredag i forrige uke at Oslo tingrett besluttet å oppnevne Anders Aspaas og Terje Tørrisen til å foreta en ny rettspsykiatrisk vurdering av Anders Behring Breiviks mentale helse.

Retten har allerede mottatt en rettspsykiatrisk erklæring fra psykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim, som konkluderer med at Brevik lider av diagnosen paranoid schizofreni og er psykotisk. Det betyr at han er strafferettslig utilregnelig, og kun kan straffes med tvungent psykisk helsevern.

Etter kritikk av rapporten fra det psykiatriske fagmiljøet og press fra mange av de berørtes bistandsadvokater, valgte tingretten å oppnevne nye sakkyndige. Det er denne avgjørelsen Breiviks forsvarere nå har anket.

LES MER: Alt om vurderingene av Breivik

Lippestad har tidligere sagt at han har anbefalt Breivik å ikke snakke med de nye sakkyndige i frykt for at en ny sakkyndigrapport skulle lekkes til media.

På grunn av den store offentlige interessen for denne saken, og uenigheten i det psykiatriske fagmiljøet, har VG publisert sladdede versjoner av de psykiatriske vurderingene som er gjort av Breivik.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder